Nedir Güncelleme Tarihi: 18 Eyl 2017 23:41

Nergis çiçeği nedir?

Narsizm'in kökeni, Nergis çiçeği nedir? Nergis çiçeğinin kendine aşık hikayesini bilir misiniz? İşte narsizme de ilham veren nergis çiçeğinin hikayesi

Nergis çiçeği nedir?

Ekho, kendine aşık olanlara aldırmayıp, onları karşılıksız bırakan çok güzel bir peri kızıdır. Ancak Ekho bir gün oramnada avlanan Narkissos adında bir avcı görür.

Bu avcı öle yakışıklıdırki Ekho genç avcıya ilk görüşte aşık olur.  Ancak Narkissos da Ekho gibi kendisine aşık olanlara aldırmaz ve bu sevgiyede karşılık vermeyerek, peri kızının yanından uzaklaşır. Ekho öle aşık olmuştur Narkissos'a günden güne eriyerek, kara sevdaya düşer ve içine kapanarak ölür.

Ekho'nun bütün vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda ‘eko’ dediğimiz yankılara dönüşür. Eko kelimesinin kökeninin burdan geldiği rivayet edilir.

Olayı gören ve Ekho'ya çok üzülen Olimpos dağındaki tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Günlerden bir gün av peşinde gezen Narkissos susamış bir şekilde nehir kenarına gelir. Buradan su içmek için eğildiğinde, sudan yansıyan kendi yüzü ve vücudunun güzelliğini görür.

Narkissos kendi güzelliği karşısında adeta büyülenir ve yerinden kalkamaz, kendine aşık olur. O şekilde su içemeden ve yemek yiyemeden kendisine bakar.

Aynı Ekho gibi Narkissos da günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendini seyrederek ömrünü tüketir. Öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür. 

Narsizim ve nergis kelimesinin kökeninin de Narkissos'dan geldiği rivayetler arasındadır.

Ekleme Tarihi: 18 Eyl 2017 23:41