Nedir Güncelleme Tarihi: 7 Haz 2017 04:43

LGBT nedir?

LGBTİ, eşcinsel haklarını savunmak isteyen lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüellerin baş harflerinden oluşan bir hareket grubudur.

LGBT nedir?

LGBTİ yada GLBT; lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadan oluşmaktadır. Bu bazen LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) şeklinde de yazılmaktadır.

LGBT NEDİR?

"LGBTİ", eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimelerden birisidir. Eşcinsel hareketi olarak adlandırılan LGBTİ hareketi, eşcinsel kelimesinin travesti, transeksüel ve biseksüelliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır. Hareket GLBTT kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor oluşu sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışındaki bazı örgütler bu çatı kelimeye daha sonradan interseksüelleri temsilen I ya da queeri temsilen Q harflerini eklemişlerdir.

LGBTİ SEMBOLÜ NEDİR?

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. Sembol olarak kullanılan gökkuşağı bayrağı, kültürde çeşitlilik, içericilik, umut ve arzunun bir simgesi olarak kullanılmaktadır. Ve tüm LGBTİ'leri sembolize etmektedir.

LGBTİ YÜRÜŞÜ NEDİR?

Her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür. LGBTİ topluluğunda onur yürüyüşü veya gey onur yürüyüşü gibi isimlerle de bilinir.

Bir hafta boyunca çeşitli LGBTİ ile ilgili paneller, film gösterimleri, tiyatrolar, konserleri ve partiler gibi bir dizi etkinliklerin gerçekleştiği bu haftaya Türkiye ve diğer ülkelerden insanlar katılmaktadır.

Ekleme Tarihi: 7 Haz 2017 04:43