Güncel Güncelleme Tarihi: 19 Ara 2018 03:55

Türk Kızılayı'nda neler oldu? Kızılay'da neler oluyor?

Türkiye genelinde 700’e yakın şubesi, gönüllüleri ve çalışanları ile Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından Türk Kızılayı bugünlerde farklı iddialarla gündeme geldi. Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk Kızılayı’nı olağanüstü genel kurula götürmek üzere kayyum atadı.

Türk Kızılayı'nda neler oldu? Kızılay'da neler oluyor?

Son yıllarda; tarihin en köklü kurumlarından biri olan Türk Kızılayı’nda yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırmacılık gibi bir takım iddialar gündeme geldi.Bu iddialar cevaplanmayı beklerken kurumda ilginç gelişmeler yaşandı. 30 Mayıs 2017 tarihinde Türk Kızılayı aldığı ani bir karar ile 319 şubesini kapattı. Herhangi bir gerekçe sunmadan alınan kapatma kararını şube yetkilileri gibi kamuoyu da anlayamadı. Ardından Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk Kızılayı’nı olağanüstü genel kurula götürmek üzere kayyum atadı.

Odatv^'den Murat Ağırel'in haberinde yer alan iddialar ve belgeler çok tartışılacak. İşte yaşananlar

Türk Kızılayı ATO Congresium’da yapılan Olağan Genel Kurulda Genel Başkanlık için Kerem Kınık ve Nihat Adıgüzel aday olmuştu. Yapılan seçimin ardından, Kınık bin 303 delegenin 707’sinin oyunu, Adıgüzel ise 596 delegenin oyunu aldı. Bu sonuçlar ile Kerem Kınık Türk Kızılayı Genel Başkanı olarak seçildi. 12 Nisan 2016 tarihinde yönetim kurulu ilk toplantısında Genel Başkan Kerem Kınık’a 5.000.000 TL harcama yetkisi verildi.

"KURBAN HİSSELERİ VAKIFLARA PAY EDİLDİ"

Yönetimde aldığı bir çok karar üyeler arasında rahatsızlığa neden oldu ve bu rahatsızlık Hukuki sürece döndü. Kızılay üyesi ve eski şube başkanı Çetin Yavuz 25.10.2016 tarihinde Güroymak Cumhuriyet Başsavcılığı’na Türk Kızılayı yetkilileri hakkında “Görevi kötüye Kullanma” nedeni ile suç duyurusunda bulundu.

Yavuz’un suç duyurusunda bulunan iddialar son derece ciddiydi benzer iddialar daha önce yine medyada gündeme geldi. 

Yavuz tarafından Savcılığa verilen suç duyurusu metninde ‘’2016 yılı Kurban Bayramı için hedeflenen kurban hisse miktarı 52.000 hisse olup 70.000’nin üzerinde kurban hissesi için bedel toplanmıştır. Bu hisselerin 52.000 hissesi yurt içinde ve yurt dışında Kızılay tarafından kestirilebilmiştir. Kalan hisseler kesilemediğinden bedeli Kızılay’a bağışlanmasına rağmen Kızılay Genel Merkezince başta Yeryüzü Doktorları, Diyanet Vakfı, Suriye Türkleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Gift of Givers gibi dernek ,Vakıf ve organizasyonlara nakit olarak aktarılmıştır’’ deniliyordu.

Odatv daha önce yaptığı haberinde Yeryüzü Doktorları hakkında şu bilgilere yer vermişti:

“Dr.  Ahmet Özdemir Konyalı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun da üyesi olduğu Hayat Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nınkurucusu ve genel başkanı. Aynı zamanda Sare Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Yeryüzü Doktorlarının kurucusu ve üyesi. Ahmet Özdemir, 2013 yılında Türk Kızılayı Yönetim Kurulu üyesi oluyor. Kurumda üyelerle yaşadığı sorunlar nedeniyle 2015 yılında yapılan olağan üstü kongre ile görevinden ayrılıyor. Özdemir, Yeryüzü Doktorlarında beraber çalıştığı yakın arkadaşı o dönemin Yeryüzü Doktorları Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın Yönetim Kuruluna girmesini sağlıyor. Kerem Kınık çekişmeli kongre sonrası genel başkan oluyor.”

Eski Şube başkanı Çetin Yavuz’da suç duyurusundaki iddialara dayanak olarak 09.09.2016 Tarihli Tür Kızılayı adına Genel Müdür Mehmet Güllüoğlu ve Yeryüzü Doktorları adına genel Müdür Ali Doğan’ın imzaladıkları ‘’KURBAN TEDARİK KESİM,PARÇALAMA VE DAĞITIM HİZMETLERİ’’ protokolü gösteriliyor. Protokolle  ile 1 Milyon 295 Bin TL'lik bedel Kızılay'ın kasasından ödeniyor.

