Nedir Güncelleme Tarihi: 14 Eki 2021 21:00

NFT nedir?

“Tahmini olmayan tokenler”, dijital eserlerin orijinal versiyonlarını satmak için kripto para birimlerinin blok zincirlerini kullanır.

nft image

Mart 2021'de bir İngiliz müzayede evi olan Christies'in dijital bir sanat eseri satmasıyla , "FUNGIBLE TOKENS" (NFT'ler), internetin daha karanlık köşelerinden ana akıma sıçradı.

69 milyon dolara. Aslında kırbaçlanan şey, bir alıcının benzersiz bir dijital sanat, müzik veya başka bir öğeye bağlı soyut bir işaretçiye sahip olduğunu kanıtlayan bir kripto para birimi olan NFT idi.

René Magritte'in “bu bir pipo değil” diyen bir pipo resmi gibi, bir NFT temsil ettiği şey değildir.

Tweet'ler, basketbol smaçlarının videoları ve hatta dünya çapındaki web'in kaynak kodu son aylarda NFT olarak satıldı.

Bir piyasa takipçisi olan DappRadar'a göre, Haziran'dan Eylül'e kadar satışlarda önceki dört aya göre sekiz kat artışla neredeyse 11 milyar dolar kazandılar. NFT tam olarak nedir? Ve neden insanlar onlara on milyonlarca dolar harcıyor?

Bir NFT, dijital medya parçalarını temsil eden bir kripto para biriminin blok zincirindeki (sadece sanal paralardan daha fazlasını kaydedebilen değişmez bir defter) bir kayıttır.

Birkaç yıl önce icat edildiğinden, yalnızca sanata değil, aynı zamanda metinlere, videolara veya kod parçalarına da bağlanabilir. NFT'lerin destekçileri, dijital sanatla ilgili zorlu bir sorunu çözdüklerini iddia ediyor: bir orijinale nasıl sahip olunur. Çalışmalarını özgürce yükleyen veya aynı kopyalar olarak satan içerik oluşturucular için orijinal kavramını tam olarak belirlemek zordur.

Dijital dosyalar internette özgürce paylaşılabildiğinde münhasırlığın uygulanması imkansızdır. Ancak koleksiyoncular, bir sanat eseri üzerinde özel bir hak iddiasıyla gelen kaşeyi istiyorlar. NFT'lerin devreye girdiği yer burasıdır.

Bir NFT'yi basmak için, yaratıcı, genellikle bir web sitesinde, sanat eserinin benzersiz bir kaydını oluşturur. Daha sonra yaratıcı, kaydı gaz olarak bilinen bir işlem ücreti gerektiren , genellikle Ethereum olan bir blok zincirine yerleştirir . İşlemle ilişkili özel bir şifreleme anahtarına sahip olmak, mülkiyeti kanıtlar.

Bu, bir sanatçıya veya koleksiyoncuya satacak bir şey verir. Bir NFT, çalışmanın bir versiyonuna bağlanabilir, ancak nadiren onu çoğaltma veya dağıtma haklarını içerir. Bu, onu ticari bir lisans düzenlemesinden de ayırır.

NFT'lerin sayısız sorunları vardır. Çoğu zaman, çoğu şu anda çok yüksek değerlere sahip olan ve bir balon korkusuna yol açan kripto para birimlerini kullanarak el değiştirirler. İlgili sistemler merkezi olmadığı için herkes bir NFT basabilir, ancak bunu başka birinin çalışmasıyla yapmak telif haklarını ihlal edebilir.

Bazı sanatçılar eserlerinin suistimal edildiğini zaten iddia ettiler. Çoğu NFT, yalnızca resimlere bağlantıdır. Kurcalamaya karşı korumalı olduklarından emin olmak için belirli bir şekilde verilmedikçe, teorik olarak satıştan sonra bunlara müdahale edilebilir. Blok zincirlerinin yüksek elektrik kullanımı

  • Bitcoin'inki Şili'den daha büyük - sanatçıların NFT'leri benimseyerek iklim değişikliğine katkıda bulunup bulunmadığına dair tartışmalara yol açtı. Ve web tabanlı kayıtlar sonsuza kadar sürmeyebileceğinden, mülkiyeti uzun vadede kanıtlamak zor olabilir.

Yine de NFT'lerin kripto para birimi yutturmacasının ötesinde bir değeri var: sanatçılar, eserleri kolayca kopyalanabildiği ve korsan olduğu zaman geçimini sağlamak için mücadele ediyor. NFT'ler eski sorunları çözme girişiminde yeni sorunlar yaratacaktır, ancak şu anda birçok yaratıcı ve koleksiyoncu ilgilenemeyecek kadar para kazanmakla meşgul.

Ekleme Tarihi: 14 Eki 2021 21:00