Nedir Güncelleme Tarihi: 31 Mar 2022 10:36

Afazi nedir ve tedavi edilebilir mi?

Oyuncu Bruce Willis, afazi teşhisiyle emekli olduğunu açıklamasının ardından konuşma, okuma ve yazma sorunlarına yol açan beyin bozukluğuna dikkat çekti .

Afazi nedir ve tedavi edilebilir mi?

Az bilinen duruma felç, tümör, kafa travması veya beynin dil merkezlerindeki diğer hasarlar neden olabilir. Ayrıca bir beyin enfeksiyonu veya Alzheimer hastalığı tarafından da tetiklenebilir.

Amerika'da Ulusal Afazi Derneği , 2 milyon insanın etkilendiğini ve her yıl yaklaşık 180.000 kişinin bu bozukluğa yakalandığını tahmin ediyor.

Willis'in ailesi Çarşamba günü 67 yaşındaki oyuncuya afazi teşhisi konduğunu duyurdu, ancak olası bir neden hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

Bu durumdaki insanlarla çalışan Johns Hopkins Üniversitesi bilişsel bilim adamı Brenda Rapp, bir aktör için afazinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak büyük bir zorluk teşkil edebileceğini söyledi.

Afazideki hızlandırılmış kursum, konuşma yeteneğimin zayıflatıcı kaybı

Rapp, “Kelimeleri bulamıyorsanız, kelimeleri cümleler halinde düzenleyemiyorsanız, ağzınıza istediğiniz sesleri çıkaramıyorsanız ne kadar sinir bozucu olduğunu hayal edebilirsiniz” dedi. “Hala kendinsin… ama kendin gibi konuşmayabilirsin.”

Çoğu için neden, beynin bir kısmına giden kanı kesen bir felçtir. Oksijen ve besinler olmadan, beyin hücreleri ölür ve bu da kelimeleri almanın zorluğuna yol açar.

Afazi zekayı etkilemez. Bazı insanlar birkaç ay içinde önemli ölçüde iyileşir. Başkalarının iletişim kurmak için başka yollar bulması gerekebilir. Konuşma ve dil terapisi yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, beyin hücrelerini uyarmak için manyetik darbeler kullanan bir prosedür gibi yeni konuşma terapisi türlerini ve invaziv olmayan yöntemleri araştırıyorlar.

Avustralya'daki Curtin Müttefik Sağlık Okulu'ndan Dr Naomi Cocks , durumun insanların yaşamları üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini söyledi.

"Afazi, felç, kafa travması ve birincil ilerleyici afazi adı verilen dejeneratif bir durum dahil olmak üzere bir dizi nörolojik durumla ilişkilidir. Bu genellikle gizli olan bozukluk, insanların kendilerini kelimelerle ifade etme ve/veya sözlü dili anlama becerilerini etkiler.”

Afazili birini tanıyorsanız...

Ne yapmalı?

Anlamadığınız zaman söyleyin – sorun değil, sadece tekrar denemeniz gerekiyor

Her seferinde bir konuya bağlı kalın ve yeni bir konuya geçtiğinizi ikinizin de bildiğinden emin olun.

Basit tutun – cümleleri kısa tutun ve her seferinde bir soru sorun

Elinizden geleni yapın - bir şeyleri gösterin, jestler yapın, yazın, çizin, mırıldanın veya şarkı söyleyin

Ne yapmamalı?

Cümleleri tamamlayın veya diğer kişinin ne söylemeye çalıştığını tahmin edin - bu son derece sinir bozucu. Onlara oraya kendileri gitmeleri için gereken zamanı verin.

Size söylediklerini anlıyormuş gibi yapın - her zaman kontrol edin

Zekasıyla değil, iletişimiyle ilgili sorunları olan bir yetişkinle konuştuğunuzu unutun.

Rush - anlamak ve yanıt vermek için zaman verin

Ekleme Tarihi: 31 Mar 2022 10:36