Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 5 Oca 2018 14:44

Füreya Koral'ın iç dünyasına yolculuk devam ediyor

Çağdaş Seramik sanatının öncülerinden olan Füreya Koral’ın, Kale Grubu tarafından hayata geçirilen en kapsamlı retrospektif sergisi 18 Ocak’a kadar Akaretler’deki Sıraevler No:16’da sanatseverleri bekliyor.

Füreya Koral'ın iç dünyasına yolculuk devam ediyor

Kültürel mirasımızın birçok farklı alanına destek vermeyi hedefleyen Kale Grubu, 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında hayata geçirdiği Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisi ile ziyaretçi çekmeye ve her kesimden büyük beğeni ve övgü toplamaya devam ediyor. Sanatın müzelerde ‘hapsedilmesine’ karşı çıkan Füreya’yı özgün bir bakış açısı ile anlatmayı amaçlayan sergi, Füreya’nın yolculuğuna daha ‘içeriden’ bakmayı, hatta ziyaretçilerinin Füreya’yı tüm yönleriyle ‘keşfetmesini’ amaçlıyor.

Doğu ile batı kültürünü eşsiz bir şekilde sentezleyen, Akdeniz turkuazına tutkun bir seramikçi olan Füreya’nın farklı koleksiyonlardan değişik evrelerine ait 200’e yakın eserinin bir araya getirildiği ve 1,500 metrekarelik alana yayılan sergide ayrıca başta Ara Güler Arşivi olmak üzere, sanatçının fotoğrafları, kişisel eşyaları, aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sergileniyor.

Bir anlamda Füreya’nın iç dünyasını ve kendini gerçekleştirme hikayesini anlatan sergi; Füreya’nın 1950’li yıllardan itibaren yaptığı tüm çalışmaları da bir araya getiriyor. Bunlar arasında; mürekkeple yaptığı desenler, litografiler, seramik tabaklar, dış mekan panoları ve evler serisi bulunuyor.

Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde hazırlanan serginin girişinde Füreya’yı daha yakından tanımak isteyenlere fikir vermesi için kısa bir kronoloji bölümü bulunuyor. Burada aileye ve kendi hayatına dair biyografik öğeler yer alıyor. Eserleri ise; İsviçre’de sanatoryumda bulunduğu dönemde çizdiği desenleri ile başlayıp, en son çalışması olan Yürüyen İnsanlar’la tamamlanıyor. Füreya dendiğinde akla gelen ilk şey genellikle yaptığı seramik evler ya da tabakları oluyor. Ancak 1950’lerden bu yana durmadan üretmiş bir isim olarak, üretimlerinin ortaya koyduğu çeşitliliğin de bu sergi ile sanatseverlerle paylaşılması amaçlanıyor.

Füreya Buluşmaları

Füreya’nın seramik üretimlerine A’dan Z’ye ışık tutmayı hedefleyen sergi, sadece sanatseverlerin değil, her kesimden genç-yaşlı birçok çevrelerin ilgisini çekiyor. Özellikle de ‘Füreya Buluşmaları’... Farklı disiplinlerden gelen yetkin konuşmacıların katıldığı atölye buluşmaları sayesinde her daim yaşayan bir mekan olan sergi, Füreya’nın kültür-sanat insanlarının buluşma noktası olan atölyesine de gönderme yapıyor. Bugüne kadar ‘ Füreya ve Edebiyat’, ‘Füreya ve Mücevher’, ‘Füreya ve Renkler’ gibi konu başlıklarıyla düzenlenen ve Ayşe Kulin, Özlem Güsar, Prof. Gül İrepoğlu gibi isimlerin konuşmacı olarak katıldığı buluşmalar, sergi süresince devam ediyor. 06 Ocak 2018 tarihinde ‘Füreya: Atölye Pratiğinden Kamusal Mekana Seramik’ konulu buluşmada Burçak Bingöl, Yasemin Özcan ve Hera Büyüktaşçıyan konuk olurken; Candeğer Furtun, Rabia Çapa ve M. Tüzüm Kızılcan’ın katılacağı ‘Füreya: Dostları ve Atölyesi’ ise 10 Ocak 2018’de ziyaretçilerle buluşacak.

KVS’den Füreya Burs Fonu ile gençlere destek

Gelenek ile yeniliğin kesiştiği yerde duran Füreya’nın yolculuğunun izini sürmeyi amaçlayan sergi aynı zamanda gelecek nesillere de iham veriyor. Sergide sanatseverlerle buluşturulan sınırlı sayıda üretilmiş el yapımı Füreya imzalı fincan, el yapımı defterler ile Ayşe Kulin imzalı yeniden basım Füreya kitabının satışından elde edilen tüm geliri Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonu’na aktarılıyor. Bu fon ile Füreya’nın verdiği ilhamla geleceğin kadın seramik sanatçılarının eğitimine destek veriliyor.

Ekleme Tarihi: 5 Oca 2018 14:44