Politika Güncelleme Tarihi: 10 Ara 2017 10:19

Şırnaklılar Meral Akşener için ne dedi?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cizre ve Şırnak ziyaretlerini gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından Cizreli ve Şırnaklılara Akşener'in ziyaretini ve İYİ Parti hakkında ne düşündüklerini soruldu.

Şırnaklılar Meral Akşener için ne dedi?

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dün yaptığı Cizre ve Şırnak ziyaretlerinde halkın büyük çoğunluğu Akşener’e, yıkılan evlerini ve belediyelere atanan kayyımları şikâyet etti. Cizreliler ve Şırnaklılar, Akşener’in İçişleri Bakanlığı görevini yürüttüğü sırada, bölgede yaşanan faili meçhul cinayetler için kendisinden ‘Özür beklediklerini’ söylediler. Cizrelilerle ve Şırnaklılarla, Akşener ziyaretinin kendileri için ne anlama geldiğini, İYİ Parti hakkındaki düşüncelerini konuştuk…

‘BİR ÖZÜR DİLEYEBİLİRDİ…’

Akşener’in Cizre’ye ziyaretinden beklentileri olduğunu söyleyen Baran Boti, “Cizre ve Meral Akşener’i aynı cümlede görmek bir Cizreli olarak insanda ister istemez olumsuz bir hava yaratıyor” diyor. Boti, bunun nedenlerini anlatırken Akşener’den bir özür beklediğini anlatıyor: “96-97 yıllarında 54. Hükümet zamanında içişleri bakanlığını Akşener yürütüyordu. O dönem faili meçhullerin en çok yaşandığı dönem olarak kayıtlara geçti. Meral Hanım Cizre’ye geldiğinde İçişleri Bakanı iken yaşanan faili meçhuller için bir özür dileyebilirdi. Ama bunu yapmadı. Kendisini samimiyetsiz gördüm. Zaten kendisi birkaç esnafla tokalaşıp Cizre’den ayrıldı. Meral Hanım bölge için şunu dedi: ‘Halk AKP ile HDP arasında kalmış alternatifsiz bırakılmış…’ Bu sözler kısmen doğru ama bir alternatif olacaksa AKP ve HDP nin karşısında bu kesinlikle İYİ Parti olamaz. İYİ Parti’nin geçmişi ne Türkiye açısından ne de bölge geçmişinde iyi değil. Maalesef İYİ Parti Cizre’ye iyi gelmedi, bundan sonra da iyi geleceğini düşünmüyorum. Açıkçası Akşener’in Cizre’ye gelişi bana olumsuz bir hava kattı.”

İNSANLARIN NE İSTEDİKLERİNİ DAHA İYİ ANLAYABİLİRLERDİ’

Bir başka Cizreli Ercan Kaya da Akşener’in Cizre’de fazla zaman geçirmediğini anlatırken, “Kendisi burada biraz daha fazla kalsaydı insanların ne istediklerini daha iyi anlayabilirdi” diyor: “Meral Hanım’ın Cizre’ye gelmesi her şeye rağmen güzel. Buradaki gerçekliği görmesi adına sevindirici bir ziyaret. Ama bu ziyaretlerin kısa süreciğini biliyoruz. Bir parti bir kez gelir buraları görür ve bir daha gelmez. Meral Akşener’in de bir daha Cizre’ye gelmeyeceğini tahmin ediyorum. Dün kendisi benim çalıştığım dükkanımın önünde esnafları ziyaret etti. Ben de oradaydım. İnsanlar kendisine yıkılan evlerini sorarken, Cizre’nin barış ve kardeşlik istediğini belirttiler. Meral Hanım en azından Cizre’de biraz daha zaman geçirip mahallelerde insanlarla görüşebilirdi. Buralarda yaşayan insanların zamanında neler çektiğini şimdi ne istediklerini daha iyi anlayabilirlerdi.”

MİLLETVEKİLİYKEN NEDEN GELMEDİ?’

