Kulis Güncelleme Tarihi: 9 May 2017 19:19

İstanbul'a Kadir Topbaş'ın yerine Binali Yıldırım mı aday olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, yerel seçimlerde aday olmayacağını açıklayan ilk isim oldu. Topbaş'ın 2019 yılında yerine kimin aday olacağına dair kulis haberler artarken Başbakan Binali Yıldırım'ın adı geçiyor.

İstanbul'a Kadir Topbaş'ın yerine Binali Yıldırım mı aday olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın özellikle damadı nedeniyle son dönemde sıkıntılı olduğu biliniyordu, damadı Ömer Faruk Kamurcı'nın tahliyesi biraz rahatlattı . Topbaş 2019 yılında yerel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Topbaş'ın aday olmayacağını açıklamasının ardından yerine kimin geleceği merak konusu oldu.  

AK Parti kulislerinde Kadir Topbaş'ın yerine Başbakan Binali Yıldırım’ın aday olabileceği dillendirilmeye başlandı.

16 Nisan Referandumunun ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) büyükşehiri almak için parti içi çalışmalar başladı,  CHP ile birlikte AK Parti de 2019 hazırlıklarını hızlandırdı. AK Parti'nin 21 Mayıs’ta yapacağı Olağanüstü Genel Kurul'un ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti'nin genel başkanı olacağı biliniyor. Kongre sonrası da partide 2019 yerel seçimlerinin hazırlıkları planlanacak.

İstanbul’u geri almalıyız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde iki dönemdir başkanlık yapan Topbaş'ın, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan damadı nedeniyle zor günler yaşadığı biliniyordu. AK Parti yönetiminin kararıyla 2019'da aday olmasının istenmediği kulislere yansıdı. 

Damadı Kavurmacı'nın tartışılan tahliyesi sonrası AK Parti’de Kadir Topbaş’a 2019 yerel seçimlerinde emekli edilecek ilk isim olarak bakılıyor. Kadir Topbaş aday olmayacağı kararının netleşmesinin ardından AK Parti hızla alternatif aday  arayışına girdi.

16 Nisan Referandumunda İstanbul'da hayır oylarının önde çıkması AK Parti’deki arayışı daha acil hale getirdi. AK Parti'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi hayatındaki yükselişine yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile başlamış olması nedeniyle özel önem veriliyor. Kulislerde konuşulanlara göre Erdoğan'ın “İstanbul’u mutlaka yeniden geri almak zorundayız” diye talimat verdiği iddia ediliyor.

Binali Yıldırım kulislerin favori ismi

Kulislere göre AK Parti'de Kadir Topbaş’ın yerine güçlü bir adayın İstanbul’a aday yapılması görüşü benimsendi. Muhtemel bir erken seçim olmazsa 2019 Kasım’ındaki yapılacak Başkanlık ve Meclis seçiminden 6 ay önce gerçekleşecek yerel seçimlerde gösterilecek adayın ‘hayır’ cephesinin çıkarabileceği aday karşısında başarı elde edebilecek bir isim olması bekleniyor. Yerel seçimler için en güçlü adayın Başbakan Binali Yıldırım olacağı parti kulislerinde konuşulmaya başlandı. 

AK Parti Binali Yıldırım'ı oylarını yükseltebilmek için daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde aday gösterilmişti. CHP’li Aziz Kocaoğlu'nun kazanmasına rağmen Binali Yıldırım’ın İzmir'deki “teknokrat-uzman” kimliği ve hizmeti öne çıkaran vaatleri öne çıkmıştı. Binali Yıldırım'ım bu kez de İstanbul’a aday gösterilmesi ve partili kimliğine vurgu yapılmaksızın kampanya yürütmesi bekleniyor. AK Parti'de hedef 16 Nisan’da 'hayır' oyları artan İstanbul’da seçmenleri yeniden kazanmak.

AK Parti kulislerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paritye genel başkan olmasının ardından Başkanlık sisteminin yapılacağı 2019 yılına kadar hükümetin başında yerel seçimlere kadar Binali Yıldırım devam edeceği iddia ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın yerek seçimler öncesi istifa edeceği, yerine geçici hükümet kurulacağı iddia ediliyor. Tüm bu hesapların bozabilecek tek durumun ise erken seçim olduğu öne sürülüyor. 

Ekleme Tarihi: 9 May 2017 19:19