Nedir Güncelleme Tarihi: 14 Mar 2022 11:53

Salgın sonrası insanlardaki Goblin Modu nedir?

Salgının üçüncü yılının başlaması ile üçüncü dünya savaşının başlaması arasındaki uzun günlerde bir noktada, neden bu kadar çok insan 'goblin moduna' geçiyor?

Salgın sonrası insanlardaki Goblin Modu nedir?

Sallanmak ve pes etmek: neden bu kadar çok insan 'goblin moduna' geçiyor?

Salgının üçüncü yılının başlaması ile üçüncü dünya savaşının başlaması arasındaki uzun günlerde bir noktada, zamanın ruhuna yeni bir ifade girdi, gelecek bir çağın gizemli bir habercisi: insanlar “cin moduna” geçiyorlardı.

Terim, ahlaksızlığın konforunu kucaklıyor: günü yatakta 90 Day Fiancé'yi sessiz bir şekilde sosyal medyada gezinirken, ağzınıza bir paket fişin ucunu dökerek geçirmek; Eggo ekmek kızartma makinesi fırında sıcak soslu waffle'ları lavabonun üzerine indirmek çünkü onları bir tabağa koyma zahmetine katlanamazsınız. Sadece bodegadan bir Diyet Kola almak için evden pijama ve çorapla çıkmak. 

Goblin moduyla ilgili tweet'i kısa süre önce viral hale gelen, kendi kendini "gerçek hayat goblini" olarak tanımlayan Dave McNamee, ifadenin doğasında, açılıp kapatılabileceği fikri olduğunu söyledi. Goblin modu kalıcı bir kimlik değil, bir zihin çerçevesi dedi.

"Goblin modu, sabah saat 2'de uyandığınızda ve üzerinizde uzun bir tişörtten başka bir şey olmadan, tuzlu sularda erimiş peynir gibi tuhaf bir atıştırmalık hazırlamak için mutfağa koşuşturmanıza benziyor" dedi. “Tamamen bir estetik eksikliğiyle ilgili. Çünkü bir goblin nasıl göründüklerini neden umursasın ki? Bir goblin sunumla neden ilgilensin ki?”

İlk olarak 2009 gibi erken bir tarihte Twitter'da ortaya çıkan "goblin modu" , bazıları tarafından evlerinde gizlice "cin gibi dolaştığını", ıvır zıvır topladığını ve "cin sesleri çıkardığını" iddia eden bir kullanıcının viral Reddit gönderisine de bağlandı .

Ancak Google Trends'e göre, Şubat ayı başlarında popülaritesi artmaya başladı ve üzerinde oynanmış bir manşetten Kanye West ilham perisi ve o anın kızı Julia Fox'a atfedilen bir alıntıdan sonra yükseldi.

"Sadece kayıt için. 'Goblin modu' terimini hiç kullanmadım, ”dedi Fox daha sonra bir Instagram hikayesinde. Fox alıntısını şaka olsun diye uyduran Twitter kullanıcısı, manşet sahte olsa da goblin modunun çok gerçek bir fenomen olduğuna inandığını söyledi.

Soyadını paylaşmayı reddeden Juniper , “Goblin modu, kendinizi iyileştirmeye çalışmanın tam tersi” diyor. "Bence 2022'ye girerken böyle bir enerji veriyoruz - şu anda herkes biraz vahşi ve çılgın."

TikTok'ta #GoblinMode , "tek başına ot içip korkmaktan", "ilaçlarını almamaya" ve "bitersen diye tuhaf şeyleri biriktirmeye" kadar her şeyin videolarına yapıştırılmıştır. Diğer videolarda, makyajsız ve uyumsuz eşofman giyen, kameraya itirafçı bir tarzda konuşan kadınlarla ilişkilendiriliyor.

Trend, erken pandemi günlerinin hiper-küratörlü "yazlık" etkisinden doğrudan bir ayrılmayı temsil ediyor; pastel renkler, pastoral manzaralar ve fırıncılık ve nakış gibi sağlıklı ev yapımı becerilerinin sergilendiği 2020'nin göze çarpan bir trendi. Cottagecore , 2020'de birçok insanın evde sadece birkaç sıkıcı hafta olacağını varsaydığı şeyden en iyi şekilde yararlanmanın hüzünlü ahlakı altında büyüdü .

