Nedir Güncelleme Tarihi: 15 Ara 2021 10:11

Tesla, Starlink ve SpaceX sahibi Elon Musk kimdir?

Dünyanın en zengin adamının bir evi yok ve son zamanlarda servetini satıyor . Uyduları yörüngeye fırlatmayı ve güneşi kullanmayı seviyor kendi yarattığı, benzin kullanmayan ve neredeyse sürücüye ihtiyaç duymayan otomom bir araç (Tesla) kullanıyor.

Tesla, Starlink ve SpaceX sahibi Elon Musk kimdir?

Parmağının bir hareketiyle borsa yükseliyor veya dibe vuruyor. Bir adanmışlar ordusu Musk'ın her sözüne bağlı. Dik çeneli ve boyun eğmez bir tavrı var, Dünya'nın hakkını en iyi şekilde verirken Mars'ta yaşamı hayal ediyor. Son zamanlarda, Elon Musk canlı tweet atmayı da seviyor.

50 yaşındaki zilyoner, 29 Kasım akşamı 66 milyon Twitter takipçisine, daha önce tweetlerinin en az yarısının "porselen bir taht üzerinde yapıldığını" tavsiye ederek, "Sadece birkaç arkadaşını havuza bıraktım" dedi.

Musk, çocuksu ifadeleri için "Bazen mizah konusunda bazı yankı uyandıran notlar alıyorum" diyor. Teksas'ın güney ucundaki yeni roket üretim ve fırlatma tesisi Starbase'de sıcak, rüzgarlı bir Aralık günü. Starship roketlerinden ikisi - parıldayan, sivri burunlu, 160 fit. paslanmaz çelik silolar - batan güneşin altında onun arkasında silüet görülüyor. "Ama biliyorsun, her şaka bir yere varmaz."

Musk, gezegenimizi kurtarmayı ve bize yaşamamız için yeni bir gezegen bulmayı amaçlayan adam: palyaço, dahi, uç bey, vizyoner, sanayici, şovmen, cad; Thomas Edison, PT Barnum, Andrew Carnegie ve Watchmen'in , elektrikli arabaları icat eden ve Mars'a taşınan, düşünceli, mavi tenli insan-tanrı Doctor Manhattan'ın çılgın bir melezi.. .

Başlangıç ​​roket şirketi SpaceX, Boeing ve diğerlerini Amerika'nın uzay yolculuğuna sahip geleceğine sahip olmak için harekete geçirdi. Araba şirketi Tesla, öncülük ettiği milyarlarca dolarlık elektrikli araç pazarının üçte ikisini kontrol ediyor ve 1 trilyon dolarlık harika bir değere sahip.

Bu, 250 milyar doları aşan net değeri olan Musk'ı en azından kağıt üzerinde tarihin en zengin özel vatandaşı yaptı. Robotlar ve güneş, kripto para birimi ve iklim, yapay zeka tehdidini savuşturmak için beyin-bilgisayar implantları ve insanları ve yükleri süper hızlarda taşımak için yeraltı tünellerinde bir oyuncu. Wall Street'e hükmediyor: Bloomberg köşe yazarı Matt Levine , Şubat ayında şöyle yazdı:Musk'ın "Gamestonk!!" tweet, çılgınlığını stratosfere fırlattı.

Musk, bir ömür boyu nefret edenlere meydan okuyarak geçirdi; şimdi, öyle görünüyor ki, sonunda onları yerlerine koyacak konumda. 2021 için Elon Unbound yılıydı. Nisan ayında SpaceX, NASA'nın 1972'den bu yana ilk kez ABD astronotlarını aya göndermeye yönelik özel sözleşmesini kazandı . Mayıs ayında Musk , Saturday Night Live'a ev sahipliği yaptı .Ekim ayında araç kiralama devi Hertz, filosuna 100.000 Tesla eklemeyi planladığını duyurdu.

Kusursuz bir şekilde fallik Twitter avatarındaki genç mesajlar, roketlerinden birinin NASA'nın ilk antiasteroid gezegen savunma testini başlatmasından günler sonra geldi; bir başkası kozmik X-ışınlarını incelemek için türünün ilk örneği olan bir görevi başlatmadan birkaç hafta önce; ve Musk'ın Tesla hissesinin %10'unu satışının ortasında, piyasaları alt üst eden, ona milyarlara mal olan ve Ticaret Departmanına bir yıl boyunca fon sağlamaya yetecek kadar vergi geliri üretmesi gereken bir süreç. Satış, Musk'ın liberal Senatörlerin milyarderleri vergilendirme önerileri üzerine bir öfke nöbeti içinde yayınladığı bir Twitter anketi tarafından tetiklendi.

Birçok insan hayattan daha büyük olarak tanımlanır, ancak çok azı bunu hak eder. Kaçımız yaşam süremizi gerçekten aşıyoruz? Uzay yolculuğu yapan torunlarımızın okuyacağı dijital ders kitaplarına kaç tanesi girecek? Shakespeare'in Julius Caesar'da gözlemlediği gibi , kötülük yaparak hatırlanmak iyilik yapmaktan çok daha kolaydır. Kaç kişi suçlarından çok katkılarıyla dünyaya -hatta evrene- bir iz bırakacak? Birkaç yıl önce, Musk iflasın eşiğinde çılgın bir dolandırıcı olarak alay konusu oldu. Şimdi, acımasız bir çocukluktan kaçan ve kişisel trajediyi yenen Asperger sendromlu bu utangaç Güney Afrikalı, hükümetleri ve endüstriyi hırsının gücüne zorluyor.

Musk'a göre, büyük serveti, risklerin varoluşsal olduğu arenalarda, yalnızca görme yeteneğinin değil, başkalarının yapamadığı şeyleri yapabilme yeteneğinin yalnızca bir yan etkisidir. Musk'ın Tesla ve SpaceX'in yönetim kurullarında yer alan yirmi yıllık yakın arkadaşı Antonio Gracias, “Zor bir çevrede büyüdü ve çok özel bir beyinle doğdu” diyor. "Bu durumdaki insanların yüzde doksan dokuz nokta dokuzu bundan kurtulamıyor. Olağanüstü baskı altında büyük kararlar alma yeteneği ve insanlığın gidişatını hiç bitmeyen değiştirme dürtüsü ile küçük bir yüzde ortaya çıkıyor. ”

Böyle kozmik hırs nadiren sonuçsuz gelir ve Musk hala dünyevi otoritelere cevap vermek zorundadır. Şirketleri, cinsel taciz ve kötü çalışma koşulları iddialarıyla karşı karşıya kaldı; Ekim ayında federal bir jüri, Tesla'yı, otomobil üreticisini ırksal istismarı görmezden gelmekle suçlayan Siyah bir çalışana 137 milyon dolar ödemesine karar verdi. İşletmeler ayrıca çok sayıda düzenleme ihlali nedeniyle para cezasına çarptırıldı. Federaller, park halindeki acil durum araçlarıyla endişe verici sayıda kazaya karışan ve yaralanmalara ve ölüme neden olan Tesla'nın Autopilot yazılımını araştırıyorlar. Şirketin Çin'deki genişlemesi, baskıcı otokratlarına yakınlaşmayı gerektiriyordu.

