Otomobil Güncelleme Tarihi: 24 Nis 2022 00:28

Britanyalı Tesla mikro fabrikalardan büyük şeyler umuyor

Elektrikli araç üreticisi Arrival, küçük sitelerin, bir 'Lego blok' üretim sisteminin ve birçok robotun kendisine başarı getireceği konusunda kumar oynuyor.

Britanyalı Tesla mikro fabrikalardan büyük şeyler umuyor

Geçen yıl elektrikli araç girişimleri için zor oldu. Şirketlerin yalnızca pil tahriki vaadiyle milyarlarca dolar topladığı bir yatırım çılgınlığının ardından, değerlemeler tekrar yeryüzüne indi.

En gürültülü gümbürtülerden biri, İngiliz elektrikli araç şampiyonu olarak adlandırılabilecek şeye en yakın olan Arrival'dan geldi. Nasdaq'taki piyasa değeri, listelenen bir nakit kabuk ile bir birleşmeyi ilk tamamladığı Mart 2021'de 15 milyar dolardan (11,6 milyar sterlin) yaklaşık 1,75 milyar dolara düştü.

Neredeyse tüm başlangıç ​​​​rakipleri benzer düşüşler yaşadı, ancak Varış tartışmasız özel bir durum. Şirket, aynı anda bir kamyonet, otobüs ve araba fırlatarak hızlı hareket etmeye ve üreticileri Henry Ford çağından iPhone'a sıçratacağını umduğu robot kontrollü "mikro fabrikalar" kullanarak geleneksel endüstri modelini kırmaya çalışıyor. çağ.

Birleşik Krallık bu hırsların anahtarıdır ve Rus girişimci Denis Sverdlov tarafından kurulan, Lüksemburg'da yerleşik, New York'ta işlem gören, ancak Birleşik Krallık'ta araştırma ve geliştirme ile kurulan Geliş, İngiliz otomotiv endüstrisinin umutları için uygun bir semboldür. .

İlk ürünleri Banbury'de geliştiriliyor ve her ikisi de Oxfordshire'da Bicester'da üretiliyor ve şirket, Bicester'in dünya çapındaki mikro fabrikalar için model olmasını istiyor. Şimdi sadece işi yapması gerekiyor. Bu beklenenden daha zor: gecikmeler, bu yıl için tahminleri 600 minibüse indirmek zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Arrival Automotive'in CEO'su Mike Abelson, yarı sarılı robot kollarının çalışmaya başlamak için hazır olduğu Bicester barakasından yaptığı konuşmada, “Mikro fabrikanın çalışıp çalışmayacağını merak eden her türden insan var” diyor. “Bunu kanıtlamanın tek yolu araçları üretmek. Bunu bu yıl da aynı oranda ve kalitede yapacağız. Kendime çok güveniyorum.”

Fabrikalar, 2019'da "gizlilik modundan" ilk çıktığında önerilen Varış'ın 100 milyon sterlininden bile daha ucuza mal olacak ; En son tahmin, model çalıştığında 38 milyon sterlin. Bu, geleneksel büyük ölçekli bir otomobil fabrikası için gereken yüz milyonlarca poundun aksine, teorik olarak yılda 10.000 araba kapasitesine sahip bir mikro fabrikanın maliyetini karşılıyor. Varış, genellikle yedi yıllık döngülerde hareket eden bir endüstriye kıyasla, altı ila 12 ay içinde yeterince büyük bir kulübeye (ve pazara) sahip herhangi bir yere yeni bir fabrika kurabilmeyi umuyor.

Abelson, “Dört ya da beş yıl önceden tahmin yapmak zorunda değiliz” diyor. "Taleplere hızlı tepki verebilmemiz fikri büyük bir avantaj."

Eğer karşılayabilirse talep oradadır. 67 ile 133kWh arasında pil kapasitesi seçenekleriyle satışa sunulacak minibüs için Geliş'te 60.000 sipariş var; Bu bahar yol denemelerine başlayacak olan minibüs üzerinde çalışmalara öncülük eden eski Tesla mühendisi Patrick Bion, ikincisinin 249 millik bir yüklü menzil sağlayacağını söylüyor. Bion, otoparkta kısa bir gösteri için direksiyona geçti: minibüs, dar bir dönüş çemberi ile sessiz ve nispeten yumuşak bir şekilde hareket etti, ancak hantal bir duruş, hala çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Üretim, eski bir Nasa robot uzmanı tarafından inşa edilen, otonom mobil platformlara (neşeli bir şekilde WeMos, "tekerlekli hareketlilik" kısaltması) sahip robotlar tarafından kontrol edilecek ve araçları, etraflarında düzenlenmiş robot kolları ile altı hücre arasında taşıyacak.

Minibüsler yaklaşık 30 "Lego blok" alt montajından oluşuyor ve süreç, kaynak gibi karmaşık ve zaman alıcı birleştirmelerden kaçınmayı amaçlıyor. Daha fazla kapı veya koltuk eklemek için karıştırılabilen ve eşleştirilebilen 1,5 metrelik modüllerden yapılan otobüslerde de durum aynıdır.

