Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 14 Eki 2021 21:54

Squid Game, Japon filmi "As the Gods Will"den aşırma mı?

Netflix'in yeni fenomen dizisi Squid Game, 2014 tarihli Japonların korku filmi As the Gods Will'e benzerliği intihal tartışmalarına yol açtı.

Squid Game, Japon filmi

Japon filmi As the Gods Will de bir grup lise öğrencisi, öğretmenlerinin sınıfta yaşamını yitirmesinin ardından kaybettikleri takdirde sonu ölümle biten bazı oyunlar oynamaya zorlanıyor.

Filmdeki ilk oyunın adı Daruma-san ga koronda. Bu, Squid Game'in ilk oyunu Kırmızı Işık, Yeşil Işık'a benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Her iki yapımı da izleyenler, iki oyundaki çekimlerin de birbirine fazlasıyla benzediğini söylüyor.

Popüler televizyon ve sinema sitesi Screen Rant, bu benzerliklerin intihal tartışmalarının ana kaynağı olduğunu yazdı.

Ancak haberde As the Gods Will'deki lise öğrencilerinin oyun oynamaya zorlandığına; Squid Game'deki katılımcılarınsa kendi isteğiyle yarıştığına dikkat çekildi.

Ayrıca oyunların arkasındaki güçler farklı. Zira filmde oyunları tanrılar hazırlarken dizide bir grup zengine hizmet eden gizli bir örgüt var.

Squid Game'in yönetmeni Hwang Dong-hyuk tartışmaların çıkmasının ardından yaptığı açıklamada dizinin üzerinde 2008'den beri çalıştığını söyleyerek intihal olmadığını savunmuştu.

İlk oyunlarda benzerlikler olduğunu kabul eden Dong-hyuk, Kırmızı Işık, Yeşil Işık'ın 2009'da hazırlandığını ifade etmişti.

17 Eylül'de yayımlanmaya başlayan gerilim dizisi perişan 456 kişiyi konu alıyor. Bu kişiler ölümcül çocuk oyunlarını oynayarak hayatta kalmaya ve 45,6 milyar wonun (yaklaşık 350 milyon TL) sahibi olmaya çalışıyor. 

Evrende karakterler, çalışanlar ve oyuncular olarak ikiye ayrılıyor. Oyuncular yeşil tulumlar giyerken çalışanlar kırmızı tulumlar içinde ve yüzleri üzerinde üçgen, daire ya da kare şekli olan siyah maskelerle kapalı biçimde görülüyor.

Independent Türkçe, Screen Rant, We Got This Covered, NME

Derleyen: Uğurcan Yıldız

Ekleme Tarihi: 14 Eki 2021 21:54