Kulis Güncelleme Tarihi: 28 Kas 2017 13:13

Al Monitor: Zarrab davası AK Parti'de çatlak yarattı

Al Monitor sitesine konuşan üst düzey bir bürokrat, Reza Zarrab davasının 'Erdoğan'ın yakın çevresiyle AK Parti'nin üst kademeleri arasındaki çatlağı genişlettiğini' öne sürdü.

Al Monitor: Zarrab davası AK Parti'de çatlak yarattı

Yetkili, Zarrab'ın Türkiye'ye döndürülmesi girişimlerinde bürokrasinin baypas edildiğini söyleyerek, "Şimdi bütün devlet aygıtının Erdoğan'ın arkasında toplanması bekleniyor. Fakat ciddi şüphelerimiz var: Zarrab neden bu kadar önemli?" diye sordu.

ABD’deki Reza Zarrab davasının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresi ile AK Parti’nin üst kademeleri arasında çatlak yarattığı öne sürüldü. Üst düzey bir bürokrat, davanın Türkiye’nin sadece ABD değil, Suudi Arabistan’la ilişkilerine de olumsuz yansıdığını söyledi.

Söz konusu bürokratın açıklamaları, Al Monitor sitesinin yazarlarından Pınar Tremblay’ın bugünkü köşesinde yer aldı. Tremblay makalesinde Zarrab’ın itirafçılığı kabul ettiği iddiası hakkında “Bu haber, iddia edilen para aklama operasyonunu kolaylaştırmak için rüşvet aldıklarının belirtilmesinden korkan tüm üst düzey Türk yetkililer arasında tabii ki panik yarattı” ifadelerini kullandı. Tremblay, “Türk yetkililerin en öncelikli ve önemli endişesi, olası ifşaatlarla aralarına mesafe koymak. Tabii ki en önemlisi de, Erdoğan ve ailesini korumak” dedi.

‘ZARRAB İÇİN DEVLET BAYPAS EDİLDİ’

Tremblay’a isim vermemek kaydıyla konuşan üst düzey bir bürokrat da şu ifadeleri kullandı: “Dava Erdoğan’ın yakın çevresiyle AKP’nin üst kademeleri arasındaki çatlağı genişletti. Bu soruna ‘ABD’yle doğrudan bir diplomatik çözüm’ bulunması için diplomatlardan yardım alınmadan, devlet aygıtının baypas edilmiş olmasından endişeleniyoruz. Şimdi Zarrab’ın dönüşünün mümkün olmadığını kesin olarak öğrenmişken, bütün devlet aygıtının Erdoğan’ın arkasında toplanması bekleniyor. Fakat ciddi şüphelerimiz var: Zarrab neden bu kadar önemli? Buna yanıt verebilen çok kişi yok.

Aynı yetkili Zarrab davasının ABD ve diğer ülkelerle ilişkilere zarar verdiğini söyleyip, “Suudi Arabistan’la ilişkilerimiz de diken üzerinde” dedi. Yetkili, Türkiye’de para aklanmasının İran ve Hizbullah’a yardım ettiği iddiasının Suudi Arabistan ve İsrail’i öfkelendireceğini belirtti. Tremblay ise yazısına şu ifadelerle söz verdi: “Gerçekten de bu gerilim, Erdoğan’ın niçin 15 yıllık iktidarında Suudi Arabistan’ı ilk kez doğrudan eleştirdiğini açıklayabilir. Türkiye Zarrab davası nedeniyle yüksek bir bedel ödüyor ve Türklerin bunun sebeplerini bilmeye hakkı var.” (

Ekleme Tarihi: 28 Kas 2017 13:13