Araba başka bir ilgi çekici yön ekliyor. Varış, taksi uygulaması sürücüleri için dayanıklı bir araç tasarlamak üzere Uber ile birlikte çalışıyor - ancak açık pazarda satılacak, bu da bazı perakende talebinin de muhtemel olduğu anlamına geliyor.

Tüm araçlar, akü modülleri, invertörler ve tahrik üniteleri gibi birçok bileşeni paylaşır. Ayrıca ağırlıktan tasarruf sağlayan ve büyük, pahalı metal preslerden kaçınan plastik kompozit gövde panelleri kullanıyorlar. Bu tür fosil yakıt bazlı ürünleri kullanmak, çevreci kimliğinin çoğunu yapan bir şirket için rahatsız edici bir ödünleşimdir, ancak Arrival, panellerin %100 geri dönüştürülebilir olduğunu söylüyor.

Banbury ve Bicester tesislerinde şirket, fabrika katındaki bir kantinde öğle yemeği için bir araya gelen çalışanların olduğu bir başlangıç ​​atmosferine sahip. Çok az hiyerarşi duygusu var ve insanlar ortalıkta dolaşıyor – gergin bir selamlamanın ardından bazı prototipleri test etmek için yola çıkmadan önce kısaca Gözlemci ile karşılaşan Sverdlov dahil .

Günün ilerleyen saatlerinde yollarımız tekrar kesiştiğinde birkaç kelime daha ediyor. “Daha önce hiç yapılmamış bir şey yapıyoruz” diyor. "Bence bunu oldukça başarılı bir şekilde yapıyoruz."

Sverdlov elinden geldiğince muhabirlerden kaçındı. Şu anda Gürcistan olan SSCB'de doğdu ve St Petersburg'daki üniversiteden mezun olduktan sonra 2000 yılında bir yazılım şirketi kurdu. 2007'de sıra dışı Yota akıllı telefonlarını da yapan telekom şirketi Scartel'i kurdu. Şaşırtıcı bir adım atmadan önce 2012'de 1,2 milyar dolara sattı: Dönemin Rusya başbakanı Dmitry Medvedev'in kabinesinde iletişim ve kitle iletişiminden sorumlu bakan yardımcısı olarak bir yıldan biraz fazla bir süre görev yaptı.

Observer'ın Varış ziyareti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce gerçekleşti . Sverdlov daha sonra bir sözcü aracılığıyla Moskova siyasi çevrelerinde hareket etme günlerinin çok geride kaldığını ve kendisinin ve ailesinin 2013'ten beri Rusya dışında yaşadığını söyledi. Vladimir Putin ile şahsen hiç görüşmediğini ve “hayır” dediğini söyledi. Rus hükümetiyle herhangi bir biçimde bağlantı”.

Scartel'in başarısı onu Rusya'nın zengin sınıfıyla temasa geçirdi. Şimdi onaylanmış bir telekom oligarkı ve Putin'in yakın arkadaşı olan Sergey Chemezov , Yota'nın bir destekçisi (ancak hissedarı değil) olarak görülüyordu ve şirket daha sonra onaylanmış milyarder Alisher Usmanov'un MegaFon'u tarafından satın alındı. En önemlisi, Rusya'nın en zengin adamı Vladimir Potanin tarafından kurulan bir yatırım fonu olan Winter Capital, Arrival'da küçük bir hisseye sahip. Potanin, bu ayın başlarında Kanada tarafından onaylandı.

Varış, Potanin hakkında yorum yapmaktan kaçındı, ancak bunun "her türlü savaşa karşı" olduğunu söyledi ve bir açıklamada şunları ekledi: Ukrayna'da devam eden çatışma. ”

Şirket, Rus sermayesine veya malzemelerine bağımlı değildir. Arrival'ın en büyük yatırımcıları, dünyanın en büyük yatırımcısı BlackRock'tan kamyonet tedarik anlaşması yaptığı küresel dağıtım şirketi UPS'e ve Koreli otomobil üreticisi Hyundai'ye kadar dünyanın dört bir yanından ünlü şirketlerdir .

Kinetik fonu hala şirketin yaklaşık dörtte üçünü kontrol eden Sverdlov, Geliş'i yönetme konusunda açıkça çok yakından ilgileniyor. Bion, "tekerlekli cihaz" felsefesinin tamamını başlattığını söylüyor.

Sverdlov'un başarısının iki testi olacak: ilk ve en açık şekilde, Arrival para kazanabilir mi? Ama ikincisi, diğer otomotiv üreticileri mikro fabrika modeline dönüştürülecek mi? Mükemmel bir yıkıcı olan Tesla bile, şimdiye kadar üretim hatlarına takılıp kaldı. Varış, Hyundai ile araçlarını geleneksel bir montaj hattında üretmeyi tartıştı, ancak şimdiye kadar “mikro” yaklaşıma bağlı kaldı.

Bion, "Mevcut modeli alıp ona mikro fabrikayı uygularsanız, bunun bir anlamı olmayacak" diyor. "Diğer [araba üreticileri] bunu basitleştirmek için bu şekilde yapabilirdi, ancak bunu yapmak için güçleri yok."

Ekleme Tarihi: 24 Nis 2022 00:28