Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 24 Mar 2022 22:18

500 milyon sterlinlik "Gri Kutu" 8 yılın sonunda açılıyor

Norveç'in yeni Ulusal Müzesi, "gri kutu benzeri" görünümünden ve göz kamaştırıcı fiyat etiketinden uzun inşaat gecikmelerine kadar eleştirmenleri meşgul etti.

500 milyon sterlinlik

Norveç'in 500 milyon sterlinlik Ulusal Müzesi sekiz yıllık bekleyişin ardından açılacak. 

Norveç'in yeni Ulusal Müzesi, "gri kutu benzeri" görünümünden ve göz kamaştırıcı fiyat etiketinden uzun inşaat gecikmelerine kadar eleştirmenleri meşgul etti.

Oslo'nun batı kıyısında yer alan 500 milyon sterlinlik müze, 11 Haziran'da açıldığında İskandinav bölgesindeki en büyük müze olacak. Yine de yönetmeni Karin Hindsbo, Edvard Munch'un Çığlık'ın en ünlü versiyonu gibi ünlü sanat eserlerini yıllarca kamuoyundan uzak tutan kapsamlı gecikmeler için özür dilemek için yeterince pişmanlık duydu .

2020'de “Son yıllarda seyircinin beklentilerini karşılamadığımız için üzgünüm” diye yazdı.

Büyük açılışından önce son rötuşlar yapıldığından (örneğin, bir giriş ücretine henüz karar verilmemiştir) Hindsbo şimdi işlerin tam zamanında bir araya geldiğini düşünüyor.

Destansı ölçekte bir müzedir. 13.000 metrekarelik sergi alanı boyunca, Oslo'daki Rådhusplassen'in dışındaki alanda 5.000 eser sergilenecek ve bu da onu Amsterdam'daki Rijksmuseum veya Bilbao'daki Guggenheim'dan daha büyük yapacak. Hindsbo, insanların seçimleri olacağını ve sahip oldukları zamana ve ilgi alanlarına göre rehberlik sunulacağını söylüyor.

“Ama aynı zamanda şunu da söyleyebilirim ki, işlerin gerçekten çok hızlı hareket etme eğiliminde olduğu bu günlerde, insanın saatlerce kalabileceği bir alan sağlamanın kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum” diyor. "Belki de bugünlerde sanatın içinde kaybolmak o kadar da kötü değildir."

Müze konsepti 2000'li yılların ortalarında bir araya geldi, ancak Norveç parlamentosunun 2013 yılında son derece popüler Ulusal Galeri de dahil olmak üzere mevcut dört müzenin koleksiyonlarını birleştirme kararının hikmeti her fırsatta hararetle tartışıldı.

Hindsbo, "insanlar Norveç kültürel mirasının ve bölgesel kültürel mirasın tüm tarihini tek bir çatı altında küresel bir perspektifte ve parçaları en iyi koruyan ve sergileyen koşullarda görebilecek" fikrinden dolayı iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

Ulusal Sanat , Mimarlık ve Tasarım Müzesi'nin tam adını vermek gerekirse yelpazesi geniştir: Orta Çağ Baldishol duvar halısı ve Çin imparatorluk porseleninden modaya, 18. yüzyılın Norveç cam bardaklarına ve çağdaş tasarım ve sanat ve el sanatlarına kadar.

İkinci kat, Hollanda ve Flaman manzara resimlerinden 17. yüzyıldan natürmortlara ve Johan Christian Dahl'ın 19. yüzyıl peyzaj başyapıtlarına kadar görsel sanatların hakimiyetindedir.

Müzenin Munch Room'u, The Scream'in dört versiyonundan biri de dahil olmak üzere, Norveçli ressamın en ünlü eserlerinden bazılarına sahiptir.

Binayı taçlandırmak, 9.000 enerji tasarruflu, ayarlanabilir LED ışık sayesinde geceleri kilometrelerce görülebilen 2.400 metrekarelik bir Işık Salonu'dur.

Alman-İtalyan mimar Klaus Schuwerk'in bir servet ve sekiz yıl boyunca bazılarının arduvaz kaplı gri bir kutu olarak kapladığı şeyi inşa etmek için harcadığından şikayet eden eleştirmenlere Hindsbo, asıl meselenin eserlere nasıl bakılacağı ve içeride sergileneceği olduğunu söylüyor. .

Hindsbo, bir tren istasyonunun eski yerindeki binanın mahalleye uyum sağlayacak şekilde tasarlandığını söylüyor. “Bu yüksek bir bina değil, alçak. Az bakım gerektirir ancak kalitelidir ve sürdürülebilirlik konusu önemlidir. Tüm malzemeler 300 yıllık bir kapsamda seçiliyor, bu nedenle 20 yılda hiçbir şey bir kenara atılmamalıdır.”

“Cephede büyüyen asmalarımız olmalı, çatıda çimlerimiz var ve bunu henüz görmüyorsunuz. Daha da önemlisi, asıl sergi alanı ve benim naçizane fikrim, buranın eşsiz bir sergi alanı olduğu – koleksiyonumuzu sergilemek için harika koşullar – ve bence izleyiciler bunu bir kez açtığımızda görecek ve takdir edecek.”

Müzenin logosunu beğenmeyenler de Hindsbo'ya aldırış etmiyor, büyük bir “N” harfinin ardından “a” ve “m” ikiye bölünmüş. Bazıları bunun, New York'taki MoMA (Modern Sanat Müzesi) gibi, bu durumda Nam gibi şık bir kısaltma elde etme girişimi olduğunu öne sürdü.

Hindsbo, "Logomuz bir logo, bir isim değil" diyor. “Aslında gerçekten iyi çalıştığını düşünüyorum.”

İnşaat komplikasyonlarının neden olduğu gecikmeler ve ardından Norveç'in en iyi sanat eserlerinden bazılarının kamuoyunun dışında kalmasına neden olan Covid pandemisi konusunda daha çok özür diliyor.

“Bir müzenin kapılarının kapalı olması komik değil, bizim yaptığımız bu değil” diyor.

Buna karşılık, taşınabilecek en önemli çalışmalardan bazıları geçen yıl ödünç verildi.

Ekleme Tarihi: 24 Mar 2022 22:18