Kitap Güncelleme Tarihi: 26 Şub 2018 12:35

Cemal Süreyya'nın çevirisi ile Faşizmin Analizi

Maria Antonietta Macciocchi İkinci Dünya Savaşı ile zirveye ulaşan faşizmin sonrasını anlattığı ve özel olarak faşist yönetimler altında kadının yerini tahlil ettiği Faşizmin Analizi kitabı İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Cemal Süreyya'nın çevirisi ile Faşizmin Analizi

CEMAL SÜREYA’NIN YETKİN ÇEVİRİSİ İLE FAŞİZMİN ANALİZİ

Maria Antonietta Macciocchi İkinci Dünya savaşı ile zirveye ulaşan faşizmin sonrasını anlattığı ve özel olarak faşist yönetimler altında kadının yerini tahlil ettiği Faşizmin Analizi kitabı İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Faşizmin Analizi, 1975’te Vincennes Üniversitesi’nde alanında uzman bilim insanlarının faşizm üzerine verdikleri seminerlerin Maria A. Macciocchi tarafından yapılan derlemesidir. Yazarın yorumları ile zenginleştirdiği kitap faşizmin işleyişini ortaya koyan önemli bir eserdir.

“Faşizm nedir? İşçi hareketi neden faşizm karşısında başarısızlığa uğradı? Faşizmin gerçek halk çatışması nedir? Faşizm, kitlelerden yararlanmak için ne gibi yollar kullanmaktadır? Faşizmde kadının yeri nedir?” sorularına cevap arayan yazar 20. yüzyılın siyasal bir değerlendirmesini de yapıyor.

Faşizmin kitle ruhu anlayışı ve faşist yönetimlerde kadının konumunu anlamak için vaz geçilmez bir kaynak Faşizmin Analizi.

Faşizm, İkinci Dünya Savaşı’nda kalan bir hayalet midir, yoksa günümüze ait bir gerçek mi?..

Maria Antonietta Macciocchi

İtalyan gazeteci, yazar, düşünür, feminist, politikacı ve eylemcilerden (1922-2007). İtalya’da faşizme karşı ön saflarda mücadele etmiş, İtalyan Komünist Partisi içinde çalışmış militan bir yazar. Radikal Parti üyesi ve İtalya Parlamentosu’nda milletvekilliği yapmasının yanı sıra 1979’da Avrupa Parlamentosu milletvekilliğine seçildi. Faşizmin Analizi, yazarın yönetiminde yapılan faşizmin ve yeni-faşizmin incelendiği bir toplu çalışmanın ürünüdür. Ancak kitabın içindeki yazıların çoğunluğu yazara aittir. Yayımlandığı günlerde faşizmin analizine getirdiği katkılar açısından büyük bir ilgi görmüştür.

Türkçedeki diğer kitabı: Çin Deyince, çev. Celal Uster, 2 cilt, E Yayınları, 1976

Arka Kapak Yazısı

Faşizmin Analizi Maria-Antonietta Macciocchi tarafından 1975 yılında Vincennes Üniversitesi’nde verilen ve kendi konularında uzman olan bilimadamlarının da katılımıyla gerçekleşen bir seminerden, faşizm ve yeni faşizm incelemelerine yoğunlaşmış bir toplu çalışmadan doğmuştur.

Faşizmin doğuşundan bu yana uzun yıllar geçse de insanoğlu hâlâ onunla uğraşıyor. Geçmişin korkulu düşleri, bu düşlerle beslenen baskıcı yönetimler günümüzde bile varlığını sürdürürken, insanlık adına utanç verici kalıntıların tam olarak temizlendiği söylenemez.

Sekiz makaleden oluşan bu çalışmanın geniş bir bölümünü “kadınlar ve faşizm” meselesi, bir başka deyişle kadınların faşist yönetimler altındaki yaşamı ve bu yaşama nasıl razı edildikleri konusu oluşturuyor. Üzerinde pek fazla araştırma yapılmamış bu konunun yanı sıra faşizm karşısında işçi hareketlerinin yenilgisi, aydınların hareketsiz bırakılması, sinema ve propaganda ilişkisi gibi günümüzde bile gerçekliğini koruyan kavramların, aradan geçen bunca yılın ardından bile ilginizi fazlasıyla çekeceğini düşünüyoruz. Faşizmin Analizi’ni Cemal Süreya’nın özenli çevirisiyle sunuyoruz.

Faşizmin Analizi

Maria Antonietta Macciocchi

İnkılâp Kitabevi

335 sayfa

Ekleme Tarihi: 26 Şub 2018 12:35