Otomobil Güncelleme Tarihi: 18 Mar 2022 23:15

Nissan Motor'un eski yöneticisine dev tazminat davası

Nissan Motor'un eski yöneticisi Greg Kelly Tokyo Bölge Mahkemesi'nin önüne çıktı. Greg Kelly'ye yaklaşık 1,4 milyar ¥ (11.7 milyon $) tazminat davası açıldı.

Nissan Motor'un eski yöneticisine dev tazminat davası

Nissan Motor Co.'nun eski CEO'su Carlos Ghosn'un maaşını eksik beyan etmesine yardım etmekle suçlayarak eski yöneticisi Greg Kelly'ye yaklaşık 1,4 milyar ¥ (11.7 milyon $) tazminat davası açtığını söyledi.

Dava, 19 Ocak'ta Yokohama Bölge Mahkemesi'ne sunuldu. Ghosn'un Nissan temsilcisi direktörü olarak sağ kolu olan Amerikalı avukat Kelly, otomobil üreticisinin 2017 mali raporunu tahrif etmekten altı ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı . İlk duruşma 12 Mayıs'ta yapılacak.

Nissan, davada Kelly'nin düzenleyicilere sunduğu mali belgelerde Ghosn'un ücretinin bir kısmını ifşa etmekten kaçınmanın yollarını düşündüğünü iddia ediyor.

Japonya'nın en büyük üçüncü otomobil üreticisi, bunun Ghosn'un talimatı üzerine yapıldığını ve Kelly'nin 2010'dan beri ücretinin yanlış beyan edildiğini bilmesine rağmen belgeleri düzeltmediğini savunuyor.

Nissan, Ghosn ve diğer yöneticilerin ücretlerini yıllarca eksik bildirdiği için Şubat 2020'de Japonya'nın mali gözlemcisi tarafından 2,42 milyar yen para cezasına çarptırıldı.

Bir Nissan temsilcisi, "Eski başkanımızın ve diğerlerinin suistimalleri için gerekli sorumluluğu üstleneceğiz" dedi. "Davalı Kelly de olaya karıştı, biz de dava açtık."

Kelly'nin avukatı, Nissan'da geçirdiği süre boyunca yaptığı tüm eylemlerin şirkete fayda sağlama amaçlı olduğunu, bu nedenle "kendisine tazminat davası açılması için bir neden olmadığını" söyledi.

Kelly, 2018'de tutuklandı ve Mart 2018'e kadar sekiz yılda aldığı maaşı yaklaşık 9 milyar yen kadar az göstermek için Ghosn ile komplo kurmakla suçlandı.

3 Mart'ta Tokyo Bölge Mahkemesi ona üç yıl ertelenen hapis cezasını verdi. Ancak 65 yaşındaki zanlıyı önceki yedi yılı kapsayan mali raporlarıyla ilgili diğer suçlamalardan suçsuz buldu.

Karar, o zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri'ne dönen Kelly için iki yıl hapis cezası talep eden savcılar için bir yenilgi olarak görüldü .

Bölge mahkemesi aynı gün Nissan'a, 2011-2017 mali yılı için düzenleyicilere yanlış mali tablolar sunduğu için savcıların talep ettiği miktar olan 200 milyon yen para cezası ödemesine hükmetti.

Hem Kelly hem de savcılar karara itiraz ederken, Nissan bunu yapmamaya karar verdi.

Şubat 2020'de Nissan, bir zamanlar kurumsal yıldızın kefaletini ödeyip Tokyo'dan Lübnan'a kaçmasının ardından Ghosn'a Yokohama Bölge Mahkemesi'nde 10 milyar yen tazminat talep eden bir dava açtı.

Ekleme Tarihi: 18 Mar 2022 23:15