Sert sürüş tarzının personele verdiği zarar efsane. Eski ortaklar Musk'ı, özellikle hüsrana uğradığında veya meydan okunduğunda küçük, zalim ve huysuz olarak tanımladı. Yakın zamanda, yedinci oğlunun annesi olan deneysel müzisyen Grimes'tan ayrıldı. Kardeşi ve iş ortağı Kimbal Musk, “İş konusunda bir bilgin ama hediyesi insanlarla empati kurmak değil” diyor. COVID-19 salgını sırasında virüsü küçümseyen açıklamalar yaptı, fabrikalarını çalışır durumda tutmak için yerel sağlık düzenlemelerini çiğnedi ve aşı güvenliğine yönelik şüpheleri artırdı. Musk, TIME'a kendisinin ve uygun çocukların aşılandığını ve "bilimin kesin olduğunu", ancak aşı talimatlarına karşı olduğunu söyledi: "Risk alıyorsunuz, ancak insanlar her zaman riskli şeyler yapıyor" aşısızlar için diyor. “Amerika'da özgürlüğün erozyona uğramasına dikkat etmemiz gerektiğine inanıyorum.” İnsan sefaletinin uçsuz bucaksız genişliği, gözleri Mars'ta olan bir adama sonradan düşünülmüş gibi görünebilir.

Musk kolayca kibirli bir süper kötü adam rolüne bürünebilir, onlar için parayı skor tutmak ve roketleri en büyük oyuncak gibi gören teknoloji brosları ve uzay playboylarıyla bir arada tutulur. Ama o farklı: o bir imalat patronu - bayt değil metali hareket ettiriyor. Bir otodidaktın kalıpları yıkan vizyonu üzerine sıfırdan inşa ettiği roketleri, vergi mükelleflerinin milyarlarca dolar tasarruf etmesini sağladı, Amerika'nın uzay hayallerini canlandırdı ve internet erişimini dünya çapında genişletmek için uydular fırlatıyor. Tesla taahhütlerini yerine getirirse, küresel ısınmaya karşı büyük bir darbe vurma potansiyeline sahiptir. Teknolojinin her şeyi mümkün kıldığı gelecekten gelen adam, Amerika'nın kurallar, kısıtlamalar, sınırlar, engeller ve Facebook'tan başka bir şey üretmeyi bırakıp durmadan önceki görkemli endüstriyel geçmişimize bir geri dönüş.

2001'de Musk'la tanışan Mars Derneği'nin kurucusu Robert Zubrin, “O bir hümanist - iyi bir insan olma anlamında değil, çünkü değil” diyor genç, yeni basılmış dot-com milyonerini gönderdiğinde kuruluşa büyük bir talep edilmemiş çek. “Büyük işler yapmak için sonsuz zafer istiyor ve büyük bir işi insanlık için büyük bir şey olarak tanımladığı için insan ırkı için bir değerdir. O zafer için açgözlüdür. Onun için para amaç değil araçtır. Bugün Thomas Edison'u icatlarından hangisinin kâra dönüştüğü temelinde kim değerlendiriyor?”

Tüm aykırı niteliklerine rağmen Musk, bu eşik çağının ruhunu da bünyesinde barındırıyor. Bu, yüz yıllık vebadan yalnızca geri dönülecek hiçbir normalin olmadığını, sorumlu kimsenin olmadığı ve her şeyin yeniden müzakereye açık olduğu cesur veya korkunç yeni bir dünyanın zirvesi gibi hissettiren bir yıl olduğunu anladığımız yıldı. nasıl çalıştığımızı ve anlam bulduğumuz ve değer verdiğimiz şeye nasıl seyahat ettiğimizi. Musk, sonsuz olasılığın avatarımız, eskimiş uygulamaların bir kenara atıldığı ve benzeri görülmemiş şeylerin mantıklı hale geldiği, Dünya'nın ve insanlığın hala kurtarılabileceği yeniden yapılanma dünyasına habercimizdir. Belki de hiç kimse tüm bu güce sahip olmamalı. Belki de bu daha büyük iyilik vizyonu insani bir bedelle gelir. Ancak birçoğu Musk'ın vahşi sıfır yerçekimi yolculuğuna hiç oy vermemiş veya katılmamışsa, bunun onun için hiçbir önemi yoktur.

Musk, büyük gövdesini, şimdiye kadar tasarlanmış en uzun, en güçlü roketi tutan devasa çelik halkanın altına sokuyor ve ona güç sağlayacak düzinelerce motor nozülüne bakıyor. Kabarık küçük gri köpeği Marvin, Musk'ın siyah bir Tom Ford ceket ve siyah kot pantolonla eşleştirdiği siyah kovboy çizmelerinin topuklarının arkasından yakından takip ediyor. Heyecanlı teknik konuşması aniden sessizleşiyor; Boğumlu metal borular yığınında canını sıkan bir şey görür. "Bir motor alev alırsa," diye açıklıyor, "yangının tüm hacme yayılmamasını sağlamak istiyoruz." Bu amaç için motorlar arasında engeller var, ancak bunların yeterli olduğuna ikna olmadı.

Musk'ın yumuşak bir el sıkışması ve aynı sessiz kayıtta öfkeyi, sevinci ve nefes kesici hırsı ifade eden eşit bir sesi var. Tesla, muazzam zenginliğinin ve şöhretinin ana kaynağı ve aynı zamanda gezegen üzerindeki bugüne kadarki en büyük etkisinin ana kaynağı olabilir. Ama onun en çılgın, en aşırı hırslarını canlandıran şey uzaydır. Musk'ın yürümeye başlayan çocuğu X Æ A-Xii ("X" olarak telaffuz edilir), kısa süre önce babasının "Roket!" diye yanıtladığı araba demeye başladı .

Musk, “Genel olarak amaç, yaşamı çok gezegenli hale getirmek ve insanlığın bir uzay medeniyeti haline gelmesini sağlamaktı” diyor - kârlı olacağı için değil, en azından kendisi için “heyecan verici” olacağı için. “Bir sonraki gerçekten büyük şey, Mars'ta kendi kendini idame ettiren bir şehir inşa etmek ve Dünya'nın hayvanlarını ve yaratıklarını oraya getirmek. Fütürist bir Nuh'un gemisi gibi. Yine de ikiden fazlasını getireceğiz - sadece iki tane olması biraz garip."