Cizre’de çalışan bir kadın ise bir parti liderinin kadın olmasının sevindirici olduğunu söylüyor: “ Bir parti liderinin kadın olması ve Cizre’ye gelmesi sevindirici. Ama bu ziyaretin amaçları önemli. Akşener, buraya geliş sebebinin parti propagandası olmadığını söyledi. Akşener, MHP’de milletvekiliyken neden gelmedi diye sormak istiyorum. En son Cizre’ye bir partinin kadın lideri olarak HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın geldiğini hatırlıyorum. Akşener’i takip ediyorum. Kurdukları parti yeni olduğu için bir nevi tanıtım yaptığını düşünüyorum. Özellikle mazlumlara, ezilenlere, ‘Bakın biz varız yalnız değilsiniz’ mesajını vermek istiyor. Kendisi bu propagandayı güçlü yapıyor. Fakat Cizre’nin kadınlarını yalnız bırakmayacak olan kişinin Akşener olmadığını düşünüyorum. Eğer gerçek anlamda mazlumların yanında olacağını düşünüyorsa Cizre’ye geldiğinde sokağa çıkma yasaklarında çocuklarını kaybeden annelerle görüşürdü. Kadınların isteklerini yerine getirmek için söz verirdi. Kısacası ben Meral Hanım’ı pek samimi görmediğimi söylemek isterim. Bence Cizre’deki kadınların da Meral Hanım’dan pek fazla beklentisi yok.”

LÜKS OTOMOBİLLERİYLE TALAN EDİLMİŞ ŞEHRİMİZE GELİRLER…’

Akşener, Cizre ziyaretini tamamladıktan sonra Şırnak il merkezine geçti. Şırnaklıların en büyük şikayetleri ise yaklaşık 8 ay süren sokağa çıkma yasaklarında şehrin neredeyse yarısının yıkılmış olması. Şırnaklı İdris Çeliker, Akşener’in ziyareti hakkında; “İYİ Parti Genel Başkanı Meral Hanım, Diyarbakır-Cizre temasları arasında olan ama aslında olmayan Şırnak iline geldi. Şırnak vardı ama şu an Şırnak yok. Meral Hanım yolunu mu şaşırdı yoksa bizi mi şaşırtmak istedi anlamadım. Biz bölge halkı böyle durumlara alışığız. Siyasetçi hanımlar ve beyler, Şırnak’ta yıkılmamış ev, talan olmamış sokak kalmazken halkın açlığa karşı verilen mücadeleleriyle alay edercesine lüks otomobilleriyle talan olmuş olan şehrimize gelir ve etrafa samimiyetsiz gülücükler saçarlar. Meral Hanım’ın gelişi farklı mıydı, ne yazık ki değildi” diye konuştu.

‘ÇABASINI GÖREMEDİM…’

Bir başka Şırnaklı Nızar Kolanç, “Akşener’in Kürt meselesine ilişkin bir çabasını göremedim” dedi. Kolanç, İYİ Parti’nin barajı geçmesini istediğini de belirterek son olarak şöyle konuştu: “Meral Hanım Şırnak’a geldiğinde kendisini fazla göremedik. Sanki gelişi ve gidişi bir oldu. Kendisi en azından yıkılan Şırnak’ı biraz daha gezmeliydi. Kendileri ismi olan ama şu an fiziki olarak neredeyse yok edilen bir ili gezdi. Bunun nedenlerine ilişkin biraz daha objektif yaklaşarak burada yaşayan insanların taleplerini dinleyebilirdi. Buraya kim gelirse gelsin, bizim halkımız misafirperverliklerini esirgemez. Kendi adıma konuşmak istiyorum, benim İYİ Parti’den bir beklentim yok. Meral Hanım’ın zaten Kürt meselesine ilişkin bir çabasını da göremiyordum. Buradaki tavrından sonra bunu daha iyi anladım. Her şeye rağmen İYİ Parti’nin seçim barajını geçmesini istiyorum. Çünkü artık AKP’nin politikalarından yorulduk. Kısaca benim MHP’den beklentim neyse İYİ Parti’den de beklentim odur. Umarım iyi bir muhalefet yapar.”

Ekleme Tarihi: 10 Ara 2017 10:19