Nedir Güncelleme Tarihi: 10 May 2017 03:48

Hıdrellez Nedir?

Anadolu topraklarında yıllardır bir ritüel halinde kutlanılan mevsimleri özellikle de ilkbaharı müjdeleyen, Hıdrellez Nedir?

Hıdrellez Nedir?

Hıdırellez ya da Hıdrellez yıllardır Türk dünyasında kutlanılan mevsimlik bayramlardan biridir.Hızır Günü olarak adlandırılan Hıdırellez Günü,Hızır ve İlyas Peygamberi’in yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanır.

Hıdırellez Günü Miladi Takvime göre 6 Mayıs,Rumi Takvime göre ise 23 Nisan günü olarak kabul edilir.6 Mayıs tarihinden 4 Kasım tarihine kadar olan süre Hızır günleri adıyla yaz mevsimini,8 Kasım tarihinden 5 Mayıs tarihine kadar geçen süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANIR?

Hıdırellez, her yıl olduğu gibi bu senede 6 Mayıs Cuma günü kutlanılacak.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILIR?

Bereketli olduğuna inanılan bu gecede Hızır’ın uğradığı yerlere bereket vereceği inancıyla yiyecek kapları bırakılır.Ayrıca ambarların ve para keselerinin ağızlarıda açık bırakılır. Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanan kimseler ise, istedikleri şeylerin küçük bir modelini(ev,araba vs.) bir ağaç altına bırakır.

ATEŞ YAKMA GELENEĞİ

Yüksek bir ateş yakarak,etrafına toplanan insanlar,tek tek bu yakılan ateşin üzerinden atlayarak kötülükten arındırdıklarına inanırlar.

BAHT AÇMA GELENEĞİ

Özellikle bekar genç kızlarda bahtların açılması için bir ağaca dua ederek çaput bağlıyor.

YOĞURT MAYALAMA GELENEĞİ

Hıdrellez günü mayalanan yoğurt, yani çiğ damlaları ile mayalanıp elde edilen yoğurt, bir yıl boyunca damızlık yoğurt olarak kullanılmaya başlar. Bu yoğurdun üzerine nazar değmesin diye çörekotu ekilir. Bu yoğurt mayası yaklaşık 1 yıl süre ile kullanılır.

Ekleme Tarihi: 10 May 2017 03:48