Politika Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:21

HDP'li Leyla Zana'nın vekilliği 23 yıl sonra yeniden düşürüldü

Türk siyasi hayatında bir ilk gerçekleşti 23 yıl sonra HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliğinin "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü.

HDP'li Leyla Zana'nın vekilliği 23 yıl sonra yeniden düşürüldü

Karara tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Zana böyle kabul-ret oylarına sığacak bir şahsiyet değil. O sonsuza kadar Türkiye’de vekildir" dedi. HDP milletvekili Mithat Sancar ise "Yarın tıpkı bugün Denizlerin idamından utanç duyanlar gibi utanç duyacaksınız" diye konuştu.

HDP Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği devamsızlık gerekçesiyle düşürüldü. Böylece yaklaşık 1 yılda 6 HDP milletvekilinin üyeliği düşürülmüş oldu.

Meclis Genel Kurulu’ndaki oylama Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında yapıldı. Oylamaya 324 milletvekili katıldı. Elektronik yapılan oylamanın sonunda Zana’nın milletvekilliği 302 oyla düşürüldü. CHP ve HDP milletvekillerinin katılımının düşük olduğu oylamada ret oyunun sayısı 22 oldu.

SON SÖZ VERİLMEDİ

Bahçekapılı, oylama sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra birleşime yarım saat ara verdi. Oylama sonrasında konuşma talep eden HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu bu duruma tepki gösterdi.

KERESTECİOĞLU: ZANA, SONSUZ KADAR VEKİLDİR 

Kararın ardından HDP milletvekilleri Genel Kurulu terk etti. Kararla ilgili açıklama yapan Filiz Kerestecioğlu, “Bu Meclis’te altıncı kez milletvekilliği düşürülüyor. Leyla Zana böyle kabul-ret oylarına sığacak bir şahsiyet değil. O sonsuza kadar Türkiye’de vekildir. 24 yıl sonra onun vekilliğini düşürmek AKP iktidarına nasip oldu. Bu Meclis adına utanç vericidir” dedi.

SANCAR: TARİHİ BİR UTANCIN ÇOK DAHA FAZLASI

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da “Biraz önce AKP sıralarında büyük heyecan vardı. Sıralar uzun zamandır görmediğimiz kadar doluydu. Büyük bir şevkle geldiler. Şimdi sanıyorum 10 kişi bile yok. Burada Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi kararı için bu kadar heyecanla oy kullanan bu vekillere şunu hatırlatalım: Aldığınız karar tarihi bir utancın çok daha fazlası” diye konuştu.

Leyla Zana’nın milletvekilliğinin daha önce de düşürüldüğünü hatırlatan Sancar, “24 yıl önce burada çok büyük bir ayıp, utanç yaşanmıştı. Şimdi AKP, geçmişin kötü uygulamalarını fazlasıyla hayata geçiriyor. Bu bir madalya gerektiriyorsa bu madalyayı takacaklar, ama bu bir ibret ve utanç madalyası olacak. Öte yandan İslami gelenekte de var olan muhalif geleneği devlet aklının kirli kucağına atmış olmanızı da sizin ve seçmenlerinizin vicdanına bırakıyoruz” dedi.

‘DENİZLERİN İDAMINDAN UTANÇ DUYANLAR GİBİ UTANACAKSINIZ’

“Zana, bu ülkede barışın, onurlu yaşamın, kimliğine ve kişiliğine sahip çıkma iradesinin sembolüdür” diyen Sancar, şöyle devam etti:

“En zor şartlarda sizin kendisine muhalefet ettiğinizi iddia ettiğiniz devlet aklına karşı kararlı duruş sergiledi. Şimdi devlet aklının gönüllü uygulayıcıları olan sizlere karşı da bu onurlu duruşu sergileyecek. Bu kararı bırakın tarihe yakınlarınıza anlatamayacaksınız. Yarın tıpkı bugün Denizlerin idamından utanç duyanlar gibi utanç duyacaksınız.”

YEMİN KRİZİNDEN VEKİLLİĞİN DÜŞMESİNE

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM’de yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı. Zana tekrar yemin etmesi çağrısına da uymadı. Yemin etmediği için Yasama çalışmalarına katılamayan Zana hakkında devamsızlık çizelgesi tutuldu. Bu süreçte sekreteri ve odası da alınan Zana hakkında devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için komisyon süreci işletildi. Anayasa Karma Komisyon’un kararı da devamsızlık nedeniyle düşürme yönünde oldu. Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesinde son söz Meclis Genel Kurulu’ndaydı. Genel Kurul da düşürülme yönünde oy kullandı.

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN HDP’Lİ SAYISI 6 OLDU

26. Yasama döneminde ilk olarak 21 Şubat 2017 tarihinde HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü. Daha sonra sırasıyla Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca’nın milletvekilliği düşürüldü. Zana ile birlikte bu sayı 6’ya yükseldi. HDP’nin milletvekili sayısı 53’e düştü.

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2018 00:21