Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 30 Mar 2022 11:25

Askeri tarihçiye göre Pearl Harbor hakkında 3 mit

7 Aralık 1941'de Japonların Pearl Harbor'a saldırması ve yaklaşık 2400 Amerikalı askerin ölmesi ile tarihte unutulmazlardan oldu. Destanlaşan savaşta ne gerçek ne yalan işte cevabı

Askeri tarihçiye göre Pearl Harbor hakkında 3 mit

Salı , 7 Aralık 1941'de Japonların Pearl Harbor'a saldırması ve yaklaşık 2400 Amerikalı askerin ölmesi ve ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girmesine yol açmasının 80. yıldönümü . Ve 80 yıl sonra, Başkan Franklin Roosevelt'in "rezillik içinde yaşayacak bir tarih" dediği şeyle ilgili mitler ve yanlış anlamalar devam ediyor.

Ulusal II. Dünya Savaşı Müzesi'nden kıdemli tarihçi Rob Citino, "Pearl Harbor'a yapılan saldırı bir suçtu, savaş ilanı olmadan gerçekleşen askeri bir saldırıydı" diyor. "Ama aynı zamanda, tüm bu hikayeler çok, çok karmaşık."

Citino burada, kendi sözleriyle, Pearl Harbor'ın II. Dünya Savaşı tarihine nasıl ve nerede uyduğuna dair birkaç yaygın yanlış anlamanın altını çiziyor ve Amerika'nın savaş hakkında neyi hatırlamayı seçtiği hakkında söylediklerini paylaşıyor.

Efsane: İkinci Dünya Savaşı Pearl Harbor ile başladı

Amerikan destroyeri USS Shaw , 7 Aralık 1941'de II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Pasifik Filosu'na ev sahipliği yapan Pearl Harbor'a Japon saldırısı sırasında patladı. Keystone/Hulton Arşivi—Getty Images
Filmlerde, kitaplarda var. Kurtulmamız gereken büyük efsane, İkinci Dünya Savaşı'nın başladığı tarih olan 7 Aralık 1941'dir. ABD savaşa katılan büyük güçlerin sonuncusuydu, ancak Pearl Harbor II.

Dünya Savaşı'nı başlatmak için ayrı bir an seçmek, karmaşıklığının altını çiziyor. Asya ve Avrupa zaten savaşta. Japonlar, 1931'de kuzeydoğu Çin'de Mançurya'yı işgal etmişti. 1937'de Çin'in tam ölçekli işgalini başlattılar. Almanlar, Eylül 1939'da Polonya'yı işgal etti ve bu, elbette, Avrupa'da tam ölçekli bir savaşı hızlandırdı. Sovyetler Birliği vatandaşıysanız, savaşınız Almanların sizi işgal ettiği Haziran 1941'e kadar başlamadı - bu Barbarossa Operasyonu. Ama Etiyopya'da yaşıyorsanız, 1935'te İtalyanlar ülkenizi işgal ettiğinde II. Dünya Savaşı sizin için açıldı.

Bu konuda pek konuşmuyoruz -Amerikalılar bunu duymaktan hoşlanmıyorlar- ama tüm büyük güçler arasında [Amerika] sonuncu oldu.

Efsane: Pearl Harbor'dan sonraki günlerde Amerika'daki neredeyse herkes askerlik hizmeti için gönüllü oldu

Başkan Franklin D. Roosevelt'in siyah bir kol bandı takarak 8 Aralık 1941'de Washington saatiyle 16:10'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya'ya karşı savaş ilanını imzalamasını, kabine üyeleri karışık duygularla izliyorlar. Bettmann

Pek çok kez okuduğumuz efsane, Amerikan halkının Pearl Harbor'dan sonra tek kişi olarak ayağa kalktığı; kıyıdan kıyıya işe alım ofislerinin kapılarını kırdıklarını. Bunun [gerçek olduğunu] düşünüyorsanız, muhtemelen çok fazla film izlemişsinizdir. Japonların Pearl Harbor'a saldırısından ateşlenen pek çok Amerikalı, saldırıdan sonraki haftalarda bir miktar askerlik hizmeti için gönüllü oldu, ancak II. - eski usul askere gittiler: Askere alındılar.

Başkan Franklin D. Roosevelt, 1940 sonbaharında, Pearl Harbor'dan bir yıldan fazla bir süre önce askeri taslağı yürürlüğe koymuştu. Pearl Harbor saldırıya uğradığında , üniformalı erkeklerin toplam sayısı 2 milyonun üzerindeydi. Pearl Harbor'dan aylar önce, bu yeni taslak ordu, Louisiana, Carolinas ve Arkansas'ta büyük ölçekli açık alan manevralarında - gerçek muharebe için pratik koşularda - adım adım ilerliyordu. Ülke gerçekten bir savaş durumunda değildi, ama oraya gidiyordu ve kesinlikle gönüllü olarak değildi.

Bu gönüllülük efsanesi başka efsanelerle de oynuyor: Japonlar Pearl Harbor'a sürpriz saldırılarını başlattığında ülkenin umutsuzca savaşa hazır olmadığı. Ve bu doğru değil. Belli ki filo o sabah kesinlikle hazırlıksızdı. Ama erkekler üniformalıydı, yeniden silahlanma sürüyordu, fabrikalar savaş üretimine dönüştürülüyordu.

Efsane: ABD, Pearl Harbor zamanında "uyuyan bir dev" idi.

Pearl Harbor'a yapılan saldırı, ABD Pasifik Filosuna büyük zarar verdi. Ancak ikisi o sırada denizde, üçüncüsü San Diego'da olan ABD uçak gemilerini devirmeyi başaramadı. Saldırıyı planlayan Japon Amiral Isoroku Yamamoto'nun sonrasında "Korkarım tek yaptığımız uyuyan bir devi uyandırmak ve onu korkunç bir kararlılıkla doldurmak" dediği tahmin ediliyor.

Sorun şu ki, Pearl Harbor zamanında ABD kesinlikle “uyumuyor”. Roosevelt yönetimi, Japonya'yı Çin'deki fetih savaşını bırakmaya ikna etmeye çalışarak yıllardır Japonlarla sert oynuyordu. ABD, Japonya'ya her türlü stratejik mal ve hammaddeye ambargo koymuştu: silahlar, havacılık yakıtı, hurda demir. Ve 1941 yazında Washington, ABD'deki tüm Japon varlıklarını fiilen dondurdu ve Japonya'nın petrol satın almasını imkansız hale getirdi.

Ülke, ekonomiyi tüketim mallarından savaş zamanı üretimine dönüştürme sürecinin derinlerindeydi. Yani, Pearl Harbor'daki filo ilk darbe karşısında şaşırsa bile, dev gerçekten "uyumakta" değildi.

Yamamoto alıntısına gelince? Eh, asıl kaynağı bulmak imkansızdı. Çoğumuz bunu ilk kez gişe rekorları kıran Tora filminde duyduk! Tora! Tora! 1970, yani tarihten çok Hollywood. Yapımcı, senaryo yazarının [alıntıyı] bir mektupta bulduğunu, ancak hiç kimsenin mektubu gerçekten üretemediğini veya alıcının kim olduğunu teyit edemediğini söyledi.

Ekleme Tarihi: 30 Mar 2022 11:25