Musk'ın bu kadar olası olmayan bir şeye nasıl inanabildiğini, şu anki uzay yolculuğu başarısının ne kadar olası olmadığını öğrendiğinizde anlamak daha kolay. Amerika'nın güneş sistemi pasaportu olmadan önce SpaceX, Musk'ı neredeyse iflas ettirdi. İlk roketi Falcon, 2008'de yörüngeye ulaşmadan önce üç kez başarısız oldu. Şirket, Falcon 9'u ve ardından dokuz motordan oluşan üç kümeye sahip Falcon Heavy'yi yaratmaya devam etti . Kümeleme motorları, daha önce, Musk'ın tersine çevirdiği birçok varsayımdan biri olan, patlayıcı bir şekilde yanlış gidebilecek hareketli parçaların sayısı nedeniyle kötü bir fikir olarak kabul edildi. George Washington Üniversitesi Uzay Politikası Enstitüsü müdürü Scott Pace, “Falcon 9'daki motor kümelenmesine ilk baktığımda gözlerimi devirmek zorunda kaldım” diyor. "Ama bu yüzden Elon Musk benden daha zeki."

Roketlerin de bir kereden fazla uçmaması gerekiyordu. Onlarca yıldır, kullanılmış roket aşamaları denize terk edildi. Musk, “Hiç kimse, herhangi bir türden tamamen yeniden kullanılabilir bir yörünge roketi yapmadı” diyor. “Bunun son derece zor bir iş olduğu bir gezegende yaşıyoruz.” Meydan okumayı bariz bir zevkle anlatıyor. "Sanki bu bir video oyunuysa, ayar maksimumda ama imkansız değil." Son altı yılda SpaceX, Falcon 9 roketlerinin 90'ının ilk aşamasını başarıyla indirdi ve 72'sini yeniden uçurdu. Musk, her iki roket aşamasını da yeniden uçurarak henüz tam olarak yeniden kullanılabilirliği elde edemedi.

Musk'tan önce Amerika'nın uzay endüstrisi can çekişiyordu. 2011'de NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) mürettebatsız kargo ikmali yapmak için SpaceX ile bir anlaşma imzaladıktan sonra, son uzay mekiğine taviz verdi. SpaceX bu tür ilk yolculuğunu 2012'de, yarışmadan iki yıl önce yaptı ve 2014'te NASA, mürettebatı ISS'ye uçurmak için şirkete ve dev Boeing'e başvurdu. SpaceX, ilk ekibini Mayıs 2020'de bir Dragon uzay aracıyla ISS'ye gönderdi. Geliştirme sorunları nedeniyle geciken Boeing, gelecek yıla kadar mürettebatsız bir test uçuşu bile planlamıyor.

Dragon için Musk, eski tarz gösterge panellerini silip süpürdü ve onları üç adet büyük boyutlu dokunmatik ekranla değiştirdi. Kontrol çubuğu yok; uzay aracının tutumu, yörüngesi ve yeniden giriş motorlarının tümü ekranlar tarafından yönetiliyor. İlk mürettebatlı Dragon uçuşunun komutanı Astronot Doug Hurley, ekranların tepki sürelerini geciktireceğinden endişe etti, ancak SpaceX, Dragon'u otomatik bir gemi yaparak çözdü. Hurley, "Kesinlikle NASA görevlerinde daha fazla manuel uçuş yapma planı yok" diyor, "sistem arızası türünden bir senaryodan buna ihtiyaç olmadıkça."

Başarı, Musk'ın risk iştahını azaltmadı. Bir Falcon Super Heavy tarafından uzaya fırlatıldıktan sonra, bir sonraki roketi Starship, ay için yanacak, oraya inin, havalan ve Ay yolculuğunda hiçbir aşama harcamadan Dünya'ya dönün. Bu sözde tek aşamalı yörünge modeli, nesiller boyunca roket tasarımcılarının beyaz balinası olmuştur. Test uçuşlarında, dört prototip Starship, geçen Mayıs ayında başarılı bir testten önce inişte patladı. NASA ve çoğu özel havacılık şirketi için tek bir kaza, iyileşmesi yıllar alabilen bir aksiliktir. SpaceX, amacın hızlı bir şekilde başarısız olmak ve yinelemek olduğu bir Silikon Vadisi başlangıcı gibi çalışır. Bu hızla pahalılaşıyor. Şükran Günü boyunca Musk, çalışanlara Starship'in yeni Raptor motorunun "gelecek yıl en az iki haftada bir Starship uçuş hızına" ulaşmazsa SpaceX'i iflas ettirebilecek bir "üretim kriziyle" karşı karşıya olduğunu e-postayla bildirdi. "En kötü durumda" diyor TIME'a, "iflas söz konusu değil, olası değil.

SpaceX, Starlink programı ile dünyaya İnternet hizmeti sağlamak için 42.000 kadar uydudan oluşan bir takımyıldızı başlatmayı umuyor. Ancak bu tür yörüngedeki sürü, gökyüzüne bakmayı mahveder. "Orada ne kadar şey koymak istiyorsun?" Rice Üniversitesi'nde bilim ve teknoloji alanında kıdemli araştırmacı olan Neal Lane'e soruyor. "Gökbilimciler, gözlem yeteneklerine müdahale etme konusunda uygun bir şekilde gürültü yapıyorlar." (SpaceX başkanı Gwynne Shotwell, TIME'a şirketin sorun üzerinde çalıştığını söylüyor.)

Nisan ayında NASA, kısmen 2,9 milyar dolarlık düşük bir teklif sayesinde Artemis programı için aya iniş aracını inşa etmek için SpaceX'i seçti. Jeff Bezos'un Blue Origin'den yaptığı bir teklif, bunun iki katından fazla geldi. Bezos, Musk'ı rekabeti baltalamakla suçlayarak dava açtı. Musk, zaferini dünyanın en zengin ikinci adamının yüzüne sürme fırsatını yakaladı: “Lobicilik ve avukatlar sizi yörüngeye oturtabilseydi, Bezos Pluto'da olurdu” diye tweet attı. Kasım ayında, federal talep mahkemesi Musk'ın lehine karar verdi.

Musk, önümüzdeki bir veya iki ay içinde, 230 ft'lik devasa bir tabanda 33 motorla çalışan Starship'i ilk kez yörüngeye fırlatmayı umuyor. yaklaşık 7.5 milyon libre aşırı soğutulmuş sıvı yakıt içeren çelik boru. “Belki 2023'te ayın etrafında bir döngü yapabileceğimizi düşünüyorum” diyor ve üç yıl içinde ay yüzeyine iniyor.

SpaceX özel bir şirkettir, dolayısıyla kârlı olup olmadığı kamuoyu tarafından bilinmiyor. (Not: TIME'ın ortak sahipleri Marc ve Lynne Benioff, SpaceX dahil olmak üzere uzay araştırmalarıyla bağlantılı şirketlere yatırım yaptılar. TIME'ın editoryal kararlarına karışmazlar.) Ama mesele bu değil, diyor Musk. Bir gün, roketlerin, gemilerin Kızıl Gezegen'de üretilen yakıtla yeniden doldurulabileceği ve Dünya'ya geri gönderilebileceği Mars'a bir seferde 100 kişiyi taşıyacağını umuyor. Bunun olduğunu ne zaman gördüğü sorulduğunda Musk, sanki tüm değişkenleri (federal düzenlemeler ve üretim programları, test uçuş hedefleri ve banyo gereksinimleri) hesaplıyormuş gibi uzun bir süre duraklıyor. Sonunda, “Beş yıl içinde Mars'a inmezsek şaşırırım” diyor.

