Politika Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 15:07

Başbakan: Mahkemeler terörle mücadeleyi zaafa uğratacak kararlar vermemeli

Başbakan Binali Yıldırım Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay'la ilgili hak ihlali kararına ilişkin konuştu. Yıldırım'ın sözlerinde dikkat çeken bir ayrıntı vardı.

Başbakan: Mahkemeler terörle mücadeleyi zaafa uğratacak kararlar vermemeli

Yıldırım, "Bizim idare olarak beklentimiz mahkemelerin FETÖ ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazı çıkışı açıklamalarda bulundu. Yıldırım Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve mehmet Altan için verdiği ‘hak ihlali’ kararına ilişkin şunları söyledi:

“AYM’ye bireysel başvuru hakkını bizim hükümetlerimiz getirdi. Dolayısıyla hukuk alanında hak arama konusunda en büyük reformlarımızdan birisi. Hukuk yolları tükenmiş hak kaybına uğramış olanların müracaatları burada değerlendirilmektedir.
Mutlaka alınan kararlar bir kesimi mutlu eder, bir kesimi mutsuz eder. Bu gayet doğal bir şey. Yargılamada da mahkum olan var, beraat olan var ancak her karar üzerinden mahkemelerimizi alıp hırpalamak, onları keselemek, itibarını azaltmak doğru bir şey değildir. Türkiye’de hak arama yolları açıktır.”

‘BİR KESİMİ MUTLU EDER BİR KESİMİ MUTSUZ EDER’

Başbakan yıldırım şöyle devam etti: “AYM’nin kararını beğeniriz beğenmeyiz. Bunun incelenmesi değerlendirmesi ayrı bir şeydir. Ancak takdir edersiniz ki ilk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de AYM de bilmiyor. Doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemedir.
AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesi istenmiştir. Gerekçeli karar da yayınlanmış. Görülen bir şey var. Burada verilen kararın iddianame sürecine kadar olan işlemlerle ilgilidir. İddianame ve sonrasındaki durumlarda mahkemenin yargılama hakkı saklıdır.
Bizim idare olarak beklentimiz FETÖ ile mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalarıdır. Alınan karalar bir kesimi mutlu eder bir kesimi mutsuz eder. Her kararın üzerinde mahkemeleri hırpalamak doğru bir şey değildir.”

İTTİFAK DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Başbakan Yıldırım, MHP ile kurulacak ittifaka ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Görüşülen husus çok açıktır. MHP’nin sayın genel başkanının daha önce kamuoyuna da net bir şekilde açıkladığı gibi 2019 seçimlerinde aday çıkarmayacakları, ittifak olursa da olmazsa da sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığını destekleyeceklerini ifade ettiler.
Biz de AK Parti olarak ittifaka olumlu bakıyoruz. Partilerin kurumsal kimliklerini korumak suretiyle yönelik düzenlemeye sıcak bakıyoruz.
Teşkil edilen komisyonun da görevi bunun detaylarını çalışmak ve önümüze getirmektir. Bunun dışında bir gündem söz konusu değildir.”

‘MUHALEFET GİZLİ, SAKLI İTTİFAK YAPMASIN’

Yıldırım muhalefet partilerinin seçime ittifakla gideceği yolundaki haberler hatırlatılınca “Muhalefet gizli saklı ittifak yapmayan kalkmasın. İttifak aleni, açık bir şekilde yapılır.”

HÖH HAKKINDAKİ İNCELEME: İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İYİ YAPMIŞ

Yıldırım İçişleri Bakanlığı’nan Halk Özel harekat (HÖH) adlı dernekle ilgili başlattığı soruşturma sorulunca şu karşılığı verdi: İyi yapmış. Yani halkın ne zaman hareket edeceği 15 Temmuz’da belli olmuştur. Ülke demokrasi, meclis, hükümet tehlikedeyse zaten durumdan vazife çıkarıyor ve gereğini yapıyor. Bu konuda milletimizin gösterdiği feraset ve cesaret yılarca konuşulacaktır. Dolayısıyla bunun dışında bir takım oluşumların asla ve asla bizden müsamaha görmesi söz konusu değildir.

‘ABD’NİN SEYAHAT UYARISI HAKSIZLIK’

Yıldırım, İdlib’de yaşananların Türkiye’ye yeni bir göç hareketine, yeni mağduriyetlerin oluşmasına sebep olacağını ifade etti.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yıldırım, “Hem haksızlıktır, hem de ABD-Türkiye ilişkilerine olumlu katkısı olmaz. Ankara ne kadar güvenliyse, Washington o kadar değerli. Küresel teröre karşı daha fazla dayanışma gerekiyor” dedi. 

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 15:07