Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2022 12:30

Yapay zeka Antik Yunan'ı canlandırabilir

Araştırmacılar, yapay zekanın Antik Yunan yazıtlarındaki boşlukları doldurabileceğini ve ne zaman ve nereden geldiklerini saptayabileceğini ortaya çıkardı.

Yapay zeka Antik Yunan'ı canlandırabilir

Araştırmacılar, antik Yunan yazıtlarındaki boşlukları doldurabilen ve ne zaman ve nereden geldiklerini saptayabilen bir sistem geliştirdikten sonra, yapay zekanın imparatorluk kararnamelerinden Sappho'nun şiirlerine kadar kayıp metinleri hayata geçirebileceğini ortaya çıkardı.

Venedik Ca' Foscari Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmanın ortak yazarı Dr Thea Sommerschield, yazıtların doğrudan eski insanlar tarafından yazıldığı ve düşünce, dil, toplum ve geçmiş uygarlıkların tarihinin kanıtı olduğu için önemli olduğunu söyledi.

“Ancak hayatta kalan yazıtların çoğu yüzyıllar boyunca hasar gördü. Bu nedenle metinleri artık parça parça veya okunaksız” dedi ve orijinal konumlarından taşınmış olabileceklerini, radyokarbon tarihleme gibi yöntemlerin taş gibi malzemeler üzerinde kullanılamadığını da sözlerine ekledi.

Nature dergisinde yazan Sommerschield ve meslektaşları, efsanevi Kral Odysseus'a ev sahipliği yapan Yunan adasından sonra Ithaca adını verdikleri bir yapay zeka sistemini nasıl kurduklarını anlatıyor.

Ekip Ithaca'ya 63.000'den fazla transkripsiyonu yapılmış antik Yunanca yazıt vererek, onun harfler ve kelimelerin sırasına göre kalıpları, ayrıca kelimeler ve deyimler arasındaki ilişkileri ve metnin yaşı ve kökenini seçmesini sağladı.

Ekip daha sonra, başka bir 7.811 yazıtın ne zaman ve nereden geldiğini doğru bir şekilde önerip öneremeyeceğini keşfetmeden önce sistemi ayarladı ve yazıtlarda yapay olarak oluşturulmuş boşlukları doldurmak için olasılığa göre sıralanmış bir harf ve kelime seçimi önerdi.

Sonuçlar, Ithaca'nın yazıtlardaki boşlukları doldurmak için tek başına kullanıldığında %62 doğruluk ve sistemin önerileri bir tarihçi tarafından yorumlandığında %72 doğruluk elde ettiğini ortaya koyuyor - tarihçilerin tek başına çalıştığı zamana göre yaklaşık üç kat daha yüksek. Ekip, Ithaca'nın yazıtları, kuruldukları tarihten itibaren 30 yıl içinde tarihlendirebildiğini ve %71'lik bir zaman diliminde kökenlerini doğru bir şekilde tanımladığını söyledi.

Yannis Assael, "Mikroslar ve teleskoplar, bilim insanlarının bugün yapabileceklerinin kapsamını genişlettiği gibi, Ithaca da insanlık tarihinin en önemli dönemlerinden birini inceleme yeteneklerini tek başına artırmayı ve genişletmeyi hedefliyor" dedi. AI şirketi DeepMind'den çalışın.

Ekip, yaklaşımın Latince'den Çivi yazısına kadar herhangi bir araç ve herhangi bir eski yazı dili için kullanılabileceğini ve sistemi, papirüs parçaları üzerine yazılmış Yunan edebi metinleri üzerinde eğitmenin mümkün olabileceğini söyledi - yazılara ışık tutabilecek bir yaklaşım. Sappho gibi şairlerin Metinlerin yazarlığına ilişkin içgörüler sağlayabilecek yapay zeka sistemleri geliştirme potansiyeli de vardır.

Araştırmacılar, Ithaca'nın çoğu Atina Akropolü'nde bulunan bir dizi kararnamede zaten kullanıldığını söylediler ve bir kararnamenin - Atina imparatorluğu genelinde haraç toplanmasıyla ilgili - uzun süredir düşünüldüğü gibi 448-7BC yerine 424BC'ye tarihlendiğini öne sürdüler. , son flört buluşları ile çınlayan.

“Küçük bir fark gibi görünse de, bu 30 yıllık değişimin klasik Atina'nın siyasi tarihini anlamamız için çok önemli yankıları var ve Thukydides'in bu yıllara ve olaylara ilişkin açıklamaları gibi edebi kaynakları daha iyi hizalamamıza yardımcı oluyor. epigrafik kayıt," dedi Sommerschield.

Araştırmaya dahil olmayan Manchester Üniversitesi'nde Yunan tarihi ve epigrafi uzmanı olan Prof Peter Liddel, Lord Elgin tarafından geri getirilen mermerlerin çoğunun menşeinin bile belirsiz olduğunu söyledi.

“Yapay zekanın Ithaca aracılığıyla uygulanması, antik metinleri analiz etmeye ve onları emperyalizmin gelişimi veya kült faaliyetinin doğası gibi süreçleri anlamak için kullanmaya dahil olan tarihçilerin araç kutusuna kesinlikle katkıda bulunma potansiyeline sahip” dedi.

Ancak Liddel, bilim adamları gibi yapay zekanın da antik kayıtlardaki boşluklarla sınırlı olduğu konusunda uyardı. “AI, yalnızca mevcut kanıtlar hakkında sorular sormamıza ve bunlarla karşılaştırma yapmamıza yardımcı olacak bir araç olarak güçlü” dedi.

Edinburgh Üniversitesi'nde dijital kültürel miras uzmanı olan Prof Melissa Terras, Ithaca gibi yapay zeka sistemleri geliştirebilmek ve ürettikleri önerileri yorumlayabilmek için akademisyenleri geleneksel yaklaşımlarda yetiştirmenin önemli olduğunu söyledi. Ancak, AI'nın geçmişin yorumlanmasına yardımcı olmak için büyük bir potansiyel olduğunu ve antik metinlerin verildiği kültürlerin genellikle parçalanmış ancak yapılandırılmış formatları takip ettiğini söyledi.

"Bu, insan beyninin bulmacayı çözmesi için çok fazla çapraz referansa ihtiyaç duydukları anlamına geliyor - ancak bu, derin sinir ağları gibi AI sistemlerinin üstün olduğu tekrarlayan hesaplama türüdür" dedi.

Ekleme Tarihi: 14 Mar 2022 12:30