İnsanlar orada ne yapacak ve ne kadar süreyle? 50 yıl önce oraya indiğimizden beri Ay'ı pek kullanmadık. Musk, gezegenler arası yaşamın, çok hücreli organizmaların ortaya çıkması gibi, bir sonraki büyük evrim sıçraması olduğunu ve ayrıca Dünya yaşanmaz hale gelirse Mars'ın insanlık için bir yuva sağlayabileceğini savunuyor. Uzmanlar o kadar emin değil. Space Policy Institute'un kurucusu John Logsdon, “Mars'ta büyük bir yerleşimin yaşayabilirliği konusunda gerçek şüphelerim var” diyor. “İnsanlar orada yaşamak için ne yapardı? Mars ekonomisinin temeli ne olurdu?”

Musk caydırılmaz. Kendi yarattığı devasa makinelerle dolu beton levhanın etrafında kumar oynayan Musk, en son roketinin ilk üçünün yolundan gidebileceğini kabul ediyor. “İlk seferde yörüngeye çıkma ihtimalimizin yüksek olduğunu söyleyemem” diyor. “İyimserlikle %50 olduğunu söyleyebilirim.” Körfezin karanlık yüzeyi omzunun üzerinden uzanıyor; Buradaki cep telefonları, bir taş atımı uzaklıkta, Meksika'dan sinyal alıyor. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü roketin milyar dolarlık bir ateş topunda patladığını düşünmek nasıl bir duygu? "Oldukça korkutucu!" diyor, sırıtarak. "Yani, lansman gününde heyecan garantili!"

Sonra tur bitti. Musk dönüyor, Marvin'e ıslık çalıyor ve bekleyen Tesla'sına hızlı adımlarla ilerliyor.

Elektrikli arabalar, ev yapımı roketler gibi, Musk hiçbir akademik eğitim almadığı bir sektöre girmeden önce iyi niyetli bir yatırım mezarlığıydı. Onlarca yıldır, eski otomobil üreticileri elektrikli araçların gelişimini engelledi, yakıt verimliliği standartlarına karşı lobi yaptı ve otomobilleri geliştirmek için devlet emirlerine karşı dava açtı. Tesla'nın işi kısmen federal hükümetin cömert desteğiyle sürdürüldü, ancak şirket piyasaya çıkmadan önce sahadan çıktı. 2010 yılında 465 milyon dolarlık bir federal kredi, Tesla'yı çok önemli bir noktada desteklemeye yardımcı oldu ve müşterileri ağır vergi teşviklerinden yararlandı.

Musk, başından beri lityum iyon pil teknolojisindeki ilerlemelerin uzun menzilli elektrikli araçları mümkün kıldığına inanıyordu. Uygulamada, o kadar kolay değildi. Tesla'nın ilk on yılı, karşılanmayan teslim tarihleri, teknik aksaklıklar ve maliyet aşımları ile boğuştu. 2008 mali krizi sırasında nakit o kadar sıkışıktı ki, şirket eksik bordro birkaç gün içinde geldi. Giderek azalan bir servetle Musk, SpaceX'e borç vermek için SpaceX'ten 20 milyon dolar borç aldı, yatırımcıları 20 milyon dolar daha kandırdı ve hayatta kalmak için şirketin ilk spor arabasının fiyatını yükseltti.

esla 2010 yılında halka açıldı, ancak yıllarca kriz modunda kaldı. Üretimin programın gerisinde kalması ve şirketin parasının bitmesi riskiyle karşı karşıya olan Musk, Nisan 2018'in çoğunu montaj hattı sorunlarını çözmeye çalışırken fabrika zemininde uyuyarak geçirdi. Musk'ın bir karyolada uyuyan danışmanı Omead Afshar, “Uyanır, duvardaki monitörlere bakar ve kısıtlamayı kovalardı” diyor. "Orada sistemi gözden geçiriyor, kodu kendisi yeniden yapıyor, sorunları çözüyor, istasyondan istasyona zıplıyor olacaktı. Örnek olarak liderlik etmek için en çok acıya katlanır ve etrafındaki hepimiz o kadar sıkı çalışmadığımız zaman gerçekten şikayet edemeyiz.” Musk'ın o Haziran'daki 47. doğum günü için market pastasından bir ısırık almak için kısa bir ara verdi, sonra boyahane tüneline geri döndü.

Arabalar sonunda hattan çıktı ama çok geçmeden Musk kendini ayağından vurdu. Ağustos 2018'de, şirketi hisse başına 420 dolara özel almak için fonu olduğunu tweetledi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, menkul kıymet dolandırıcılığı yaptığını iddia ederek kendisine dava açtı. Ortaya çıkan anlaşma, CEO unvanını elinde tutabilmesine rağmen, Tesla'nın yönetim kurulu başkanı olarak tüneğine mal oldu. Yetişkin gözetimi sadece bir noktaya kadar uzanır. Üç ay sonra Tesla, arabanın komut verildiğinde osuruk sesleri çıkarmasını sağlayan bir yazılım güncellemesi gönderdi. (“Lütfen mezar taşıma 'icat edilmiş araba osuruk' yazın,” diye tweet attı Musk.) Ancak tüm olgunlaşmamışlığına rağmen, herkese açık profilinin de bir tersi var. Tesla yönetim kurulu başkanı Robyn Denholm, “Reklamlara hiç para harcamıyoruz” diyor. “Sosyal medya aracılığıyla küresel olarak çok geniş bir yelpazedeki insanlarla iletişim kurma yeteneği, bence, şirket için büyük bir varlık oldu - bilirsiniz, genel olarak." Memlerini "büyüleyici" bulan ve uzun zamandır arkadaşı olan Bill Lee, Musk'ı Twitter'a katılmaya ikna edenin kendisi olduğunu söylüyor. Lee, “Sıfır takipçisi olduğu zamanları hatırlıyorum” diye hatırlıyor. “Muhtemelen şimdiye kadarki en viral sosyal etkileyici.”

Bugün, büyük ölçüde Musk'ın hız belirlemesi sayesinde, VW'den Nissan'a otomobil şirketleri, elektrikli araçlara milyarlarca yatırım yapmak için can atıyor. Yüzleri, özgecilikten çok, Musk'ın öğle yemeğini yediğinin şafak vakti farkına varmasından kaynaklanıyor. Cox Automotive analisti Michelle Krebs, "Musk ve Tesla değişimi zorladı" diyor. “EV'ler için bir pazar olduğunu kanıtladı.”

