Medya Güncelleme Tarihi: 24 Şub 2021 22:49

Avustralya, gazeteciliği büyük teknolojiden nasıl kurtardı?

Avustralyalılar 18 Şubat'ta uyandılar ve Facebook'ta paylaştıkları tüm yerel haberlerin aniden ortadan kaybolduğunu keşfettiler. Sonra ne mi oldu?

Avustralya, gazeteciliği büyük teknolojiden nasıl kurtardı?

Sosyal medya devinin Avustralya haberlerini küresel olarak toplaması yalnızca medya şirketlerini değil, aynı zamanda bazı eyalet ve yerel sağlık departmanları ve Meteoroloji Bürosu da dahil olmak üzere çok çeşitli hükümet kuruluşlarını da vurdu.

Facebook, teknoloji devlerini yerel medya içeriğinin kullanımı için ödeme yapmaya zorlayacak önerilen bir medya yasası karşısında hiçbir seçeneği olmadığını iddia etti. Hem Google hem de Facebook yeni yasaya karşı çıktı.

Gazeteciliğin ve haber işinin geleceği hakkında bir haykırış ve çok fazla tartışıldı. Fakat aslında Facebook'un ablukası, özgür bir basının hayatta kalma mücadelesinde önemli bir zaferi temsil ediyordu. Google tarafından Avustralya'dan çekilme tehdidine geri adım atan ve Avustralya medya şirketlerine ödeme yapmak için anlaşmalar imzalayan Google tarafından terk edildikten sonra çarpıcı bir darbe değil, geri çekildi. Google'ın anlaşmaları, gazeteciliği kurtarmak için ayın bir anını temsil ediyor. Ve aslında, yasa tasarısının ifadeleri konusunda hükümetle görüşmelerin ardından büyük taviz vermeyen Facebook, beş gün sonra yasağını kaldırdı.

Avustralya, düzenleyicilerin Facebook ve Google gibi şirketlerin halka haber akışını aşırı derecede kontrol ettiklerini söyledikten sonra 2017 yılında Big Tech'ten özgür basını kurtarmak için bu cüretkar girişimi başlattı . Olağandışı iki partili destekle, hükümet geçen yaz Big Tech şirketlerini içeriklerinin haber beslemelerinde, özetlerinde ve arama motorlarında kullanılması için yayıncılara ödeme yapmaya zorlayan bir yasa çıkardı.

Avustralya hükümeti, teknoloji şirketlerinin gazetecilik için ödeme yapmaya başlamaması durumunda özgür basının sonunun geleceğini savundu. Son 15 yılda, Avustralya medya reklam geliri% 75 düştü; 125 bölgesel gazete 2020'de yalnızca çevrimiçi hale geldi ve bu da büyük iş kayıplarına yol açtı. Bu evrensel bir hikaye - ABD'de 200'den fazla ilçede artık gazete yok . Bu arada, Google ve Facebook'un reklam gelirleri, kısmen medya kuruluşları tarafından oluşturulan içeriğin arkasından fırladı.

Dijital devler, arama ve sosyal paylaşımlardaki bağlantılar için ödeme yapmanın özgür ve açık web'i öldüreceğini söylüyor. (Ve gezegendeki web'i kullanan diğer tüm sektörler için bir emsal yaratın.) Avustralya hükümeti ve medya şirketleri, yasanın bağlantılara değil, içerik için ödeme yapmakla ilgili olduğunu söylüyor.

Avustralya, Avrupa'nın yaptığı gibi, dijital platformları telif hakkı yasalarını güçlendirerek medyaya daha fazla ödeme yapmaya zorlamak yerine, medya şirketlerinin pazarlık gücünü artıracak ve her müzakereyi bir antitröstte finansal bir çözüm gibi ele alacak bir antitröst yasası tasarladı. dava.

