Medya Güncelleme Tarihi: 30 Oca 2018 14:01

Economist: Erdoğan Afrin'in doğusuna da giderse her şey tepetaklak olur

İngiltere'nin The Economist dergisi yayınladığı içerikte "Eğer Erdoğan YPG'ye karşı saldırısını Afrin'in doğusuna genişletirse, Türk askerleri Amerikan askerleriyle karşı karşıya kalabilir. Taraflardan birinin vereceği tek bir kayıpla her şey tepetaklak olur." yorumunu yaptı.

Economist: Erdoğan Afrin'in doğusuna da giderse her şey tepetaklak olur

İngiliz dergisi The Economist, Afrin harekâtını değerlendirdiği haberinde Türkiye ile ABD arasındaki bir çatışma çıkması ve taraflardan birinin bu çatışmada kayıp vermesi halinde ‘her şeyin tepetaklak olacağını’ yazdı. Dergi, makalenin son paragrafında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin, hava savunma sistemleriyle bölgesel hava sahasında kontrol sahibi olan Rusya’nın kendisini durmaya veya çekilmeye ikna edeceği nokta gelene dek Afrin’in içlerine doğru ne kadar ilerleyebileceğini bekleyip görmek gerekiyor. (YPG özerklik hayalini rafa kaldırır ve Türkiye’ye karşı koruma karşılığında Suriye rejiminin kontrolünü kabul ederse Rusya bunu yapabilir.) Türk askerleri ve isyancı maşaları şimdiden, IŞİD’e karşı saldırılarının ilk aşamasına kıyasla, Kürtlerin çok daha büyük bir direnişiyle karşı karşıya. Fakat Erdoğan, ilerlemekten çok derdini anlatmakla ilgileniyor olabilir.

Erdoğan şu an ölümcül bir güç kullanarak, Amerika’nın Kürtlerle ittifakına yönelik Türk endişelerinin daha fazla ciddiye alınmasını sağlamaya çalışıyor. Amerikalıların Türkiye’yi memnun etmek için yollar aramaya başladığına dair işaretler var. Amerikan tarafının Erdoğan’a, Afrin sınırının güneyinde bir güvenli bölge kurmasına yardım etmeyi önerdiği belirtiliyor.

Fakat iki NATO müttefiki arasında artan gerilim, bir başka yerde patlayabilir. Suriye’de IŞİD’le savaşa katılan 2 bin Amerikan özel kuvvetler askerinin birçoğu, Afrin’in doğusunda bulunuyor. Eğer Erdoğan YPG’ye karşı saldırısını söylediği gibi bu bölgelere de genişletirse, Türk askerleri Amerikan askerleriyle karşı karşıya kalabilir. Taraflardan birinin vereceği tek bir kayıpla her şey tepetaklak olur.” 

Ekleme Tarihi: 30 Oca 2018 14:01