Kulis Güncelleme Tarihi: 15 May 2022 15:49

Erdoğan ilk kez partisinin seçimi kaybetmesini konuşuyor

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yaklaşırken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın yakın çevresine ilk kez seçim endişesini aktardığı iddia edildi.

Erdoğan ilk kez partisinin seçimi kaybetmesini konuşuyor

Gazeteci Sedat Bozkurt, Erdoğan'ın eski ve yakın arkadaşlarıyla yaptığı sohbetlerde "TBMM’de çoğunluğu kıl payı kaybediyoruz ama Cumhurbaşkanlığını kazanma ihtimalimiz sürüyor" dediğini yazdı.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için artık bir yıl kalırken, siyasi tansiyon da gün geçtikçe yükseliyor. Gazeteci Sedat Bozkurt, Kısa Dalga'daki yazısında kulis bilgisi olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ramazan ayı boyunca 'eski' ve 'samimi' arkadaşlarıyla iftar sohbetleri yaptığını ve bu toplantılarda ilk kez seçimi kaybetmekten bahsettiğini aktardı. 

Bozkurt'un 'Parlamentosuz sisteme doğru' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Erdoğan Ramazan ayı boyunca bazı eski ve samimi arkadaşları ile beraber iftar yaptı, sohbet etti. Bu sohbetler samimi ortamda geçti. Çünkü pek çoğunun siyasetle ya da ticaretle doğrudan ilgisi yoktu. Burada doğal olarak konu dönüp dolaşıp önümüzdeki seçimlere geldi. Ve Erdoğan ilk kez bu dostlarıyla paylaştı; “TBMM’de çoğunluğu kıl payı kaybediyoruz ama Cumhurbaşkanlığını kazanma ihtimalimiz sürüyor.”

Bu konuda detaylara girilmedi çünkü sohbetler politik bir hat üzerinden yürümüyordu. Ama bu açıklamalar çok önemliydi. İlk kez Erdoğan geleceğe dönük olumsuz bir tablo çiziyordu, kaybetmekten söz ediyordu.

Aslında Erdoğan elindeki verilerle geleceğe dönük planlar yapmaya çoktan başlamıştı. Bugünün meselelerinden kopukluğunun bir nedeni de belki buydu. Masasında anketler üzerinden yapılan çalışmalarda karşısına aday olarak çıkacak isimler için neler yapılacağına ilişkin çalışmalar da bulunuyor. Örneğin “Kılıçdaroğlu aday olursa, Saadet, Deva ve Gelecek ile İyi Parti’nin tabanı ona oy verir mi ya da ne yaparsak vermez?” bir tartışma başlığı. Aynısı Mansur Yavaş ve İmamoğlu üzerinden de yapılıyor. Yani Erdoğan “nasıl bir kez daha kazanır?” kısmı geçilmiş galiba, oradan çok umutlu değiller, karşısındaki aday “nasıl kazanamaz”ı çalışıyorlar.

Burada Erdoğan ve siyasetini biraz anladıysak kafasındaki yeni sistem kurgusunu çözmek de kolaylaşıyor. Cumhurbaşkanı seçilirse ve TBMM’de çoğunluğu kaybederse neler yapacağı muhtemelen kafasında şekilleniyor. Bunun ipuçlarını görüyoruz.

TBMM'yi uzun zamandır devre dışı bırakarak işlevsiz hale getirdi. Tarihinde ilk kez gündemsizlik nedeniyle tatile girdi TBMM. 23 Nisan’da da kuruluş yıl dönümü bile kutlanmıyor. AKP’nin TBMM’de yaptığı grup toplantıları da 45 günde bire düştü. Bu yıl 3 kez toplandı ve dördüncüsü önümüzdeki hafta gerçekleşecek. TBMM’de çoğunluğu kaybederse grup toplantılarını sarayda yapma ihtimali de yok değil...

Ekleme Tarihi: 15 May 2022 15:49