Kulis Güncelleme Tarihi: 28 Nis 2017 00:40

"Yeni Kabinede Ali Babacan ekonomiden sorumlu bakan olacak"

AK Parti'nin Olağanüstü Kongre'ye gitme kararı alması Ankara kulislerini de hareketlendirdi. AK Parti Genel Başkanlığına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kabinede de revizyon bekleniyor. Ali Babacan'ın ekonomi yönetimi için ismi geçiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti genel başkanı seçilmesinin ardından Kabine'nin de değişeceği gündeme geldi. Erdoğan'ın ekonomi yönetiminden memnun olmadığı öne sürülüyor. Kongre sonrası gerçekleştirilecek revizyon ile Ali Babacan'ın yeniden ekonominin dümenine geçeceği konuşuluyor. Kulislere göre kabinede geniş çaplı bir revizyonyapılacak.

Revizyondan kabinede en çok ekonomi yönetimi etkilenecek. Ekonomi yönetimindeki dağınık ve uyumsuz yapının ortadan kaldırması hedefleniyor. Bir tarafta Kabine için "Bakan Toto" yaparken diğer yanda siyasi kulisleri hareketlendiren haber AK Parti'nin ekonomi yönetimi için Ali Babacan'ı yeniden getirecek olması.

‘Neden Ali Babacan ismi öne çıkıyor?’ sorusunun birkaç yanıtı var. Babacan'ın ekonomi yönetiminde piyasalar için bir ‘çıpa’ olduğu düşünülüyor. Ekonomi yönetiminde popülizmden uzak durması da Ali Babacan'a duyulan bir başka güven unsuru. Bakanlık yaptığı son döneminde görüş ayrılıklarına rağmen bunları kamuoyu önünde tartışmaması taraflarla müzakere çabası, ekonomi yönetimi konusunda teknik kapasitesi ve birikimi Babacan'ın tercih edilmesine neden olarak gösteriliyor.

Ali Babacan AK Parti’nin kurucu üyeleri arasındaydı ve 2002 yılında kurulan 58. Hükümette ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak yer almıştı. 58. Hükümetin en en genç bakanı olarak büyük bir sorumluluğu ve önemli bir görevi üstlenen Ali Babacan başarılı oldu. Babacan 2007 yılında bu defa da Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. 2 yılın sonunda 2009'da koltuğunu Ahmet Davutoğlu’na bıraktı. Kabinede bu kez Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak dümene geçti. Babacan 2007-2009 arasında 2 yıllık Dışişleri Bakanlığı dönemi hariç hep ekonominin yönetiminde oldu. AK Parti döneminde gerçekleşen bütçe disiplini, paradan 6 sıfır atılması, Türkiye'nin IMF’ye olan borcunun sıfırlanmasında, hükümetin para politikalarının belirlenmesinde ve Merkez Bankası’nın bağımsız bir enstrüman olarak kullanılmasınde büyük başarılar elde etti.

Babacan 1 Kasım'da gerçekleşen seçimlerinde aday olmadı fakat son dakikada AK Parti tarafından Ankara 1. Bölge adayı olarak gösterildi. Seçimlerin ardından yeniden ekonomi yönetimine geçmesi beklenen Ali Babacan, o dönem Davutoğlu kabinesinde dışarıda kaldı. Ali Babacan milletvekili olarak siyaset hayatına devam ediyor. Ali Babacan’ın, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ekolünden geldiği öne sürülüyor.

AK Parti'nin 21 Mayıs'ta gerçekleşmesi öngörülen kongre sonrasında yapılacak kabine revizyonun Ali Babacan’ın yer bulup bulmayacağı belli olacak. 

Ekleme Tarihi: 28 Nis 2017 00:40