Politika Güncelleme Tarihi: 9 May 2022 20:42

Suriye'de 200 bin konut yaparak 1 milyon Suriyeli'yi göndermeyi hedefliyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Suriye'de 200 bin konut yaparak 1 milyon Suriyeli'yi evine gönderme hedefi var. Temmuz zammı ve konut kredisi ile ilgili de faiz oranı açıklandı.

Suriye'de 200 bin konut yaparak 1 milyon Suriyeli'yi göndermeyi hedefliyor

Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada hayat pahalılığının yarattığı sıkıntının farkında olduklarını belirterek, "Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırlandığını duyurdu. Erdoğan, sığınmacı tartışmalarına ilişkin ise, "Sığınmacı sorunu sadece bize mahsus değil, tüm dünyanın sorunu. Gönüllü dönüşler için gereken imkanları sağladıkça ülkemizdeki Suriyeli sayısının makul düzeylere gerileyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın" yorumunda bulundu. Cumhurbaşkanı, geri dönüşler için uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla Suriye'de 200 bin konut inşa edileceğini söyledi.

"TEMMUZ'DA ENFLASYON FARKI UYGULANACAK"

Üç saat süren kritik toplantı sonrası, dar gelirli aileler için enflasyon farkı olarak alım gücünü arttıracaklarından bahseden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Vatandaşlarımızın hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Dar gelirli vatandaşımızın alım gücünün düştüğünün farkındayız. Alım gücündeki gerilemeyi telafi etmeye çalışıyoruz. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışı ile dar gelirli vatandaşların alım gücünü biraz daha artıracağız” şeklinde konuştu.

"KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ"

Konut almak isteyen vatandaşlarımız içinde çalışmalarının olduğundan bahseden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Konut almak isteyen vatandaşlarımız ve yapan firmalarımıza bir milyon yüz binin üzerindeki konutla vatandaşlarımızı ev sahibi yaptık. Küresel ekonomide ham ham madde de görülen yükselişler nedeniyle konut inşasında yavaşlama ve fiyatlarında artışlar yaşandı." açıklamasında bulundu.

KONUT FİNANSMANINDA 3 AYRI PAKET

Erdoğan'ın konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırladıklarını aktardığı konuşmasında şu bilgileri verdi: Vatandaşlarımızı konut sektöründeki arızi dalgalanmadan korumak amacıyla konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. İlk kez konut alacaklara birinci el olmak kaydıyla yüzde 0,99 faizle kredi verilecek. Mayıs başı itibarıyla yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık. 1 yıl boyunca konut fiyatlarını duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalar, belli rakama kadar 36 ay vade ile finansmandan yararlanabilecek.Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız. Müteahhitlere, şehir içinde küçük parsellere konut yapmaları için metrekaresi belli fiyatın üzerinde satılmama şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız.

(Yeni pasaport) Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk.

SIĞINMACI TARTIŞMASI

Türkiye'deki göçmen sorununa dair  3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimizdir dedi, sığınmacıların gönderilmeyeceğini Suriye'ye 200 bin konut yaparak gönüllü gitmelerini sağlayacağını belirtti. Erdoğan'ın konuşmasında sığınmacılarla ilgili şunları söyledi:

"Devletimizin sınırları başkadır, milletimizin gönül sınırları başkadır. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki nüfusun neredeyse yarısı sınırların dışından gelenlerden oluşuyordu. Biz ensar kültürüyle yetişmişiz, biz muhacir kültürünün ne olduğunu çok iyi biliriz. 3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimizdir, biz onlara sahip çıkacağız. Araştırmalar, 1 milyondan fazla Suriyelinin geri dönüş için gönüllü olduğunu gösteriyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının finansmanıyla Suriye topraklarında 13 yerde, 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Kimse ülkesini, evini, işini, ailesini, bağlarını sebepsiz yere terk edip yola çıkmaz. Çeşitli yollarla sınırlarımıza giren ve ülkelerine geri gönderdiğimiz düzensiz göçmen sayısı 2016'dan bugüne kadar 320 bini aşmıştır. Sığınmacı sorunu sadece bize mahsus değil, tüm dünyanın sorunu. Gönüllü dönüşler için gereken imkanları sağladıkça ülkemizdeki Suriyeli sayısının makul düzeylere gerileyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.Suriyelilere veya diğer ülkelerden gelen yabancılara kendi vatandaşlarımızdan farklı hiçbir imkan sağlanmamakta, ekstra hiçbir kaynak tahsis edilmemektedir."

Ekleme Tarihi: 9 May 2022 20:42