İddiaya konu derneklerden bir diğeri de . Nakşibendi Tarikatına mensup Mahmut Hüdayi Vakfı.. Vakıfın, Türk Kızılayı ile aralarında protokol var mı, bilinmiyor!

"KIZILAY'DA TALAN VAR!" İDDİALARI

Eski Şube Başkanı Çetin Yavuz’un suç duyurusundan sonra Kızılay’da, görevinden ayrılan Genel Müdür Yardımcısı Kadir Bulut ile Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Aydoğdu’nun yaptıkları paylaşımlar da dikkat çekmişti. Bulut ve Aydoğdu sosyal medyada “Kızılay’da talan var” paylaşımları yaptı.

Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Aydoğdu iddialarını Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü 26709 sayı numarası 21.10.2016 tarih ‘’İHBARNAME’’ başlığı altında cevaplanması istemi ile Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Aslan’a bildirdi. Fakat sonuç alamayan Aydoğdu cevap alamadığını sosyal medya hesabından duyurmuş ve verdiği dilekçeyi de paylaşmıştı.

Dilekçe 3 ana maddeden oluşuyordu ve özellikle 3.maddede yer alan yolsuzluk iddiaları yenili yutulur türden değildi.

Hamza Aydoğdu’nun verdiği dilekçede ‘’şaibeli’’ şekilde doğrudan alım, iş ve işlemler diye adlandırdığı ve denetim kurulunu denetlemek üzere göreve çağırdığı dilekçede şu iddialar yer alıyordu:;

-Genel Başkanlığa Audi A6 doğrudan alım 280.000 TL + KDV Doğuş Oto

-Genel Başkanlık Ofis Mobilyaları doğrudan alım 175.000 TL+KDV Koleksiyon Mobilya

-İletişim Danışmanlığı ve etkinlik yönetimi doğrudan alım, doğrudan pazarlık aylık 12.750 TL ve maliye bedeli üzerinden % 6 komisyon.Lorbi Tanıtım ve Halkla ilişkiler

-Kariyer Merkez Projesi doğrudan pazarlık 980.000 TL+ KDV Empatik İnsan Kaynakları

-Genel Başkanlık makamı kiralanan binanın tadilatı470.000 TL+ KDV Mart Mimarlık

-Kurumsal yazılım ve Çözümleri için danışmanlık ihalesi 12.600.000 TL (İhale iptal ediliyor)

-Genel Merkez Tadilatı 497.107 TL +KDV

-İstanbul’da Kiralanan Yalı kirası 12.000 Dolar

-Genel Müdür Yardımcısı 20.000 TL

-Genel Müdür Yardımcısı 14.000 TL

-İnsan Kaynakları Direktörü 11.000 TL

-Bilgi Kaynakları Direktörü 15.000 TL

-Genel Başkan Danışmanı 6500 TL

-Genel Başkan Danışmanı 7500 TL

-Stratejist 10.000 Eur ve ev kirası ve çocuğunun okul parası

-Güvenlik Sorumlusu 3500 TL maaş

-Çağrı Merkezinin dışarıya verilmesi 500.000 tl Alo net firması

ÜRDÜNLÜ STRATEJİSTE 28 GÜNE 28 BİN, İNSAN KAYNAKLARI ŞİRKETİNE 980 TL

Dilekçede Ürdün'deki üniversiteden Halk Sağlığı bölümünden mezun Ürdün uyruklu Ramadan Mohammed Radwan Assi'nin Baş Stratejist olarak atandığı. Gelen tepkiler üzerine sözleşmesinin feshedilerek 28 gün için 28 bin lira tazminat ödendiği yer aldı.

Dilekçede adı geçen Empatik İnsan Kaynakları firmasının sahibi Burhan Koca’nın Genel Başkan Kerem Kınık’ın yakın arkadaşı olduğu, Türk Kızılayı yönetimine gönderdiği elektronik postalar ile üstü kapalı yönetimi tehdit ettiği de iddia edildi. Kariyer Merkez Projesi kapsamında doğrudan pazarlık ile Empatik İnsan Kaynakları firmasın 980 bin+KDV ödeme yapıldığı da yer aldı. 

Türk Kızılay’ındaki yolsuzluk iddialarını CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve CHP'li vekiller araştırma önergesi olarak TBMM Başkanlığı’na sundu fakat kabul edilmedi. CHP'li vekiller yolsuzlukların üzerinin kapatılmaya çalıştığını iddia etmişti..