Bu, Musk'ı iklim değişikliğine karşı mücadelede tartışmasız en büyük özel katkı yapan kişi yaptı. Geçen yıl satılan 800.000 Tesla benzinle çalışan arabalar olsaydı, ömürleri boyunca Finlandiya'nın yıllık emisyonlarına eşdeğer 40 milyon metrik tondan fazla CO₂ yayarlardı. Ancak EV'ler nihayetinde iklim mücadelesi için onları mümkün kılan merkezi inovasyondan daha az önemli olabilir: piller. Tesla, yenilenebilir enerji kaynakları için temel yedekleme sağlayan devasa şebeke ölçekli piller için arabalarına güç sağlayan hafif, enerji yoğun hücreleri yeniden tasarladı. Tesla'nın çatıdaki güneş sistemlerinden gelen elektriği depolayabilen daha küçük ev tabanlı Powerwall'a olan talep, tüketiciler şebekeye alternatifler aradıkça, Şubat ayındaki Teksas elektrik kesintisinden kaynaklanan her şey tarafından yönlendirildi.Kaliforniya'da elektrik kesintilerine neden olan yangın riskine karşı. Bazı alanlarda, yazılım, şebeke gergin olduğunda, yüksek kirletici yedek jeneratörleri açmak yerine, kamu hizmetlerinin ev enerji rezervlerinden faydalanmasını sağlar. Woodstock, Vt.'den 72 yaşındaki bir ormancı olan Gerry Hawkes, 2017'den beri böyle bir programa katılarak yerel şirketinin bodrum katındaki bir çift Tesla yedek pilinden güç çekmesine izin veriyor. Hawkes, "Güç desteği için mantıklı ve iklim değişikliği için mantıklı" diyor.

Musk'ın bazı girişimleri daha fazla tartışma yarattı. Güneş çatı kiremitleri üretme ve satma çabası tökezledi. Musk'ın 2016'da başlattığı Boring Co., arabaları saatte 100 km'den daha hızlı yol almak için kilometrelerce yer altı tünelleri inşa ederek kentsel tıkanıklığı hafifletmek için bir plan ortaya koydu, ancak eleştirmenler düz eski metroların daha verimli ve adil olacağını söylüyor. Musk'ın bu bahar Teslas için ödeme olarak Bitcoin'i kabul etme hamlesi, ikiyüzlülük suçlamalarına yol açtı; Kripto para biriminin hesaplamalı “madencilik” operasyonları, işlemleri işlemek için devasa miktarda elektrik çeken bir iklim felaketidir. Musk daha sonra planı rafa kaldırdı.

Musk'ın Ocak ayında 100 milyon dolarlık bir iklim ödülü duyurusu, doğrudan hava karbon yakalama önerilerini içermesi nedeniyle bazı çevrecileri şaşırttı - atmosferden karbondioksiti emen dev makineler. Bazı uzmanlar teknolojinin gerekli olduğunu araştırmayı söylerken, diğerleri bunu maliyetli bir oyalama olarak görüyor. Stanford'un Atmosfer/Enerji programı direktörü Mark Jacobson, “Doğrudan hava yakalama bir nimettir” diyor. “Pek iyi çalışmayan şeyler için zamanımızı ve paramızı boşa harcayamayız.”

Tesla'nın sert şarj yaklaşımı da endişeleri artırdı. Mayıs 2020'de Musk, Fremont, Kaliforniya'daki fabrikasını yerel halk sağlığı emirlerine karşı yeniden açtı. İsimsiz bir Tesla çalışanı SF Weekly'ye “Hayatınızın saatte 20 dolar değerinde olup olmadığını merak etmenize neden oluyor” dedi . Musk, düzenleyicilerin yanlış olduğunu söylüyor. Mart ayında, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu , 2018 Musk tweet'inin, şirketin bir sendika eylemcisini işten çıkarması gibi iş yasalarını çiğnediğine karar verdi . Tesla karara itiraz ediyor.

Bu yaz, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, 2018'den bu yana park halindeki acil durum araçlarıyla 11 kazaya karışan ve 17 kişinin yaralanmasına ve bir kişinin ölümüne neden olan Tesla'nın Otopilot sistemine soruşturma açtı. Musk, adından başlayarak sistemin yeteneklerini abartmak ve yanlış tanıtmakla suçlandı: yakın sürücüsüz bir gelecek vaatlerine rağmen, Tesla sürücüleri hala ellerini direksiyonda tutmak zorunda. Musk, mevcut yazılımın güvenli olduğu konusunda ısrar etse de, gerçekten otonom araçlar hakkında “Açıkçası yapacak çok işimiz var” diyor. Tesla'nın en yeni otonom beta yazılımı, Eylül ayında piyasaya sürülmesinden bu yana en az bir kazadan sorumlu tutuldu ve arabaların tehlikeli hatalar yaptığını gösteren videolar internette dolaştı.

2018'de Çin hükümeti, Musk'ın Şanghay'da bir fabrika inşa etmesine izin vermek için yabancı mülkiyete karşı bir yasayı yürürlükten kaldırdı. Şimdi Tesla, arabalarının yaklaşık yarısını Çin'de üretiyor gibi görünüyor, ancak tek parti devleti NIO ve BYD gibi yerli rakipleri kayırmaya başladığından, dünyanın en büyük otomobil pazarındaki hakimiyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Musk, Amerika'nın giderek daha iddialı otoriter rakibine pandering yaptığı için eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Musk, 6 Aralık'ta düzenlediği bir iş konferansında, "Genel olarak, Tesla'nın Çin ile iyi bir ilişkisi var" dedi. "Çin'in yaptığı her şeyi onaylamak istemiyorum."

Tedarik zinciri kıtlığına rağmen Tesla, en son çeyrekte 241.300 araç teslim etti ve bu, otomobil üreticisi için bir rekor. Ford ve GM'nin toplam piyasa değeri, birlikte üç buçuk kat daha fazla araç satmalarına rağmen Tesla'nın beşte birinden daha az. Tesla Model 3, Eylül ayında Avrupa'nın en çok satan aracı oldu ve şirket yeni siparişlerle dolup taştı. Artan taleple birlikte Musk, üretimini genişletiyor ve Almanya ve Teksas'taki yeni fabrikalarla üretimini ikiye katlamaya hazırlanıyor.

Tesla'nın kazanımları, yatırımcılara Rivian ve Fisker gibi EV girişimlerine milyarlarca dolar dökmek için ilham verdi. Rakiplerden biri olan Lucid Motors, Model S'nin yaratılmasına yardım eden eski bir Tesla mühendisi tarafından yönetiliyor. Lucid Air sedan yakın zamanda MotorTrend Yılın Otomobili seçildi. Ford ve GM, Tesla'nın iç pazarın en karlı segmenti olan kamyonetlere genişlemesini engellemek için para pompaladı. Ancak Musk, rekabet dışı kalmaktan endişe etmediğini söylüyor. "Birisi bizden daha iyi araba yapıyorsa ve bizden daha fazla araba satıyorsa, bence bu tamamen sorun değil" diyor. "Tesla ile amacımız her zaman otomobil endüstrisine örnek teşkil etmek ve sürdürülebilir teknolojiye geçişi hızlandırabilmemiz için elektrikli otomobiller üretmelerini ummaktı."