Ancak pandemi durmadan yıprandıkça ve güncel olayların kaosu kötüleştikçe, insanlar sistem tarafından aldatılmış hissediyor ve bu tür hedefleri reddetti. Kendisinin ve arkadaşlarının şaka yollu kendilerine goblinler dediğini söyleyen Bay Area teknoloji çalışanı Peter Hayes, pandemi görünüşe ayak uydurma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için terimin çıktığını söyledi.

“Evde normları takip etmek için herhangi bir sosyal baskı yok, bu yüzden bir şekilde alışkanlığınızı kaybediyorsunuz” diyor. "Hepimizin sikildiğimize dair bir his de var, o halde neden rahatsız edelim ki?"

TikTok'ta #goblinmode'a genellikle bitişikteki #feralgirlsummer ifadesi eşlik eder. Bu hashtag 366.000 görüşe sahip ve son yıllarda TikTok'ta popüler olan, oldukça küratörlü bir estetik olan "o kızın" karşıtı olduğunu ilan eden kullanıcıların videolarını içeriyor.

#thatgirl'ün kullanıldığı videolarda yaklaşık 3 milyar izlenme var, bunların çoğu etkileyicilerin taze kesilmiş sebzelerle dolu bozulmamış buzdolaplarını organize ettiğini, organik kahvaltılar hazırladığını ve ayrıntılı cilt bakımı rutinleri yaptığını gösteriyor. Evde yeşil çay latte yaparken bize “Hayatını romantikleştirmeye başlamalısın” diyorlar.

“O kız” kültürünün bir blog iddianamesi , “kızların egzersiz yapmak için erken uyanmazlarsa hayatlarının düzene girmediğini düşünmeleri için gerçekçi olmayan bir standart belirliyor” trendi .

160.000 izlenmeye sahip bir video , “'O kız' olmakla kesinlikle ilgilenmiyorum” diyor. "Asla sabah 5'te uyanıp yeşil meyve suları içip aşırı organize olmayacağım. Bunun yerine sabah saat 4'te Reddit deliklerinde olacağım, sabah ilk iş Diyet Kola ve atıştırmalık olarak bir avuç dolusu çiğ makarna."

Açıkça "goblin modu" terimini kullanmasalar da, benzer ideolojileri ifade eden videoların popülaritesi artıyor. 90.000 izlenmeye sahip biri "Vücudum son kullanma tarihi olan bir çöp tenekesi ve sağlıklı şeyler için zamanım yok" diyor . 325.000 görüşe sahip bir başkası , “Aklımı zar zor tutmayı ve korkunç bencil seçimler yapmayı ve sağlıksız alışkanlıklara ve başa çıkma mekanizmalarına katılmayı seviyorum” dedi .

Goblin moduna girme konusunda son haftalarda yoğun bir şekilde tweet atan bir yazar olan Cat Marnell, goblin modu şemsiyesinin birçok estetik ve davranışı kapsayabileceğini söylüyor .

Goblin modu hakkında tweet atan birçok kişi, onu en aşağılık eğilimlerimizin neredeyse manevi düzeyde kucaklanması olarak nitelendirse de, Marnell “sağlıklı goblin modu ve yıkıcı goblin modu” olduğunu söylüyor. Onun için, belirli bir zararsız yaramazlık havasını temsil ediyor.

“Goblin modunun gücü, vücudunuzu ele geçirmesidir” diyor. “Beynin bir karıştırılmasıdır. Çılgınca davranıp çok mitolojik bir alana girdiğinizde – bir semenderin sırtına atlamak ve sorun çıkarmak istiyorsunuz.”

Yıllarca süren pandemi kaynaklı hayal kırıklığından sonra buna bir titreşim kayması veya nihilizme mantıklı bir ilerleme deyin, ancak goblin modu burada kalacak. Ve neden olmasın? Zaten kimi etkilemeye çalışıyorduk? Bir #goblinmode sesinin dediği gibi: "Goblin modunda benimle başa çıkamıyorsan, beni öldürmemde hak etmiyorsun."

Marnell, "Goblin olmak harika bir şey" diyor. "Çevrimiçi herkes her zaman o kadar mükemmel ki, içinde yaşayan garip küçük yaratıkla iletişim kurmak güzel."

Ekleme Tarihi: 14 Mar 2022 11:53