Medya Güncelleme Tarihi: 19 May 2017 02:42

AKİT TV hakaret etti RTÜK raporu İsmet İnönü ve eşine cevap hakkı verdi

TVNET'teki Derin Tarih programında Atatürk'e ve Afet İnan'a hakaret edilmesinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmedi. Türkiye bu kez AKİT TV ile bir skandal daha yaşadı. AKİT TV’de ‘Gün Başlıyor’ programının sunucusu Ahmet Keser'in İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü'ye hakaretini tartışıyor.

AKİT TV hakaret etti RTÜK raporu İsmet İnönü ve eşine cevap hakkı verdi

AKİT TV kanalında sabah saatlerinde yayınlanan Gün Başlıyor programını sunan Ahmet Keser'in İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü'ye yaptığı hakaret Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu da karıştırdı.  

Sunucu Ahmet Keser programa Yunanistan'ın eski Başbakanı Elefterios Venizelos'u kastederek “Bak bu Venizelos, tanıştırayım denize döktüğünüz" sözleriyle başladı. Keser İsmet İnönü'yü kastederek "yanındaki de sizin lideriniz, bak burada sırıtıyor." dedi. Keser sözlerinin devamında  "İsmet İnönü. Bak görüyor musunuz? Bak tipe bak, yanındaki de karısı (Mevhibe İnönü)." dedi. Keser programda skandal sözleri "Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz” sözleri ile sarf etti. AKİT TV sunucusunun skandal sözleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nu da karıştırdı. AK Parti kontenjanından bazı RTÜK üyeleri AKİT TV sunucusu Keser'in sözlerinin hakaret içermediğini savundu. Bu sözler üzerine muhalefet partilerinden RTÜK'e seçilen üyeler toplantıyı terk etti.

Konuyla ilgili uzman raporunun hazırlanmasına karar verildi. Programla ilgili hazırlanan uzman raporu ikinci skandal oldu. Uzman raporu "Bak sırıtıyor... Bak tipe bak... Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz"sözlerinin ‘ifade özgürlüğü’ne girdiği ve hakaret olmadığı savundu.

UZMANLARA GÖRE İSMET VE MEVHİBE İNÖNÜ'NÜN CEVAP HAKLARI VARMIŞ

Skandal hakaretleri ifade özgürlüğü gören ve hakaret olmadığını savunan uzman raporunda 1973 yılında vefat eden İsmet İnönü ile 1992 yılında hayatını yitiren Mevhibe İnönü’nün yargı, cevap ve düzeltme haklarının olduğu belirtildi.

Yİne RTÜK tarafından hazırlatılan uzman raporunda, AKİT TV'ye cezaya gerek olmadığı görüşü paylaşıldı. RTÜK üyelerinden AK Parti kontenjanından seçilen üyeler, sunucu Keser'in argo içeren sözleri için yaptırıma gerek olmadığını savunurken toplantıya muhalif 3 üye katılmadı. RTÜK'ün medya kuruluşlarına yaptırım kararı alınabilmesi için en az 5 RTÜK üyesinin oyu gerekiyordu. RTÜK üyeleri arasında yapılan oylamada, AK Parti kontenjanından 3 üye ‘yaptırım uygulanmasın’ derken diğer 4 üye ise ‘yaptırım uygulansın’ oyu verdi. Karar için 5 oy sayısına ulaşılamadığı için karar alınamadı. AKİT TV'deki skandal ile ilgili karar  RTÜK'ün bir sonraki toplantısına kaldı.

Ekleme Tarihi: 19 May 2017 02:42