Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 14 Nis 2022 20:42

Samba okulları Rio Karnavalı için savaşıyor

Rio karnaval grupları resmi kutlamalar öncesinde parti yapma hakkı için savaşıyor. Samba okulları eyleme dönecek ama 'blokolar' – sokak grupları – henüz toplanma izni almadıkları için öfkeliler

Samba okulları Rio Karnavalı için savaşıyor

Rio'nun en sevilen sokak karnaval gruplarından bazıları, koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana kentin ilk resmi kutlamaları öncesinde parti yapma hakkı için savaştıklarını söylüyor.

Rio'nun dünyaca ünlü samba okulları, iki yıldan fazla bir süre sonra Sambódromo stadyumundaki ilk geçit törenleri için önümüzdeki hafta yeniden faaliyete geçecek. Ancak yüzlerce “ bloco ”nun – ellerinde üflemeli çalgılar ve içkilerle sokaklarda dolaşan isyankar müzik topluluklarının – arkasındaki karnaval meraklıları , toplanma izni almadıkları için öfkeliler.

Omicron varyantı, Şubat ayı sonlarında yapılması gereken bu yılki Lenten öncesi karnaval için planları bozdu. Ancak Sambódromo yarışması önümüzdeki hafta sonu için yeniden düzenlenirken - ve genellikle pahalı özel parti gösterileri de yapılıyor - yetkililer, yüz binlerce parti ziyaretçisini çeken ücretsiz açık hava bloklarına hazırlanmak için yeterli zamanın olmadığını iddia ediyor.

120'den fazla blok, bu hafta "Sokaklar halkındır ve biz konuşmakta özgürüz" diyen bir manifestoda kenara çekilmelerini kınadı.

"Aşçılar birleşin!" Soggy Capybaras ve Bellicose Knickers gibi grupların imzacıları arasında yer alan açıklamayı istedi .

Yüzlerce parıltılı karnaval aktivisti, yerel ekonomiye ve Brezilya'nın en önemli kültürel hazinelerinden birine çekiç darbesi dedikleri şeyi protesto etmek için Çarşamba gecesi Rio şehir merkezinden geçti.

Reklamcılık
Rio'nun en tanınmış bloklarından biri olan Cordão do Boitatá'nın kurucusu Kiko Horta, “Belediye binası sokak karnavalını terk etti” diye şikayet etti.

"Hiç bir anlamı yok. Sokak karnavalı – [Sambódromo] karnavalı ile birlikte – şehrin en önemli festivalidir. Muazzam bir sembolik, kültürel ve ekonomik değere sahiptir. Sadece yasaklamak saçma," diye ekledi Horta.

Portela samba okulunun bir üyesi, Rio'nun Sambadrome Marquês de Sapucaí'deki karnaval geçit töreninin ilk gecesinde performans sergiliyor.

Samba bloğu Engata no Centro'nun (City Center Coupling) başkanı Telma Neves, demoya altı yaşından beri bir karnaval kaçırmayan 83 yaşındaki annesi Georgina ile katıldı. 58 yaşındaki Neves, “Son iki yılı sessizce, hiçbir şey yapamadan geçirdik” dedi. "Kendi karnavalımızın hakkını istiyoruz."

Çarşamba günkü miting, Rio sokak karnavalının tuhaf ve harika dünyasının bir fotoğrafını sundu; her yaştan ve her kesimden bacchanals, baş döndürücü bir kostüm karışımıyla kasabada dans ederken - ya da bazı durumlarda neredeyse hiç kıyafet yoktu.

Bir adam azrail kılığında bir Minion oyuncağı ve sahte bir şırınga sallayarak geldi - Başkan Jair Bolsonaro'nun Kovid'e karşı inkarcı tepkisinin siyasi bir eleştirisi. Diğer sanatçılar tahta ayaklıklar üzerinde samba yaptı ya da Bésame Mucho (Öpücüklerle Öpücüklerle Öpücükler) ve Bloco das Trepadeiras (Botanik Bonking) dahil olmak üzere ırkçı olarak adlandırılan bloklarının bayraklarını taşıdı.

43 yaşında bir röntgen teknisyeni olan Claudio Manhães, samba seven radyoloji uzmanları çetesi tarafından kurulan ve Te Vejo Por Dentro veya I Can See Your Insides adlı grubunu temsil etmeye geldi. Manhães, bloğunun artık gerçekleşmeyecek bir parti için bastırdığı yeşil tişörtlerin fotoğraflarını göstererek, “Bu yılki karnavalın 1919'da İspanyol gribinden sonraki gibi süper bir karnaval olacağını düşündük” dedi.

"Bu üzücü. Çok fazla beklenti vardı,” diye içini çekti Manhães. "Revelers o neşe anını istedi - ve hatta Covid pandemisi nedeniyle her zamankinden daha fazla."

Sambayı frevo ve baião gibi kuzeydoğu ritimleriyle karıştıran bir blok olan Dhel e os Cabras da Peste'nin kurucusu Dhel Aquino, hükümetin Rio'nun özgür, açık hava karnavalını desteklememesinin sefahatin demokratik doğasını baltaladığını söyledi.

Ailesiyle birlikte Rio'ya taşındığında karnavala aşık olduğunu hatırlayan Amazon doğumlu gazeteci, “Karnavalımız katılımcı… paranız varsa eğlenebileceğiniz, yoksa eğlenebileceğiniz bir yer” dedi. Bir çocuk olarak.

“Karnaval yaşıyorum ve karnaval soluyorum. Bütün yılı karnaval hakkında düşünerek geçiriyorum,” dedi Aquino, kırmızı bir palyaço burnu takıp jamboree'ye katılmadan önce heyecanlandı. “Özgürlüğü temsil ediyor. Günlük hayatınızı, sorunlarınızı, taleplerinizi ve endişelerinizi unutabilmeyi temsil eder.”

Hükümetin bloklara yönelik tutumunu eleştiren sol görüşlü bir meclis üyesi olan Tarcísio Motta, Rio belediye başkanının kendisini “karnavalın düşmanı” olarak göstermek isteyip istemediğini sorguladı. “Belediye samba okullarını desteklemekte haklı… ama neden aynı şeyi sokak karnavalında yapmadılar?” Motta, yetkilileri sakinleri yasal karnaval haklarından mahrum etmekle suçlayarak sordu.

Ekleme Tarihi: 14 Nis 2022 20:42