Politika Güncelleme Tarihi: 24 Oca 2018 23:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la ne konuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede YPG'ye silah yardımı ve Türk ve Amerikan güçlerinin karşı karşıya gelmesi vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la ne konuştu?

Görüşmede Erdoğan, YPG'ye silah desteğinin sonlandırılmasını talep etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Trump, Türk ve Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmasını istedi" denildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Suriye’deki gelişmeler, Afrin harekatı ve ikili ilişkiler ele alındı.

DHA’nın haberine göre açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır” denildi.

Erdoğan’ın YPG’ye silah desteğine son verilmesini istediği belirtilen açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG’ye ABD’nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

‘TÜRK VE AMERİKAN GÜÇLERİ ARASINDAKİ ÇATIŞMAYI ENGELLEMEK İÇİN DİKKATLİ OLUNMALI’

Hürriyet gazetesinden Cansu Çambel’in haberine göre, Beyaz Saray’dan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan’a Afrin’de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ileterek bunun iki ülkenin Suriye’deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi. Türkiye’ye gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonlarını sınırlı tutma, sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı. Türk ve Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmasını istedi” denildi.

Trump’ın IŞİD’le mücadele üzerine odaklanılmasını istediği belirtildi. Türkiye’de tutuklanan ABD vatandaşlarının da gündeme geldiği belirtilen açıklamada, “Trump, Türkiye’den gelen yıkıcı ve yanlış söylemlerin yanı sıra ABD vatandaşları ve yerel personelinin uzatılan olağanüstü hal altında tutuklu olmasının neden olduğu kaygıları dile getirdi” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan ve Trump’ın telefon görüşmesi yapacağını yapacağını, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamıştı. Çavuşoğlu, görüşme talebinin Trump’tan geldiğini söylemişti.

Ekleme Tarihi: 24 Oca 2018 23:34