Türkiye genelinde 750 şubesi bulunan Türk Kızılayı'nın, 617 şubesi kapatıldı ve şube sayısı 153'e düştü. Kapatılan 617 şube başkanının 2019'a kadar delege olması nedeni ile Türk Kızılayı Genel Merkezin bu şubeleri kapatarak delegeliklerin düşmesini sağlamaya çalıştığı iddia edildi. 617 şube başkan, görevden alınmaları ve iddialar üzerine Kerem Kınık yönetimine dava açtı

Açılan dava sonucunda Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk Kızılayı'nı olağanüstü genel kurula götürmek üzere kayyum atanmasına karar verdi. Adalet Bakanlığı Müşaviri Mekan Sarıkaya, Kızılay Ankara İl Başkanı Ahmet Hizanlıoğlu ve Kızılay İstanbul İl Başkanı İlhami Yıldırım'ı kayyum olarak atandı.

Kayyum olarak atanan İstanbul Kızılay Şube Başkanı İlhami Yıldırım , Başbakan Binali Yıldırım'ın kardeşiydi  ve aynı zamanda Kızılay'da Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesiydi. Yapılan şikayet ve ihbarlara rağmen denetçiler ve kurul üyelerinin görevlerini yapmadıkları, Genel Başkan Kerem Kınık'ı korudukları ileri sürüldü.

T.B.M.M Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın Kızılay’da görev yaptığı iddia edilen akrabaları ve dostlarının listesi ise bir hayli kalabalık ;

İlhami Yıldırım (Şube Başkanı ) T.B.M.M Başkanı Binali Yıldırım’ın kardeşi, Büşra Bahar Köylübay (Başkanvekili) T.B.M.M Başkanı Binali Yıldırım’ın kızı,Seda Yıldırım (Yedek Yönetim Kurulu Üyesi)T.B.M.M Binali Yıldırım’ın gelini, oğlu Bülent Yıldırım’ın eşi, AliKurumahmut (Başkanvekili) Erdoğan Bayraktar’ın TOKİ Genel Müdürlüğü döneminde odacısı olan hemşerisi, Mehmet Ali Ergin (Yönetim Kurulu Üyesi) T.B.M.M Binali Yıldırım’ın AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı sırasında “Hayat İzmir” projesini hazırlayanlardan biri, Vahdet Erdoğan (Başkanvekili) T.B.M.M Yıldırım’ın kardeşi İlhami Yıldırım’ın ortaokul yıllarından bu yana yakın arkadaşı, Ali Ertuğrul Yıldırım (Yedek Yönetim Kurulu Üyesi) T.B.M.M Binali Yıldırım’ın kardeşi olan Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldırım’ın oğlu, Nazif Barış Çiftçioğlu (Yönetim Kurulu Üyesi) AKP Güngören İlçe Yönetim Kurulu Üyesi, Binali Yıldırım’ın hemşerisi, Abdülvahit Şimşek (Yönetim Kurulu Üyesi) Q Shipping BV şirketinin sahibi.T.B.M.M Binali Yıldırım’ın oğulları Erkan ve Bülent Yıldırım’ın şirketleri ile iş ilişkisi bulunuyor. Yılmaz Sezgin (Yönetim Kurulu Üyesi) AKP’den Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi

İDDİALAR ÜZERİNE KIZILAY'DAN AÇIKLAMA

İşte Kızılay tarafından yapılan o açıklama:

"Ankara 9 Sulh Hukuk Mahkemesi 2017-1906 esas-2018-2128 karar sayılı gerekçeli kararında dernek yönetiminin herhangi bir suiistimalinin ve görevi kötüye kullanma iddiasının bulunmadığını vurgulayarak, hali hazırda Kızılay Yönetiminin görevinin başında olduğunun altını çizmiştir.

Kızılay Hukuk Müşavirliğinin gerekçeli karardaki tedbire itirazını haklı görerek ek kararla düzelten mahkeme verilen kararın olağanüstü genel kurul yapılmasına yönelik olduğunu Kızılay Yönetiminin görevinin başında olduğunu ifade etmiş, tereddütleri gidererek telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçme adına, Olağanüstü Kongre için üç kişinin görevlendirilmesini tüm yargılama süreçleri kesinleşinceye kadar ertelemiştir.

Verilen karar ile Kızılay’a tüm yargılama süreçleri bitinceye kadar fiilen bir kayyum heyetinin gelmesi hukuken mümkün değildir. Kızılay’ın üst mahkeme nezdinde kararın esastan düzeltilmesine yönelik itiraz süreci devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

NOT: BELGELERİN ÜZERİNE TIKLAYARAK BÜYÜK EBATLARINI AÇABİLİRSİNİZ!

Ekleme Tarihi: 19 Ara 2018 03:55