Nedir Güncelleme Tarihi: 20 May 2017 03:24

İktiyozis "yılan bebek" hastalığı nedir?

Siirt'te "yılan bebek" olarak anılan, iktiyozis hastası bebeğin dünyaya gelmesi ile gündeme oturan iktiyozis hastalığı nedir, belirtileri nelerdir

İktiyozis

İktiyozis, halk arasında “balık pulu hastalığı” ya da “balık derisi” olarak bilinmektedir. Kalıtsal bir cilt hastalığı olan bu rahatsızlık, milyonda bir görülür. İktiyozis hastalığı, hem doğuştan, kalıtsal olarak edinilebilir, hem de sonradan, deri üzerindeki ölü hücrelerin kuruyup dökülmesi ve o şekilde birikmesi ile oluşabilir.

Bahsi geçen bu döküntüler, doğuştan olmasa bile çocukluğun erken dönemlerinde belirtilerini göstermeye başlar. İktiyozis vulgaris, her ne kadar yetişkinlik dönemlerinde ortadan kaybolsa da, daha sonra tekrar geri gelme olasılığı da vardır.

Deride lepra benzeri bir görüntü oluşturduğu ve iktiyozis hastası bireyler, cüzzamlı hastalarla benzer semptomlar taşıdığı için, eskiden iktiyozis cüzzam olarak da adlandırılıdı. Ancak iktiyozis, cüzzam değildir.

İktiyozis tedavisi olarak günümüzde fazla imkan ve seçenek olduğu söylenemez. İktiyozis hastalığı tedavisi olmayan hastalıklar grubuna girer. Nadiren ağır vakaların meydana çıkması ile birlikte, çoğu iktiyozis vakası hafif olmakta ve bireyin yaşam kalitesini etkilememektedir.

İKTİYOZİS BELİRTİLERİ NELERDİR?

İktiyozis belirtileri, anında göze çarpan ve gözden kaçırılması neredeyse imkansız olan belirtilerdir. Özellikle bebek ve çocukların pürüzsüz tenlerinde, iktiyozis benzeri pulların çıkması, anne ve babaların hemen dikkatini çeker.

İktiyozisin belirtileri arasında kaşıntı, kafa derisinde ve vücudun farklı bölgelerinde pullanma, deride oluşan büyük, kuru ve sert pullar ve genel olarak cilt kuruluğu yer almaktadır. Hastalık ilerledikçe pullar kurulaşarak kalınlaşır. Bununla birlikte cildin de rengi değişerek kahverengi, beyaz ya da gri bir tona bürünür.

Bilim adamları ve doktorlar tarafından yapılan araştırmalara rağmen, henüz bir tedavisi keşfedilmemiş olan iktiyozis, hastalara güç şartlar altında yaşamayı öğretmektedir. Özellikle kış aylarının soğuğu ile birlikte kuruyarak hassaslaşan cilt, pulların oluşturduğu rahatsızlık hissi ile daha da hassaslaşmakta ve can yakmaktadır.

Her ne kadar iktiyozis hastalığının şu an için resmi bir tedavi yöntemi olmasa da, hastalık ile savaşanların kendi imkanları ile yaratabileceği birkaç rahatlatıcı yöntem mevcuttur. Bunlardan bir tanesi, düzenli olarak cildi nemlendirici kremler ile nemlendirmek ve kurumasına izin vermemektir. Pullaşmış cildi, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak havalardan da mümkün olduğunca uzak tutmak gerekmektedir.

Ekleme Tarihi: 20 May 2017 03:24