Musk'ın annesi bir modeldi ve babası bir canavardı. 1971'de Pretoria'da doğan Elon, uzun sessizliklere ve ansiklopediyi hızlı okumaya eğilimliydi. 12 yaşındayken, bir bilgisayar dergisine 500 dolara sattığı Blastar adlı bir video oyununun kodunu yazdı . "O her zaman farklıydı. O benim küçük dahi oğlumdu, ”diyor annesi Maye Musk, TIME'a. "3 yaşından beri ona Dahi Çocuk derdik."

Ailesi, Musk 8 yaşındayken boşandı. Boşanmanın ardından Elon ve erkek kardeşi Kimbal, babalarıyla birlikte yaşamaya başladı. Errol Musk parlak bir mühendis ve girişimciydi; aynı zamanda, Elon'un anlatımına göre, çocuğa psikolojik olarak Musk'ın tartışmayı hâlâ acı verici bulduğu şekillerde eziyet eden "kötü" bir adamdı. Errol Musk, Rolling Stone'a bir keresinde evine giren üç silahlı soyguncuyu vurup öldürdüğünü söyledi. Errol, 2017'de kendisinden 42 yaş küçük olan eski üvey kızıyla bir çocuk babası olduğunu sonradan kabul etti. Musk, artık babasıyla temasının olmadığını söyledi.

Okul, erken gelişmiş çocuk için neredeyse ev kadar kötüydü. Şiddetli zorbalık çeteleri Musk'ı amansızca hedef aldı, bir noktada onu o kadar kötü dövdü ki, lisede bir büyüme hamlesi yapıp geri yumruklamaya başlayana kadar hastaneye kaldırıldı. Musk'ın anne tarafından büyükbabası, 1950'de Kanada'dan Güney Afrika'ya taşınmış ve apartheid'in ilk yıllarında gelmişti. Musk 17 yaşındayken, kısmen rejimin askere alınmasından kaçınmak için tam tersi bir yolculuğa çıktı. Ontario'daki Queen's Üniversitesi'ne kaydolarak Kanada'ya gitti.

Musk daha sonra Pennsylvania Üniversitesi'ne geçti ve buradan fizik ve ekonomi alanlarında çift anadal yaparak mezun oldu. Stanford Üniversitesi'nin Doktora derecesine kabul edildi. Program, o California'ya taşındı ama iki gün sonra bıraktı. Bunun yerine Elon ve Kimbal, doğmakta olan İnternet patlamasına katılmaya karar verdi. Palo Alto'da küçücük bir ofis kiraladılar, yerde yattılar, YMCA'da duş aldılar, bir komşunun internet hattını çaldılar ve Jack in the Box'ta yaşadılar. Kimbal işi büyütmeye çalışırken, Elon durmadan kod yazdı.

İlk şirketleri Zip2, tüketicilerin mahallelerindeki işletmeleri bulmalarına yardımcı olmak için GPS verilerini kullanan ilk İnternet haritalama hizmetiydi - MapQuest'in öncüsü. 1999'da Compaq şirketi satın aldı ve Musk, hissesi için 22 milyon dolar kazandı. Musk bir sonraki eylemi için küresel bankacılık sistemini yeniden tasarlamaya karar verdi. Sonunda şirketi X.com, 2002 yılında eBay tarafından satın alınan PayPal'ın bir parçası oldu. Musk, yaklaşık 180 milyon dolar kazandı. Ancak Musk, maaş günü hakkında böbürlenmek yerine, bu ilk şirketlerin onun gördüğü gibi potansiyellerini asla yerine getirmediği için hala sinirli görünüyor. Geçen yıl bir podcast'e verdiği demeçte, PayPal "Temmuz 2000'de yazdığım ürün planını yeni uygulamış olsaydı", tüm bankacılık endüstrisini işsiz bırakabilirdi.

30 yaşında, Musk inanılmaz derecede zengindi, ancak günlerini bir yatta geçirmek ona çekici gelmiyordu. Ona yakın olanlar, 2001'de şiddetli bir sıtma nöbetinin onu neredeyse öldürdüğünü söyledikten sonra, Dünya'da daha fazla zaman geçirmek için bir aciliyet hissediyor gibi görünüyordu. O sıralarda, NASA'nın Mars'a gitmek gibi bir planı olmadığını öğrenince şok oldu. Mars Derneği'nden Zubrin, astro fetişleri olan zengin erkek-erkeklerin geçit törenindeki son gelişmelerden şüphe duysa da, Musk'ı ciddi uzay insanlarının oluşturduğu toplulukla tanıştırdı. Jim Cantrell adında bir dünya gezgini mühendisi, Musk'ın yuttuğu üniversite roketi ders kitaplarını Musk'a ödünç verdi ve Musk'ın eski bir Sovyet kıtalararası balistik füzesini satın alıp onu bir roketatar haline getirmeyi umduğu Rusya'ya götürmeyi kabul etti. Cantrell, “Güvenilir görülmedi” diye hatırlıyor. “Bu şarlatan kim? Bu adam deli;

Birkaç yolculuktan sonra Musk, Rusların onu soymaya çalıştığı ve roketlerinin pek iyi olmadığı sonucuna vardı. Başkan George W. Bush döneminde NASA yöneticisi ve Başkan Donald Trump döneminde savunma müsteşarı olarak hizmet etmeye devam edecek olan Cantrell ve Mike Griffin ile birlikte Moskova'dan toplandı ve eve uçtu. “Griffin ve ben viski içmek için antrenöre döndük ve Mike, 'Sence bu aptal bilgin orada ne yapıyor?' diyor. herkesin duyabileceği kadar yüksek sesle,” diye hatırlıyor Cantrell. "Elon önümüzde sırada oturuyor. Arkasını döner ve 'Hey millet, sanırım bu roketi kendimiz yapabiliriz. Bir elektronik tablom var.' Elektronik tabloya bakmaya başlıyoruz, 'Elon, bunu nereden aldın?' Bugün hala roket modellemeye benzer bir şey kullanıyorum. Az önce gitti ve anladı.”

Aynı zamanda Musk, eski Porsche'leri elektrikli arabalara dönüştürmeye çalışan JB Straubel adlı Stanford eğitimli bir mühendisle tanıştı. Enerji depolama her zaman en büyük engel olmuştur - geleneksel bir akü o kadar büyük ve ağır olmalıdır ki, araba gücünün çoğunu kendi ağırlığını taşımak için harcar. Straubel, lityum iyon pillerdeki son gelişmelerin, eğer birileri bunu kanıtlamak için ona parayı verirse, çok daha yoğun, daha hafif güç hücrelerini mümkün kılacağına inanıyordu. Tanıştığı çoğu yatırımcı onu çılgın bir at sineği olarak görmezlikten geldi. Musk hesabı yaptı ve hemen Straubel'in haklı olduğu sonucuna vardı. Birkaç ay sonra Musk, Tesla adlı bir lityum iyon otomobil girişimine 6,5 milyon dolar taahhüt ederek en büyük yatırımcısı oldu ve sonunda devraldı. “Muazzam bir servete sahip olan ve tamamen tedbirli olan birçok insan örneği gördüm, ” diyor Straubel. "Elon'da tamamen zıt bir zihniyet vardı."

