Politika Güncelleme Tarihi: 14 Eyl 2016 08:38

"Yeniden darbe olsa sokaklara iner misiniz? diye sordular sonuç şaşırttı

3 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, "Bir darbe girişimi daha olsa meydanlara inip darbeye karşı gösterilere katılır mısınız?" sorusuna yanıt verenlerden "evet" diyenler yüzde 74.5 çıktı.

15 Temmuz darbe girişimi gecesinde vatandaşların refleksleri ve psikolojisi araştırma konusu oldu. "Milli mutabakata destek yüzde 90.1 , FETÖ yaptı diyenler yüzde 88.2, Gözaltıları haklı bulanlar yüzde 91.9" çıktı.

AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın'ın şirketi Pollmark'ın 12 - 18 Ağustos tarihleri arasında, Türkiye genelinde 3 bin kişiyle yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları özetle şöyle:

ÇAĞRIDAN SONRA SOKAĞA

"15 Temmuz darbe girişimini TSK içindeki Fetullah Gülen'e bağlı bir grubun yaptığı söylenmektedir. Siz buna katılıyor musunuz?" sorusuna yüzde 88.2 evet, yüzde 11.9 hayır yanıtı verildi.

"15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı meydana girip gösterilere katıldınız mı?" sorusuna "Katıldım" diyenlerin oranı yüzde 49.1, "Katılmadım" diyenlerin oranı ise yüzde 50.9 olarak belirlendi.

Katılanların yüzde 69'unun AK Partili, diğerlerinin muhalefet partilere oy veren seçmen olduğu saptandı.

"15 Temmuz gecesi yaşanan olayların hangi evresinde sokağa çıktınız?" sorusuna, yüzde 32.2'si "Cumhurbaşkanı'nın sokağa çıkma çağrısından önce" derken, yüzde 56.3'ü "Cumhurbaşkanı'nın sokağa çıkma çağrısından sonra" dedi. "16 Temmuz'dan sonra" diyenlerin orası ise yüzde 11.5.

'YENİ GİRİŞİM' ENDİŞESİ

"Yakın gelecekte bir darbe girişimi daha olabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 30.2 "Evet", yüzde 69.9 "Hayır" yanıtı verildi. Halen darbe olma endişesi yaşayanların büyük bölümünün kadınlar ve gençler olduğu saptandı.

YÜZDE 74 TEKRAR ÇIKARIM DEDİ

"Bir darbe girişimi daha olsa meydanlara inip darbeye karşı gösterilere katılır mısınız?" sorusuna yanıt verenlerden "evet" diyenler yüzde 74.5, "hayır" yüzde 25.5 olarak belirlendi.

"Size göre Türkiye'nin şu an karşı karşıya olduğu silahlı veya silahsız en tehlikeli terör örgütleri hangileridir?" sorusuna yanıt verenler, yüzde 58.8 oranında "FETÖ" derken, "PKK-PYD" diyenler yüzde 35.7 oldu. Yüzde 27.4'ü ise "IŞİD" yanıtı verdi. "Diğer" diyenler yüzde 1.8, "Hepsi" diyenler de yüzde 9.8 olarak belirlendi.

"Darbe girişiminin ardından başta TSK olmak üzere devlet kurumlarında FETÖ soruşturması kapsamında yapılan gözaltı ve görevden uzaklaştırmaları haklı buluyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 91.9'u "Evet" yanıtı verirken, yüzde 8.1'i ise "Hayır" dedi.

EN ÇOK TV'DEN TAKİP EDİLDİ

"Darbe ile ilgili bilgi almak için en çok hangi haberleşme veya sosyal ağı kullandınız?" sorusuna yüzde 78.3'ü "Televizyon", yüzde 24.5'i "İnternet", yüzde 4.7'si "Facebook" ve yüzde 0.3'ü de "WhatsApp" yanıtını verdi.
"Darbe girişiminden sonra Türkiye'nin geleceğine yönelik kaanatiniz nedir?" sorusuna "Olumlu" diyenler yüzde 60.3, "Olumsuz" diyenler yüzde 28.7, "Fikrim yok" diyeler yüzde 10.9 olarak saptandı.

"Darbe girişimi sonrası başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar ve muhalefet partileri arasında bir yumuşuma ve müzakere süreci başladı. Siz bu süreci destekliyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 90.1'i "Destekliyorum", yüzde 9,9'u "Desteklemiyorum" yanıtı verdi. "Destekliyorum" diyenler arasında AK Partililerin oranı yüzde 97, muhalefet partilerinden olanların oranı ise yüzde 84 olarak belirlendi.

Ekleme Tarihi: 14 Eyl 2016 08:38