Politika Güncelleme Tarihi: 1 Ağu 2017 13:00

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in vedasındaki mesaj

Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden emekliliğe ayrılan Mehmet Görmez veda konuşmasında, "İslamofobik nefreti rahmete dönüştürmek yeni Diyanet'in en büyük vazifesi olacaktır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in vedasındaki mesaj

Emekliliğe ayrılan eski  Diyanet İşleri Başkanı  Mehmet Görmez, veda konuşması yaptı. Görmez, "Batı idrakini istila eden İslamofobik nefreti rahmete dönüştürmek yeni Diyanet'in en büyük vazifesi olacaktır." dedi. Görmez'in konuşmasından satır başları;

HERKESTEN HELALLİK DİLİYOR, HERKESE HAKKIMI HELAL EDİYORUM

Üzerimde hakkı olan herkesten helallik diliyor, herkese hakkımı helal ediyorum. Hayat bize bir emanettir. Öyle ki insan kendi canının, hatta bir tek nefesinin dahi sahibi değil, emanetçisidir. Dünya hayatında vazifelendirildiğimiz bütün işler de bize emanettir.

İSLAM ÜMMETİ BÜYÜK ACILARA GARK OLDU, GÜCÜMÜZ YETMEDİ

Denize açılan sayısız masum insan  Akdeniz'e gömüldü. Cansız bedenler sahillere vurdu.  Gazze defalarca bombalandı.  Kudüs'te,  Filistin'de zulüm durmaksızın devam etti.  Arakan'da,  Myanmar'da zulüm devam etti. Kısaca, İslam ümmeti büyük acılara gark oldu, ancak gücümüz ve nefesimiz yetmedi.

"MAHİYET OLARAK AYNI, DERECE OLARAK FARKLI SORUMLULUK TAŞIYORUM"

Diyanet İşleri Başkanı olarak ne kadar sorumluluk sahibi idiysem bugün mahiyet olarak aynı, derece olarak farklı bir sorumluluk taşıyorum, mümin olarak.

"İSLAM'DA DİN ADAMI YOKTUR, HERKES DİNİNİN ADAMIDIR"

Huzurunuzda onyıllarca bana ders veren hocamın her derste tekrarladığı cümlesi vardır, İslam'da din adamı yoktur, herkes dininin adamıdır. Bu kutlu yolda azimle yürümeye ve bu istikamette çalışmaya devam ettim.

KAYBETTİKLERİMİZİ YENİDEN BULDUK

Dünyanın neresinde afet, savaş, kriz varsa yetiştik. Dİyanet, sadece  Türkiye'nin Diyanet'i olmayacak demiştik. 113 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Kayıp kıtalarda, kaybettiğimiz kardeşlikleri yeniden bulduk. En temel hedeflerimizden biri, referans kurum haline gelmektir. İnşallah arkadaşlarımız daha fazla yaklaştıracaktır.

"NEFRETİ RAHMETE DÖNÜŞTÜRMEK YENİ DİYANET'İN EN BÜYÜK VAZİFESİ OLACAKTIR"

Bir yandan doğruyu ortaya koyma gayesini güttüğümüz gibi yanlışlar ile mücadelemizi de sürdürdük. Başta DEAŞ ve FETÖ olmak üzere İslam dünyasından çıkan ancak İslam'la ilgisi olmayan, dünya barışını tehdit eden İslamofobi belasına karşı da samimiyetle mücadele etmeye çalıştık. Ancak Batı idrakini istila eden İslamofobik nefreti rahmete dönüştürmek yeni Diyanet'in en büyük vazifesi olacaktır.

"40 YIL GECİKMİŞ OLMANIN MAHCUBİYETİ BİR DAHA YAŞANMAMALI"

Coğrafyamızı kuşatan ayrılıkçı din söylemleri, tekfir hastalığı asla Diyanet'in mihrap, minber ve kürsülerine yaklaşmamalıdır. Teşkilatın buna asla izin vermeyeceğine inancım tamdır. Diyanet daima, ilmin, hikmetin ve orta yolun güçlü sesi olmaya devam edecektir. Diyanet, tarih boyunca medeniyetler kuran ana yoldan, ehli sünnetten sapmadan, başta Alevi vatandaşlarımız olmak üzere aynı vatanı paylaştığımız kardeşlerimize daima kucaklayarak yoluna devam edecektir. Diyanet teşkilatı bir daha sapkın hiçbir dini yapı konusunda 40 yıl gecikmiş olmanın mahcubiyetini yaşamamalıdır. Ancak tek gayesi, cemiyete imanlı, ahlaklı gençler yetiştirmek olan kurumlar bu tür yapılarla karıştırılmamalıdır.