Yasa, düzenleyicilerin Big Tech ve medya şirketleri arasında büyük bir güç dengesizliği olduğunu söylediği şeyi düzeltmek için oluşturulan iki “tuzağı” kullanıyor. Birincisi, yasa, her iki tarafı da bir anlaşmaya varamazlarsa bir hakeme son bir teklif sunmaya zorlayan ve hakeme bir teklif seçme yetkisi veren bir nihai teklif tahkim yöntemi uygular. Bu önlem, haber şirketlerinin lehine olmak için fiyat müzakerelerini güçlendirir. Düzenleyici ayrıca bir zehirli hap ekledi: Bir müzakere başarısız olursa, teknoloji şirketi o yayıncının içeriğini boykot edemez. Tüm Avustralya gazeteciliğini kendi ağında barındırmalı veya hiçbirini taşımamalıdır.

Yanlış bilgilendirme ve sahte haberlerle beslenen Ocak ayında ABD Kongre Binası'nda harekete geçen çeteler , dünyayı teknoloji şirketlerinin bilgi akışı üzerindeki aşırı etkisine odakladı. Ancak bundan çok önce, küresel düzenleyiciler dönüyordu. Son üç yılda Big Tech hakkında dünya çapında hükümet tarafından yönetilen 100'den fazla soruşturma yapıldı ve birçok soruşturma sadece daha vahim sonuçlara ulaşıyor.

Google'ın tarihi ödeme kararıyla - bildirildiğine göre yılda on milyonlarca dolarlık anlaşmalar imzalarken - Big Tech belki nihayet kendi kendine açılmış olabilir. Google ve Facebook birbirlerini hiç sevmediler, ancak Avustralya hükümetine karşı bu mücadeleye birlikte katıldılar. Ocak ayı gibi yakın bir zamanda medya kodu kontrol edilmeden yasaya geçirilirse, ikisinin de çıkarma düğmesine basacağını söylediler. Google, tüm aramayı kapatmakla tehdit etti; Facebook tüm haberleri kesmekle tehdit etti.

Ancak Büyük Teknoloji tehditleri politikacıların kararlılığını sertleştirdi. Bu çıkmaza Microsoft'un CEO'su Satya Nadella video bağlantısı aracılığıyla yürüdü. Bir parça antitröst ironisi olmadan, Başbakan Scott Morrison'ı, Google'ın çekip gitmesi durumunda Microsoft'un hızla müdahale edeceğine söz verdi. Bing arama motorunun ölçeğini artıracak, koda kaydolacak, gazetecilik için ödeme yapacaktı. Başkanı Brad Smith , kamu yararına çalışan gazeteciliğin önemini öven uzun bir makale yayınladı .

Birkaç saat içinde Google'ın yayıncılarla görüşmeleri yeniden başladı. Birkaç gün içinde, gazeteciliğin karşılığını aldığı görülen en büyük anlaşmalar açıklandı. Google'ın tüm yeni sözleşmeleri çığır açan kuralların dışında kalıyor, ancak hepsi bu nedenle imzalandı. Google, hoşlanmadığı bir yasayla nasıl yaşanacağını çözdü çünkü haberler için ödeme yapma fikrinin Avustralya'da kalmak için burada olduğunu ve kalmak istediğini fark etti.

Kapatılan haberlerin yüksek dramına rağmen, Facebook hala yayıncıların masalarında oldukça fazla ödeme teklifine sahip ve orada kapılar açık kalıyor. Medya tarihinin taramasında, hangi yolu çözerlerse çözsünler pek bir şey ifade etmeyecek, çünkü günü Google kazandı ve özgür basın savaşı kazandı.

Google'ın anlaşmaları, yeni AB'nin telif hakkı yaklaşımı kapsamında yakın zamanda Fransa'da imzaladığı anlaşmaların değerinin yaklaşık beş katı. Avustralya'nın antitröst silahlarına erişimi, gazeteciliğin hayatta kalması için yeterince büyük ödemelerin kilidini açmak için rekabet yasalarının nasıl kullanılacağına dair diğer ülkeler için bir model sunuyor.

Ekleme Tarihi: 24 Şub 2021 22:49