Kulis Güncelleme Tarihi: 24 May 2017 02:00

AK Parti'de önce belediyeler sonra il ve ilçe teşkilatları temizlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı olması sonrası MYK ve MKYK'daki değişiklikler sürerken, kulislerde kabine toto yapılırken sıra yerel yönetimlere geldi. Referandum sonuçlarının hesabı yerel yönetimlere ve il ve ilçe teşkilatlarına sorulacak. Çift taraflı inceleme başladı.

AK Parti'de önce belediyeler sonra il ve ilçe teşkilatları temizlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. Olağanüstü Kongre'de Genel Başkan seçilmesinin ardından AK Parti'de, MYK, MYKY'da düzenlemeler yapılırken Kabine de değişimden payını alacak. Kulislerde kabinede kimlerin değişeceği konuşuladursun 16 Nisan'da gerçekleşen referandum sürecinde, seçmenin partiye karşı duruşunda sıkıntı tespit edildiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yenilenme talep etmesinin üzerine AK Parti'de iki konuda teşkilatı ve yerel yönetimleri etkileyecek çalışma başlattı.

AK Parti'de yerel yönetimlerden sorumlu başkanlık, yerel yöneticileri v belediye başkanlarını ‘Belediye yatırımları, halkla ilişkiler, imar düzenlemeleri ve halkın memnuniyet’ açısından inceledi. AK Parti'de benzer bir araştırmanın da il ve ilçe yönetimlerinde yapıldığı öne sürüldü. AK Parti yetkililerinden elde edilen bilgiye göre, AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu başkanlığı her yıl gerçekleştirdiği performans tarama sürecine referandum çalışmalarını da dahil etti. Seçilmiş AK Partili belediye başkanları, hizmet verdikleri yerleşim birimlerinden birden fazla kriter esas alınarak değerlendirildi.

Yerel yönetimleri içerisinde AK Parti ve özellikle Erdoğan'ın özel önem verdiği belediyeler “Belediyenin yönetim yapısı, yaptığı yatırımlar, imar düzenlemeleri, seçimde verilen vaatlerinin yerine getirilmesi ve performansı, halkla ilişkiler, halkın memnuniyeti ve halkın sevip sevmediği” gibi konularda özel değerlendirmelere tabi tutuldu.

Son yerel seçimden bugüne geçmiş yıllara kıyasla belediyelerin başarı trendleri çıkartıldı. Belediyenin icraatlari ile seçim döneminde verilen takvime uyulup uyulmadığı, yıllara göre belediyelerin borç yükü, borçlarında azalma olup olmadığı, belediye personeli sayısındaki artış, belediyenin verimliliği gibi kriterlerin dönemler bazında incelendiği öğrenildi. Son olarak 2016 yılı için hazırlanan raporlara, referandumda şehirlerin performansları da eklendi. AK Parti yönetimi araştırma sonuçlarına kendi değerlendirmelerini de ekleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. AK Parti'nin hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediye başkanlarıyla ilgili değerlendirmelerinin sonucunda, nasıl bir yol izleneceğine dair senaryolar da tartışılıyor. Belediyelere ilişkin değerlendirmelerde ‘Görevden el çektirme veya 2019’da aday gösterilmeme’ konularına henüz karar verilmedi.

AK PARTİ TEŞKİLATI 6 AYDA DEĞİŞECEK

AK Parti'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dikkat edilen ikinci çalışma da teşkilatlar üzerine olacak. Teşkilatlara ilişkin çalışmanın sonuçları kongre sürecinde görülebilecek. AK Parti belediye başkanlarında olduğu gibi, partinin il ve ilçe teşkilatları ve yöneticileri ile ilgili de araştırma yapıyor. İl ve ilçe yönetimindekilerin hem şahsi yönetimleri, hem de kamuoyundaki yönetim algılası soruşturuluyor. İl ve İlçe teşkilatları başarı ve başarısızlık karnelerine göre değerlendirilecek. AK Parti teşkilatında ilçe başkanlarının Haziran ayında başlayacak ilçe kongrelerinde, il başkanlarının da 2018’in Haziran ayına kadar tamamlanacak il kongrelerinde teşkilatların ayıklanacağı belirtildi. İncelemeler sonucu başarısız bulunan il ve ilçe başkanları bir daha aday yapılmayacak.

Ekleme Tarihi: 24 May 2017 02:00