Musk, servetini yüksek maliyetli, uzun geliştirme zaman çizelgelerine ve büyük giriş engellerine sahip sektörlerdeki eşzamanlı girişimlere çevirmek için inanılmaz derecede riskli bir karar vermişti. Amerikan otomotiv endüstrisindeki son başarılı girişim olan Chrysler, 1925'te kuruldu. Maye Musk, “'Sadece birini seçin: güneş enerjisi veya arabalar veya roketler' dedim” diye hatırlıyor. “Açıkçası, dinlemedi.”

2008 yılına gelindiğinde, zorluğun ölçeği netleşti. Tesla, 1.000'den fazla EV meraklısından 60.000 dolara kadar mevduat aldı, ancak henüz birkaç örnek araçtan fazlasını teslim etmemişti. Bir otomotiv blogu, düzenli bir "Tesla Death Watch" özelliğini çalıştırıyordu. SpaceX, Pasifik'teki uzak bir mercan adasından üç adet tek motorlu Falcon roketi fırlatmaya çalışmıştı ve hepsi patlamıştı. Sonra mali kriz vurdu.

“Dünya patladı. GM ve Chrysler iflas etti. Tesla'nın iflas etmesini istemedik," diye hatırlıyor Kimbal Musk. “Ekim ayında beni aradığını ve param olup olmadığını sorduğunu hatırlıyorum. Hiç param yoktu - durgunluktan kurtulmak için biriktirdiğim yaklaşık 1 milyon dolar dışında her şey gitmişti. Tesla'ya koyması için ona bağladım. Ona dedim ki, Her şey cehenneme giderse, en azından birlikte cehennemde olacağız. Musk, bir hafta maaş bordrosunu karşılamak için 8 milyon dolarlık kendi parasını topladı.

Ardından nihayet dördüncü roket başarılı bir fırlatma gerçekleştirdi. Ve Noel'den iki gün önce NASA, ISS'ye yapılan 12 uçuş için SpaceX'e 1,6 milyar dolar ödül vermek için şok edici bir karar verdi. Kimbal Musk, "Bazen diğer insanların iş kurmak için daha kolay zamanları olup olmadığını merak ediyorum, çünkü tüm işlerimiz gerçekten çok zordu" diyor. "Yetiştirilme tarzımızla ilgili bir şey, sürekli olarak uçlarda olmak istememize neden oluyor."

Musk'ın duygularını, itme-yük oranı oranlarında olduğu kadar açık ve analitik bir şekilde tartıştığı biliniyor, ancak kamuoyunda oldukça savunmasız olabilir. Bir keresinde “Aşık değilsem, uzun süreli bir arkadaşım olmazsam mutlu olamam” diye itiraf etti. Birkaç röportajda ağladı ve Saturday Night Live'da bir otizm spektrum bozukluğu olan Asperger'e sahip olduğunu duyurdu . Musk, bu samimi açıklamayı o kadar beceriksizce dile getirdi ki, birçok izleyici bunu şaka olarak aldı.

İlk evliliği, üniversite aşkı olan yazar Justine Miller ile oldu. Marie Claire'de yazdığı 2010 tarihli bir makaleye göre, yeni evliler düğünlerinde dans ederken ona “Bu ilişkideki alfa benim” dedi .İki yıl sonra, 10 haftalık oğulları Nevada beşiğinde nefes almayı bıraktığında trajedi yaşandı. Perişan olan çift tüp bebek tedavisine başladı ve Justine, hepsi erkek olan ikizler ve üçüzler doğurdu. Justine'in daha sonra söylediği gibi, Elon, yaldızlı bir kafese dönüşen bir LA konağında depresyona girerken, şirketlerine yönelmek için onu terk etti. Elon, 2008 baharında boşanma davası açtı ve altı hafta sonra İngiliz aktör Talulah Riley ile nişanlandığını açıkladı. O ve Riley evlendiler, sonra boşandılar, sonra yeniden evlendiler, ardından 2016'da tekrar boşandılar.

2018 yılında Musk, sahne adı Grimes olan müzisyen Claire Boucher ile çıkmaya başladı. Oğulları X, Mayıs 2020'de doğdu. Bu Eylül ayında çift, ilişkilerinin sona erdiğini duyurdu. Grimes kısa süre önce yeni bir şarkı yayınladı, “Player of Games”: “Uzayın soğuk genişliğine yelken aç” diyor. “Aşk bile tutamadı seni yerine/ Ama beni böyle sevemez misin?”

Musk, bölünmeyi bir lojistik meselesi olarak açıklıyor. Musk, Teksas'ta TIME'a “Grimes ve ben, muhtemelen yarı ayrıyız diyebilirim” diyor. "Birbirimizi o kadar fazla görmüyorduk ve bence bu bir dereceye kadar uzun vadeli bir şey çünkü yapması gereken şey çoğunlukla LA'de ya da turnelerde ve benim işim çoğunlukla bunun gibi uzak yerlerde." Hala iyi arkadaş olduklarını ve yeni bir kız arkadaşı olmadığını söylüyor. "Burası temelde bir teknoloji manastırı gibi, biliyorsun. Burada birkaç kadın var, ama çok değil. Ve uzak."

Kimbal, “Bir partnerle daha mutlu olurdu” diyor. “Ama aynı zamanda partner olunması çok zor bir insan.” Ailesi ve arkadaşları, Musk'ın hassas olduğunu ve özellikle servetine yönelik saldırıları ve haksız olarak gördüğü medya raporlarını kişisel olarak kabul edebileceğini söylüyor. Bu yıl Twitter'da artık bir konut sahibi olmayacağına söz veren Musk, yedi evini sattı ve ana evini Teksas, Boca Chica'daki Starbase sitesi yakınında kiralık olarak görüyor.

SpaceX bugün Teksas'ta babasıyla birlikte ve bir dadı çocuğu randevular arasında Musk'a getiriyor. Yürümeye başlayan çocuk, babasının porselen derisine ve kısa süre önce benimsediği sahte atmaca Musk'la yanlardan tıraşlanmış saman sarısı saçlara sahip. Musk onu, roket kanatlarından yapılmış bir tentesi olan Starbase çalışan restoranının (“Astropub”) önündeki bir AstroTurf alanına götürür. Musk kollarını kavuşturmuş halde izlerken X birkaç dakika sendeler. Sonra gitme vakti gelir ve X dadısıyla giderken Marvin Musk ile birlikte yola çıkar.

