Güncel Güncelleme Tarihi: 31 May 2017 22:13

Şırnak'ta askeri helikopter düştü 9'u subay 4'ü astsubay 13 şehit

Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan 'coogeer' tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 13 askerimiz şehit oldu. Helikopterde 1 Tümgeneral, 2 Albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üstteğmen ve 4 de astsubay vardı. Şehit askerlerin kimlikleri belli oldu

Şırnak'ta askeri helikopter düştü 9'u subay 4'ü astsubay 13 şehit

Şırnak'ın Şenoba bölgesinde bir askeri helikopterle saat 19:40 itibarıyla irtibatın kesildiği bildirildi. Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, helikopterin yüksek gerilim hattına takılıp düştüğü belirtildi.

ŞIRNAK VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada "İlimiz Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan Cougar tipi helikopterimiz kalktıktan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılması sonucu düşmüştür. Olay yerine kurtarma ekiplerimiz intikal etmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

TÜMEN KOMUTANI HELİKOPTERDEYDİ

Edinilen bilgilere göre, akşam saatlerinde Şenoba'dan birlikleri denetlemek amacıyla kalkan ve içerisinde 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın ile albay ve yarbayların da bulunduğu Coogeer tipi helikopter ile Irak sınırında bulunan Uludere ilçesine bağlı Şenoba mevkiinde irtibat kesildi. Bir süre sonra helikopterin düştüğü belirlendi. Olay yerine helikopterler ve zırhlı araçlarla çok sayıda asker ile ambulans sevk edilirken, şehitlerin olduğu öğrenildi.

Bazı kaynaklar, helikopterin bölgedeki en yüksek zirvelerden birinde Uludere-Beytüşşebap hattına çarparak düştüğünü ileri sürdü.

BÖLGEDE YAKLAŞIK 2 AYDIR OPERASYON YAPILIYOR

Yaklaşık 2 aydır bölgedeki Kato Dağı'nda devam eden operasyondan dönen askerlerin helikopterin içinde olabileceği belitiliyor.

HELİKOPTER KAZASINDA ŞEHİT OLAN ASKERLERİN KİMLİKLERİ

Helikopterde bulunan ve TSK tarafından şehit oldukları açıklanan 13 personelin kimlikleri şöyle:

23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral  Aydoğan  Aydın,

Albay Oğuzhan Küçükdemir,

Albay Gökhan Peker,

Yarbay Songül Yakut,

Binbaşı Koray Onay,

Yüzbaşı İlker Acar,

Yüzbaşı Nuri Şener,

Pilot Yüzbaşı Serhat Sığınak,

Pilot Üsteğmen Aldülmüttalip Kesikbaş,

Başçavuş  Mehmet Erdoğan,

Teknik Başçavuş Fevzi Kıral,

Uzman Çavuş Zeki Koç

Piyade Uzman Çavuş Hakan İncekal

ŞIRNAK'TA DÜŞEN COUGAR HELİKOPTER AKILLARA 1997 YILINDAKİ PKK SALDIRISINI GETİRDİ

Şırnak'ta Cougar tipi helikopterin düştüğü ve 13 askerin şehit olduğu kaza, akıllara 1997 yılında 11 askerin şehit olduğu Cougar tipi helikoptere yapılan saldırıyı getirdi.

Şırnak'ın  Uludere ilçesi  Şenoba beldesinde Cougar tipi askeri helikopter kalktıktan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 13 asker şehit oldu.

11 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU

Kaza sonucu düşen helikopterin tipi, akıllara 1997 yılında 11 askerimizin şehit olduğu  PKK saldırısnı getirdi.

FÜZEYLE VURULMUŞTU

4 Haziran 1997 günü Cougar tipi helikopterlerin Kuzey  Irak'ın Zap bölgesinde Rus yapımı SA-7B tipi karadan havaya atılan füzeler ile düşürülmüş, saldırıda 11 asker şehit olmuştu.

ŞIRNAK'TA DÜŞEN COUGAR TİPİ HELİKOPTERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Şırnak'ta düşen Cougar tipi helikopter'in ne olduğu ve özellikleri üzücü haberin gelmesinin ardından merak konusu oldu. Peki Cougar tipi helikopterin teknik özellikleri neler?

