Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 28 Eyl 2016 01:15

Dünya siyasi tarihinin en sıra dışı otobiyografilerinden biri

Dünya siyasi tarihinin en sıra dışı otobiyografilerinden biri olan “Benzersiz Bir Hayat, Bulgar Kralı II. Simeon” Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

Dünya siyasi tarihinin en sıra dışı otobiyografilerinden biri
Benzersiz Bir Hayat Bulgar Kralı II. Simeon

Yapı Kredi Yayınları’ndan dünya siyasi tarihinin en sıra dışı otobiyografilerinden biri: “Benzersiz Bir Hayat, Bulgar Kralı II. Simeon”. 
Sébastien de Courtois’nın katkılarıyla hazırlanan “Benzersiz Bir Hayat” kitabı, 6 yaşında kral, daha sonra sürgün ve ülkesine döndükten sonra da Başbakan olan Kral II. Simeon’un sıra dışı hayatını anlatıyor.

6 yaşında Kral oldu. Kimi aile üyeleri Komünist Parti döneminde kurşuna dizilince 9 yaşında sürgün olarak ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Çocukluğu, İstanbul üzerinden gittiği İskenderiye’de, gençliği Madrid’de geçti.

Bir gün aklından ve kalbinden hiçbir zaman çıkarmadığı Bulgaristan’a geri dönme umudunu asla yitirmedi. Ve 1946 yılında sürgün edildiği ülkesine 50 yıl sonra, 1996’da geri döndü. 

Kurduğu siyasi hareket 2001 genel seçimlerinden zaferle çıkınca bir mucize gerçekleşti: Sürgün kral Başbakan oldu.  

Simeon Saxe-Cobourg-Gotha, Simeon Sakskoburggotski ya da daha bilinen adıyla II. Simeon’un (ona Mr. Europe da deniliyor) hayatı Avrupa tarihinden dünyaya açılan bir pencere adeta. Yaşamı ve verdiği mücadelede de Bulgaristan’ı hak ettiği refah seviyesine çıkarma mücadelesi. Ve bu benzersiz yaşamın kesiştiği Kraliçe Elizabeth’ten General Franco’ya, sâbık İspanya kralı Juan Carlos’tan İran Şahı Pehlevi’ye ve Fas Kralı II. Hasan’a kadar pek çok isim...

Zamanın süzgecinden sabırla damıtılmış düşünceler ve benzersiz bir hayat. 

Benzersiz Bir Hayat Bulgar Kralı II. Simeon
Yazar: Simeon Sakskoburggotski
Çeviren: Saadet Özen
Sayfa: 256, Fiyat: 24 TL 
YKY Edebiyat / Otobiyografi
 

Ekleme Tarihi: 28 Eyl 2016 01:15