Politika Güncelleme Tarihi: 3 Şub 2018 10:17

8 yıldır Kılıçdaroğlu başkanlığında CHP 5’inci kurultayına yapıyor

8 yıldır CHP Genel Başkanlığını yürüten Kemal Kılıçdaroğlu 5. Kurultayını yapıyor. Bir sürpriz yaşanmazsa Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesi beklenen Kurultay'da en büyük yarışın Parti Meclisi seçimlerinde yaşanması bekleniyor.

8 yıldır Kılıçdaroğlu başkanlığında CHP 5’inci kurultayına yapıyor

CHP’nin ‘Adalet ve Cesaret’ sloganıyla gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultayı hem genel başkanlık hem de Parti Meclisi için büyük yarışa sahne oluyor.

Ankara Spor Salonu’nda iki gün sürecek kurultayın yapıldığı salonun çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kurultay salonuna çıkan yollar belediyenin iş makineleriyle ile kapatıldı. Kurultay alanında yaklaşık 600 polis, 200 güvenlik görevlisi ile çok sayıda partili de güvenlik için görev alıyor.

ADALET VURGULU PANKARTLAR

Kurultay salonunda, “Emanetimiz Cumhuriyet, Gücümüz Halk”, ”Tutuklu Gazetecilere Özgürlük”, “Yine Yeniden Cumhuriyet”, “Hukuk Bizimle Birlikte Gelecek”, “Barışı Birlikte İnşa Edeceğiz”, “Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır”, “Adalet Güneş gibi Doğacak” yazılı pankartlar asıldı.

ENİS BERBEROĞLU UNUTULMADI

CHP Kurultayı’nda tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. Salona Enis Berberoğlu’nun resminin yer aldığı, “Güzel Günler Göreceğiz. Bir Gün Mutlaka Buluşacağız Özgürlükte Buluşacağız” yazılı pankart yer aldı.

PARTİLİLER ERKENDEN SALONA GELDİ

Kurultay salonu Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda partili geldi. Salonda yer kalmadığı için bazı partililer Kurultay salonunun dışında kaldı. Kurultayı 200’ü yabancı bin 200 basın mensubunun izlemesi bekleniyor.

ERDOĞAN CHP KURULTAYI’NDA “EYY KILIÇDAROĞLU” DİYE SESLENDİ

Kurultay’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP liderine “Eyy Kılıçdaroğlu”, Başbakan Yıldırım’ın ise “Dinle” diye seslendiği video gösterildi. Videoda Erdoğan’ın ve Yıldırım’ın seslenişlerinin ardından “PİSA’da sonuncu ülkeyiz. Basın özgürlüğünde dünyada kara listedeyiz. Kadın ve erkek eşitliğinde sonuncuyuz” gibi ifadeler seslendirildi. Erdoğan ve Yıldırım’ın “Eyy” seslenişleri sırasında salondan “Yuhh” sesleri yükseldi.

KILIÇDAROĞLU’NUN BEŞİNCİ KURULTAYI

Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5. Kurultayı olacak. 2010 yılında genel başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu daha önce bir kez, 2014 yılındaki Olağanüstü Kurultay’da Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile yarışmış, ilk turda yeniden genel başkan seçilmişti. Bu Kurultay öncesi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ikinci kez, İstanbul eski Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise ilk kez adaylığını ilan etti. Ancak genel başkan adaylıkları 1266 delegenin yüzde 10’u olan 126 delegenin imzasının Kurultay Divanı’na sunulması ile kesinlik kazanacak. Adaylardan sadece Muharrem İnce bu imzayı topladığını açıklamıştı. Bu durumda Kurultay’ın iki adayın yarışına sahne olması bekleniyor.

KURULTAY DİVANI BAŞKANI BÜYÜKERŞEN

Kurultay’ın Divan Başkanlığını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yapacak. Genel Başkanlık seçiminin yapılacağı ilk gün Kılıçdaroğlu ve İnce’nin en az birer saat konuşma yapması bekleniyor. Konuşmaların ardından yapılacak seçimin akşam saatlerinde sonuçlanması bekleniyor.

3 ANAHTAR LİSTE ÇIKACAK

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın 2. gününde ise Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerinin seçimi yapılacak. Parti Meclisi üyeliği için yapılan başvurunun CHP tarihinin en yüksek başvurusu olması, 800’ü bulması bekleniyor. Çarşaf listeyle yapılması beklenen bu seçimde CHP lideri Kılıçdaroğlu anahtar bir liste çıkaracak. Ancak liste bununla sınırlı olmayacak. Muharrem İnce ile partililere yeni sol bir siyaset çağrısı yapan Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in de anahtar listeler çıkarması bekleniyor.

PM SEÇİMİ SONUÇLARI BİR SONRAKİ GÜNE KALABİLİR

Çarşaf listeyle yapılacak Parti Meclisi üyeliği için rekor sayıda başvuru yapılması hem oy kullanma süresi hem de sayım süresinin uzamasına neden olacak. Pazar günü yapılacak bu seçimin sonuçlarının bir sonraki güne kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.


3 TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Kurultay genel başkan ve parti organlarının seçim kurultayı ama gündeme tüzük değişiklikleri de gelecek. Genel Başkan Adayı Muharrem İnce’nin, Cumhurbaşkanı adayının parti üyelerince belirlenmesini içeren bir tüzük değişikliği teklifi getirmesi bekleniyor. CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner de parti organlarına ilişkin seçimlerde delegelerin salt çoğunluğunun oyuyla gündeme gelen “blok liste” usulünün tamamen tüzükten çıkarılması ve temsilde adalet için Parti Meclisi üye sayısının artırılmasını içeren 2 tüzük değişikliği teklifini imzaya açtı. Tüzük değişiklikleri delegelerin oyuyla gündeme alınıp, kabul edilebiliyor. Yakın zamanda bir Tüzük Kurultayı planlayan Genel Merkez ise bu tekliflere sıcak bakmıyor.

BERBEROĞLU’NA ONURSAL PM ÜYELİĞİ

Kurultay’da tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. ‘Enis Berberoğlu’na özgürlük’ kampanyasının başlatılacağı Kurultay’da salonda bunun için imza toplanacak. Ayrıca Berberoğlu’nun Parti Meclisi’nin “onur üyesi” olması için önerge verilecek.

COŞKULU KUTLAMA YOK

Delegelerin provokasyonlara karşı uyarıldığı Kurultay’da devam eden operasyonlar nedeniyle müzik dinletisi, folklar gösterisi gibi etkinlere yer verilmeyecek.

Ekleme Tarihi: 3 Şub 2018 10:17