Şırnak'ta düşen askeri Cougar tipi helikopter, üzücü haberin gelmesinin ardından merak edildi. Tam adıyla AS 532 Cougar, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir.

İLK DİZAYNI 1977'DE UÇUŞA ÇIKTI

AS 332 Super  Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur. Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super  Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi.

Helikopterin sivil versiyonu halen  Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır.

TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR

İşte Cougar'ların kullanıldığı versiyonlar:

AS 532 UL/AL: 2 pilot ve 25 asker taşıyabilir. Cougar'ların en uzun versiyonudur. Ayrıca makineli tüfek ve roket gibi silahlarla da silahlandırılabilir. AS 532 SC: Cougar ailesinin deniz kuvvetleri versiyonudur. Deniz altı arama ve yoketme, arama-kurtarma, sahil güvelik görevlerinde kullanılabilir.

Cougar  Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde askeri amaçlarla kullanılmaktadır.

21 ASKER TAŞIYABİLİYOR

Alımına 1993'te karar verilen AS532'lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı.  Fransa'da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri'ne 1996'dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995'teki ikinci alım anlaşması izledi.  Ankara'da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532'nin 20'si Hava Kuvvetleri'ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri'ne verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar'lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

15 TEMMUZ'UN EFSANE KOMUTANI TÜMGENERAL AYDOĞAN AYDIN DÜŞEN HELİKOPTERDE ŞEHİT OLDU

Kato Dağı operasyonunu idare eden Tümgeneral Aydoğan Aydın da Şırnak'ta düşen helikopterde şehit oldu. Aydoğan Aydın, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, "Bir tek er dahi kışladan dışarı çıkmayacak." emrini vererek efsane olmuştu.

Şırnak'ın  Uludere ilçesi  Şenoba beldesinden kalkan ve yüksek gerilim hattına takılarak düşen helikopterde şehit olan 13 asker arasında, 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral  Aydoğan  Aydın'ın da olduğu açıklandı.

Tümgeneral  Aydın, aynı zamanda teröristlere kan kusturan ve yıllarca girilemeyen bölge olarak bilinen  Kato Dağı'nda yaklaşık 50 gündür devam eden operasyonları da idare eden isimdi.

PKK'YA TARİHİ BİR DARBE VURDU

Tümgeneral  Aydoğan  Aydın, liderliğindeki operasyonlarda,  Türkiye tarihinde bugüne kadar ele geçirilen en yüksek miktarda silah ve mühimmat  PKK mağara ve barınaklarında ele geçirildi.

Bu operasyonla, terör örgütü lojistik olarak hiç yemediği bir darbe yedi.

15 TAMMUZ'UN DA EFSANE İSİMLERİNDENDİ

Tümgeneral  Aydoğan  Aydın, aynı zamanda 15 Temmuz Darbe Girişimini engelleyen komutanlar arasındaydı. FETÖ'cü teröristlerin darbe için harekete geçtiği dakikalarda, bölgedeki komandolara verdiği emirle işgal kalkışmasını akamete uğratmıştı.

"BİR TEK ER DAHİ KIŞLADAN DIŞARIYA ÇIKMAYACAK"

Aydoğan  Aydın,  Hakkari  Çukurca'da birliklerini komuta ederken darbe girişimi ile ilgili gelişmeleri duyar duymaz komutanı olduğu  Kayseri  Komando Tugayı'nı arayarak, görev yapan komutanlara "Bir tek er dahi kışladan dışarı çıkmayacak." emrini vermişti.

SON YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANTISINDA TÜMGENERALLEĞE GETİRİLDİ

Yaşanan bu gelişmelerin ardından  Kayseri  Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral  Aydoğan  Aydın, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Tümgeneralliğe yükseltilmişti.

JANDARMANIN TARİHTEKİ İLK KADIN İLÇE JANDARMA KOMUTANI DA ŞEHİT OLDU

Jandarmanın tarihteki ilk kadın ilçe jandarma komutanı olarak 2005-2006-2007 yıllarında Beypazarı'nda görev yapan Yarbay Songül Yakut da helikopter kazasında şehit düştü.

Şırnak'ta askeri bir helikopter düştü, 13 rütbeli asker şehit oldu. Şehit askerler arasında Jandarmanın 167 yıllık tarihinde  Türkiye'nin ilk kadın ilçe  Jandarma Komutanı olan Yarbay Songül Yakut'un da olduğu ortaya çıktı.