Diyanet, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakülteleriyle birlikte  Türkiye'mizin dini istikrarının, din emniyetinin teminatı olduğunun daima farkında olmalıdır. Yurt dışındaki millet varlığımızın kimliğini koruyarak barış içinde hayatını sürdürmek için Diyanet'in onlarca yıldır sürdürdüğü çabalar  Avrupa'da ve Batı'da yükselen ırkçılığa feda edilmemelidir."

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Emekli Oldu 

Görevden ayrılmak istediği konuşulan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "başka vazifeler" talep eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bu akşam emekli edildi.

Diyanet İşleri Başkanı  Mehmet Görmez emekliliğini talep eden dilekçesini sundu.

Bu akşam Başbakanlık tarafından kabul edilerek yürürlüğe konulan dilekçe ile Görmez emekliye ayrıldı

"İLMİ ALANDA HİZMET ETMEK İSTİYORUM"

Görmez'in Başbakan Yardımcılığına gönderdiği dilekçe şöyle:"11.11.2010 tarihinde şahsıma tevdi edilen  Diyanet İşleri Başkanlığı görevimi bugüne kadar kurumun ve Din-i Mübin-i İslam'ın vakarına uygun tarzda ifa etmenin gayreti içinde oldum. Bundan sonraki süreçte ilmi hayata dönerek bu alanda milletimize, dinimize ve İslam alemine hizmet etmenin daha isabetli olacağını düşündüğümden görevden affımı ve emekliliğe sevk edilmemi takdir ve tensiplerinize saygılarımla arz ederim."

YERİNE VEKALET EDECEK İSİM BELLİ OLDU

Görmez'in yerine Din İşleri yüksek Kurulu Başkanı  Ekrem Keleş vekalet edecek.

ERDOĞAN İDDİALARI DOĞRULAMIŞTI

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turunun ardından  Ankara'da yaptığı basın toplantısında Görmez'in istifa edip etmediği yönündeki bir soruya "Şu anda henüz böyle atılmış bir adım söz konusu değil. Fakat geleceğe yönelik sayın başkanın farklı bir görevle devam şeklinde bir talebi söz konusu. Bu da tabi ki Sayın Başbakan'la görüşülerek değerlendirilecek bir konudur. Ama şu an Sayın Başkan'ın görevden alınması ya da ayrılması söz konusu değildir" cevabını vermişti.

MEHMET GÖRMEZ KİMDİR?

1959 yılında  Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini  Nizip'te, orta öğrenimini  Gaziantep İmam-Hatip Lisesinde tamamladı. 1983'te  Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı.
Bir yandan yüksek öğrenimini sürdürürken, diğer yandan önce  Kırıkkale'de Kur'an kursu öğreticiliği, ardından  Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

1987'de yüksek öğrenimini tamamlayıp  Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalında yüksek lisans yapmaya başladı. 1988'de bir yıl süreyle  Kahire Üniversitesinde inceleme ve araştırmalarda bulundu. 1990'da " Musa Carullah Bigiyef, Hayatı, Fikirleri ve eserleri" adlı tezi ile yüksek lisansını tamamladı ve doktora çalışmasına başladı.

1994'te "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Ayrıca doktora çalışması, 1995'te  Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı.

1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi. Diğer taraftan  Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev aldı. 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere  İngiltere'de bulundu.

1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001-2003 yıllarında  Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde dersler verdi.  Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi iken 13.08.2003'ten itibaren  Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Prof. Dr.  Mehmet Görmez, 11.11.2010 tarihinde  Diyanet İşleri Başkanı olarak atandı.

Yayınlanmış birçok eseri bulunan Prof. Dr.  Mehmet Görmez, evli ve üç çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilmektedir.

1988-1999 yılları arasında  Mısır'da  Kahire Üniversitesinde inceleme ve araştırmalarda bulundu.

Aynı zamanda 1997-1998 yıllarında  İngiltere'de de inceleme ve araştırmalarda bulundu.

1995-1997 yılları aradında  Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeliği Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesinde ders verdi.

2001-2003  Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ders verdi. 2003-2004 yıllarında İslâmi Araştırmalar Dergisi Hadis-Sünnet Özel Sayısı Editörlüğü İslâmiyât Dergisi Editörlüğü yaptı.

Anadolu Üniversitesi İlahiyat Ön Lisans Programında görev aldı.  Diyanet İşleriBaşkan Yardımcılığı (13.08.2003-11.11.2010)

Prof Dr.  Mehmet Görmez, 2010'dan bu yana  Diyanet İşleri Başkanlığı yürütüyordu. 2017 yılının Ağustos ayının başında emekli oldu.

Ekleme Tarihi: 1 Ağu 2017 13:00