Musk geleceği tasavvur ediyor, kimse size ne yapacağınızı söylemiyor. Tüm işi robotlar yapıyor ve mal ve hizmetler bol, bu yüzden insanlar sadece istedikleri için çalışıyorlar. “Aslında herkes için bol miktarda var” diyor. “Mutlaka sizin patronunuz olan kimse yok. Kaos önermek istemem, bunun yerine kimsenin eline geçmezsin. Yani, başkalarına zarar vermemek şartıyla, istediğinizi yapmakta özgürsünüz.”

Musk, karasal siyasi bağlantıları reddetti ve Başkan Obama ve Trump da dahil olmak üzere her iki tarafın politikacılarıyla iyi ilişkiler sürdürdü, ancak Paris iklim anlaşmalarından çekilme kararından sadece birkaç ay sonra ikincisinin iş konseyinden ayrıldı. Başkan Joe Biden hakkında, "Harika bir iş çıkardığını düşünmüyorum, ama bilmiyorum - söylemesi zor" diyor. Aşırı sağın daha nahoş bölgelerinden bazılarında ateşli bir takipçisi var, ancak Musk geçen yıl "Kırmızı hapı al" tweet'ini attığında, "kırmızı boncuklanmanın" sağcı bir köpek düdüğü olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını iddia ediyor: Mem'in türetildiği film olan "Ben sadece Matrix'ten bahsediyordum ".

Bazı tekno-özgürlükçülerin aksine Musk, yalnızca doğuştan yetenekli olanların hakim olduğu kaynaklar için rekabetin acımasız bir geleceğini beklemiyor. Ancak servetinin büyüklüğünün başlı başına bir politika sorunu oluşturduğu veya ahlaki olarak bunun bir kısmını vergi olarak ödemek zorunda olduğu fikrini reddediyor. Bir son ProPublica soruşturma onlar, sadece varlıkları hiç geliri vardı çünkü Misk ve onun vergi dilimindeki diğerleri 2018 gibi yakın bir tarihte hiçbir bireysel federal vergi verdiğini gördük. Ekim ayında, Senato Demokratları servet üzerine bir “milyarder vergisi” koymayı düşündüler. Oregon'dan Demokrat Senatör Ron Wyden bunu desteklemek için tweet attığında, Musk profil fotoğrafında Wyden'ın görünüşüne kaba bir hakaretle karşılık verdi.

TIME'ın röportajında ​​hükümet konusu gündeme geldiğinde, Musk rapçi Warren G'nin 90'ların hip-hop hiti “Regulate”i mırıldanarak kısaca kendini eğlendiriyor. “Temelde varlıkların kontrolünü istediklerini söylüyorlar” diyor. “Bu aslında insanların iyiliğiyle sonuçlanmıyor. Sermayeyi yönetenlerin sermayenin iyi koruyucuları olmasını istiyorsunuz. Ve bence hükümet, doğası gereği sermayenin iyi bir vekilharcı değil.”

Bir röportajda Wyden, Musk'ın kendi konumuna ilişkin yorumuna en azından kısmen katıldı: Böyle bir verginin amacı, varlıkları kamu kullanımı için özel ellerden almaktır. Hükümet, doğası gereği, herhangi bir bireyden daha kamuya açık ve hesap verebilir bir kaynak temsilcisidir ve dinamik bir ekonominin ürettiği karlardan tüm toplumun yararlanmasını sağlamaya yetkilidir. Wyden, "Bu ülkede, gerçekten önemsediğimiz öncelikler için ödeme yapmamız gerektiği ve herkesin adil payını ödemesi gerektiği konusunda bir fikir birliği olduğunu düşünüyorum" diyor.

Muhafazakar eğilimli Amerikan Girişim Enstitüsü'nden bir ekonomi analisti olan James Pethokoukis, Musk'ın dile getirse de söylemese de tutarlı bir siyaseti olduğunu düşünüyor. “Kafa karıştırıcı olmasının nedeni, geleneksel sol-sağ spektrumunda olmaması” diyor. "Bu bir ilerleme siyasetidir." Sağ ve sol kesimlerin, Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley'nin serbest ticarete düşmanlığından Bernie Sanders'ın yeniden dağıtımcılığına kadar korumacı popülizmi aynı şekilde desteklediği bir zamanda, bu Musk'ı her ikisiyle de karşı karşıya getiriyor. Pethokoukis, “İnsanın sorunlarının çözümünün büyüme ve teknolojik ilerleme ve insan potansiyelini en üst düzeye çıkarmak olduğunu söyleyen bir görüş” diyor. "Bu ülkede her iki tarafça da tam olarak temsil edilen bir görüş değil."

Musk'ın ilerlemeye olan inancı mutlak değildir. Kontrolden çıkmış yapay zekanın tehlikeleri olarak gördüğü şeylerle yüzleşmek konusunda açık sözlüydü ve bu hedefi ilerletmek için yapay zeka şirketleri Neuralink ve Open AI'nın kurucu ortağı oldu. Kripto para birimini ilginç buluyor ve “kaynak tahsisi için bir bilgi sistemi” olarak para kavramı hakkında durmadan konuşabiliyor. Ancak kripto paranın fiat para biriminin yerini alacağından şüphe ediyor ve tweetlerinin piyasaları telaşlı hale getirme şeklinin sorumluluğunu reddediyor. “Piyasalar her zaman kendilerini hareket ettiriyor” diyor, “söyleyebileceğim kadarıyla hiçbir şeye dayanmıyor. Öyleyse, yaptığım açıklamalar, hisse senedinin her halükarda olabilecek rastgele hareketlerinden maddi olarak farklı mı? Ben öyle düşünmüyorum.”

Mars Topluluğu'ndan Zubrin, Musk'ın üç özelliğinin düşebileceğine inanıyor: işkolikliği, pervasızlığı veya bir tür kazanılmış kibir. “Büyük liderler eleştiri duymaktan aciz hale gelir” diyor. “Napolyon Rusya'da neden başarısız oldu? Çünkü daha önce her seferinde başarılı olmuştu. Pek çok Fransız generali, 'Neden Polonya'yı alıp iyi davranmıyoruz?' diyordu. Ancak geçmişte her seferinde dikkatli olunmasını isteyen insanlar yanılmıştı.”

Yine de Zubrin eski arkadaşına karşı bahse girmeyecekti. “ Deha , Musk ile sıklıkla ilişkilendirilen bir kelimedir; bilgelik değildir," diyor alaylı bir şekilde. "Fakat bana göre Musk'ın çok bilge olduğu bir yön var, o da sonsuza dek sürmeyeceğini anladığı."

Başka bir deyişle: İçeri gir, ezik. Mars'a gidiyoruz. - tarafından raporlama ile Mariah Espada, Nik Popli ve Julia Zorthian

Düzeltme, 14 Aralık 2021

Bu hikayenin orijinal versiyonu, ebeveynleri boşandığında Elon Musk'ın yaşını yanlış belirtti. 9 değil 8 yaşındaydı.

Ekleme Tarihi: 15 Ara 2021 10:11