Otomobil Güncelleme Tarihi: 29 Nis 2017 00:47

Volkswagen 105 bin kişiye 2.1 milyar dolar ödeyecek

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, emisyon testi sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullanarak değiştirdiği gerekçesi ile Kanada'da 105 bin kişiye 2.1 milyar dolar ceza ödeyecek

Volkswagen 105 bin kişiye 2.1 milyar dolar ödeyecek

Alman Otomotiv devi Volkswagen'in emisyon skandalı sonrası başı derten kurtulmuyor. Alman otomotiv devi Volkswagen'e bu kez darbe Kanada'dan geldi.

Kanada'da Volkswagen aleyhine Ontario Yüksek Mahkemesi’nde açılan davada Hakim Edward Belobaba, dünya genelinde ürettiği otomobillerle emisyon skandalına karışan 2 litrelik dizel motorlu Volkswagen ve Audi otomobilleri satın alan veya lease (kiralama) yoluyla kullanan 105 bin Kanada vatandaşına 5 bin 100 ila 8 bin dolar arasınde ödeme yapılmasına hükmetti.

Volkswagen, Kanada’nın Quebec ve Ontario eyaletlerindeki aleyhinde yüksek mahkemelerde açılan davaları kabul etti ve mağdurlara 2.1 milyar dolar uzlaşma paketini ödemeyi kabul etti. Volkswagen cezaları 28 Nisan'dan itibaren ödeyecek.

Cezanın gerekçesi olarak Alman otomotiv devi Volkswagen'in Kanada’da 2015 yılında sattığı belirli sayıda araçlarda emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanarak manipülasyon yaptığı ve bu yöntemle çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiği gösterilmişti.

Mahkeme kararının ardından ardından  Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, tüm dünya genelinde 11 milyona yakın dizel motorlu üretilen aracın emisyon testlerinde manipülasyonuna nedeni yazılım kullandığını kabul etmiş ve doğan zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırmıştı.

Türkiye'de satılan Volkswagen araçlar için ne resmi kurumlarca ne de mahkemelerce herhangi bir karar alınmadı. 

Ekleme Tarihi: 29 Nis 2017 00:47