Güncel Güncelleme Tarihi: 7 Nis 2022 13:43

Türkiye Kaşıkçı cinayeti davasını Suudi Arabistan'a gönderdi

Türk Mahkemeleri, Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle suçlanan 26 Suudi'nin gıyaben yargılanmasına ve davanın Suudi Arabistan'a devredilmesine karar verdi.

Türkiye Kaşıkçı cinayeti davasını Suudi Arabistan'a gönderdi

Bir Türk mahkemesi, Washington Post köşe yazarı Jamal Khashoggi'nin (Cemal Kaşıkçı) öldürülmesiyle suçlanan 26 Suudi'nin gıyaben yargılanmasına ve davanın Suudi Arabistan'a devredilmesine karar verdi.

Karar, insan hakları gruplarının, davayı krallığa devretmenin cinayetin üstünün örtülmesine yol açacağı yönündeki uyarılarına rağmen, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman'a şüpheyle yaklaştı.

Aynı zamanda, ekonomik gerilemenin sancıları içinde olan Türkiye'nin, Suudi Arabistan ve bölgesindeki diğer birçok ülke ile sorunlu ilişkisini onarmaya çalıştığı bir dönemde geliyor.

Bazı basında çıkan haberlerde, Riyad'ın ilişkileri iyileştirdiğini, Türkiye'nin Suudiler aleyhindeki davayı bırakmasına bağlı olduğu iddia edildi.

Geçen hafta davanın savcısı, Türkiye'deki davanın sonuçsuz kalacağını savunarak davanın krallığa devredilmesini tavsiye etti.

Türkiye'nin adalet bakanı tavsiyeyi destekleyerek, Türk mahkemesinin krallıktaki yargılamanın sonucundan memnun olmaması halinde Türkiye'deki yargılamanın devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Ancak bazı sanıkları kapalı kapılar ardında yargılayan Suudi Arabistan'ın yeni bir dava açıp açmayacağı belli değildi.

İnsan hakları savunucuları Türkiye'yi davayı Suudi Arabistan'a devretmemeye çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnès Callamard, “Türkiye, kendi topraklarında işlenen bir cinayetin davasını bilerek ve isteyerek sorumluluğu taşıyanların eline geri gönderecektir” dedi.

“Gerçekten de Suudi sistemi defalarca Türk savcıyla işbirliği yapma konusunda başarısız oldu ve adaletin bir Suudi mahkemesi tarafından sağlanamayacağı açık. Türkiye'nin bu tüyler ürpertici cinayet için adaletin galip gelmesi gerektiğine ve bu davanın siyasi hesapların ve çıkarların asla piyonu olmayacağına dair açıklamış olduğu taahhüdüne ne oldu?”

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü şunları söyledi: “Suudi Arabistan'da yargı bağımsızlığının tamamen yokluğu, Suudi hükümetinin Kaşıkçı'nın öldürülmesindeki rolü, geçmişte adaleti engelleme girişimleri ve temel standartları karşılamayan bir ceza adaleti sistemi göz önüne alındığında Adalet adına, Suudi Arabistan'da Kaşıkçı davasının adil yargılanma şansı sıfıra yakın."

ABD'de ikamet eden Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de, Türk nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenmek için gerekli belgeleri almak üzere randevu almak üzere gittiği İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürüldü.

Türk yetkililer, veliaht prens hakkında eleştirel yazılar yazan Kaşıkçı'nın İstanbul'a gönderilen Suudi ajanlardan oluşan bir ekip tarafından konsolosluk içinde öldürüldüğünü ve ardından kemik testereyle parçalandığını iddia ediyor. Grupta bir adli tıp doktoru, istihbarat ve güvenlik görevlileri ve veliaht ofisinde çalışan kişiler yer aldı. Kaşıkçı'nın cenazesi bulunamadı.

Ekleme Tarihi: 7 Nis 2022 13:43