ACI HABERİ TSK DUYURDU

TSK'dan yapılan açıklamada, 31 Mayıs 2017  Çarşamba günü, Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkış yapan ve içinde 13 personelin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopterin, kalkışından kısa bir süre sonra ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğradığı bildirildi. Açıklamada, "Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızın şehit olduğu bilgisi alınmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına,  Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır diliyoruz" denildi.

İLK KADIN KOMUTAN DA ŞEHİT OLDU

Şırnak'ın  Şenoba İlçesi'nde yaşanan helikopter kazasında, jandarmanın ilk kadın komutanı Yüzbaşı Songül Yakut'un da şehit olduğu öğrenildi.

Kıdemli Üsteğmen Songül Yakut, 1976  Malatya doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini  Malatya'da tamamladı. 5 kardeşin en küçüğü. 2005-2006-2007 yılların da  Beypazarı'nda görev yaptı. Yakut, görev bölgelerinde aile içi şiddete karşı yürüttüğü çalışmalarla tanınıyordu.

CHP'Lİ AĞBABA: KUMPASLA ORDUDAN ATILDI, GÖREVİNE GERİ DÖNDÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı  Veli Ağbaba da Songül Yakut ile ilgili  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Songül Yakut  Malatya'lı yakın arkadaşımızdı. Kumpasla Ordu'dan atıldı. Büyük mücadele ile görevine geri döndü. Bugün de şehit oldu" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM VE EŞİ ŞEHİT TÜMGENERAL'İN AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Şırnak'ta düşen askeri helikopterde şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Şırnak'ın  Uludere ilçesine bağlı  Şenoba beldesinden havalanan Cougar tipi helikopter kısa bir süre sonra düştü.

TSK, kazada helikopter içindeki 13 askerin şehit olduğunu açıkladı.

Şehit olan askerler arasında 23.  Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral  Aydoğan  Aydın da vardı.

AİLEYİ ZİYARETE GİTTİ

Başbakan  Binali Yıldırım ve eşi  Semiha Yıldırım, acı haberi aldıktan sonra şehit Tümgeneral  Aydoğan  Aydın'ın ailesini ziyarete gitti.

Aileye taziyelerini ileten Yıldırım, daha sonra bir de mesaj yayınlayarak şehitlerimize rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Yıldırım mesajında şunları söyledi:

"Bugün akşam saatlerinde,  Şırnak  Uludere ilçesine bağlı  Şenoba beldesinden havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir helikopterin, yüksek gerilim hatlarına takılarak kaza kırıma uğraması sonucu, helikopterde bulunan 13 askerimizin şehit olduğu haberini teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bizleri derin bir acıya boğan bu elim olayda, şehit olan kahraman vatan evlatlarımıza Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Şehitlerimizin kederli aileleri ve yakınları başta olmak üzere bütün vatandaşlarımıza sabır ve başsağlığı diliyorum."

GENELKURMAY BAŞKANI, 2 BAKAN VE MEHMET ŞİMŞEK ŞIRNAK'A GİTTİ

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, askeri helikopterin düştüğü Şırnak'a gitti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral  Hulusi Akar,  Şırnak'ta askeri helikopterin düşmesinin ardından incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Akar'la birlikte Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da  Şırnak'a gitti.

13 ASKER ŞEHİT OLDU

Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığından kalkan, içinde 13 personelin bulunduğu AS 532 Cougar tipi helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra, ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucu kaza kırıma uğradı.

TSK'NIN 1 NUMARASI VE BAKANLAR ŞIRNAK'A GİTTİ

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar da kazanın ardından bölgede incelemelerde bulunmak üzere  Şırnak'a gitti.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, olayla ilgili incelemenin devam ettiği, kazada helikopterde bulunan personelin şehit olduğu açıklanmıştı.

KILIÇDAROĞLU: 13 ASKERİMİZE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye'nin başı sağolsun" paylaşımında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu resmi Twitter hesabından, Şırnak'ta 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin, “Şırnak'ta helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 13 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm Türkiye'nin başı sağolsun” ifadelerini kullandı.

İşte o tweet;

Ekleme Tarihi: 31 May 2017 22:13