Kulis Güncelleme Tarihi: 23 Oca 2019 14:06

Konya Şeker Torku'nun sahibi Anadolu Birlik Holding borç yapılandırıyor

Konya Şeker'in gözde yerli üretimi Torku markasını da bünyesinde bulunduran Türkiye'nin en büyük gıda holdinglerinden Anadolu Birlik Holding'in (AB Holding) termik santral yatırımları için kredi aldığı 6 banka ile görüştüğü ve 1 milyar liralık borç yapılandırmasına gideceği iddia edildi.

Konya Şeker Torku'nun sahibi Anadolu Birlik Holding borç yapılandırıyor

Bloomberg'de yer alan haber göre; Anadolu Birlik Holding borç yapılandırmasına gidiyor. Şirketin mali durumu ile ilgili bilgi veren ismi açıklanmayan iki kaynağın aktardığına göre, Anadolu Birlik Holding'in 2 milyar dolarlık borcunun yaklaşık yarısını Şubat ve Mart ayları içerisinde bankalarla görüşecek yapılandıracağı öne sürüldü. 

Anadolu Birlik Holding 2013 yılında enerjiye yatırım yapmış ve iki enerji santralini almak için 1 milyar dolardan fazla  bankalara borçlanmıştı.

6 BANKADAN 786 MİLYON DOLAR KREDİ KULLANMIŞTI

Anadolu Birlik Holding'in en bilinen şirketlerinden Konya Şeker ve Siyah Kalem Mühendislik şirketleri 12 yıllık enerji santrali proje finansmanı için 2013 yılında bankalardan 786 milyon dolarlık kredi kullanmıştı. Anadolu Birlik Holding'in bankalardan aldığı krediyi Sivas Kangal Termik Santrali'nin satın alınması için kullandı. O dönemde 985 milyon dolara termik santrali almıştı. 2 yıl sonra 2015'te de 685 milyon dolar ödeyerek Soma Termik Santrali’ni bünyesine katmıştı. Anadolu Birlik Holding'e santral için kredi veren bankalar içerisinde Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Yapıkredi bulunuyor.

DEV ŞİRKETLER YAPILANDIRMAYA GİTMİŞTİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin Aralık ayında hazırladığı raporda Ülker markasını bünyesinde bulunduran Murat Ülker'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Yıldız Holding, Ferit Şahenk'in Doğuş Holding'i ve Türk Telekom'un 77 milyar lirayı bulan borçları ile ilgili kredi yapılandırmasına gittiğini açıklamıştır. Şirketlerin sendikasyon ve hisse devri anlaşmasının tamamlanmıştı. Şimdi bu kervana Anadolu Birlik Holding de dahil oldu. 

ANADOLU BİRLİK HOLDİNG NEDİR?

Temelleri 1950 yılında Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından atılan Anadolu Birlik Holding'in kökeni Konya Şeker Fabrikası’na dayanıyor. AB Holding çatı şirketinin kuruluşu ise 2008'de gerçekleşti. 

Anadolu Birlik Holding’in büyümesinde 1999'da Recep Konuk’un yönetime seçilmesinin büyük payı bulunuyor. 19 yıl sonunda Anadolu Birlik Holding 3.8 Milyar dolarlık yatırım yaptı.

Özelleştirme sürecinde Sivas’ın Kangal ilçesinde kurulu Termik Santrali ihale ile 985 milyon dolara Konya Şeker olarak almışlardı. Soma Termik Santralini de özelleştirme ihalesi ile 685 milyon dolara alan Anadolu Birlik Holding borç yapılandırmasına gidiyor. 

Holding bünyesinde 20'ye yakın şirket bulunuyor. Konya Şeker, PanPlast, Panek, Şeker Süt, Panagro, Beta Ziraat ve Ticaret, Çumpaş Yem Sanayi, Çumsan Çumra Gıda, Çoban Yıldızı, Doğrudan Elektrik, Kangal Termik Santrali, Koneli, Pangev, Soma Termik Santrali, Evlik, Helvahane, Turan, Simurg, Patent Mimarlık İnşaat Lojistik Nakliye San. ve Tic. A.Ş., Termavilla Turizm Otelcilik A.Ş. 

Ekleme Tarihi: 23 Oca 2019 14:06