Eğitim Güncelleme Tarihi: 21 Nis 2024 06:00

17 üniversiteden yabancı öğrencilerle ilgili ortak bildiri

Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi 17 üniversite, yabancı öğrencilere ilişkin bir bildiri yayımladı.

sınav

17 Üniversiteden Yabancı Öğrencilerle İlgili Ortak Bildiri:

Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi 17 üniversite, son zamanlarda uluslararası öğrencilere yönelik yapılan açıklamalara tepki gösteren bir ortak bildiri yayımladı.

Bildiride şu hususlara vurgu yapılıyor:

  • Türkiye'nin yükseköğretimde gösterdiği atılımlarla dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına girdiği ve küresel bir eğitim merkezi haline geldiği belirtiliyor.
  • Bu süreçte 12. Kalkınma Planı'nda da yer alan uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda BKÜB üyesi üniversitelerin önemli katkılar sunduğu kaydediliyor.
  • Son zamanlarda yapılan talihsiz açıklamaların, birçok ülkenin gelişim stratejileri arasında önemli bir yer tutan uluslararasılaşma çabalarına zarar verdiği ifade ediliyor.
  • Bu tür eylemlerin sadece yükseköğretim kurumlarının hedeflerine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda "bilim diplomasisi" aracılığıyla Türkiye'nin gücüne güç katan barış ve uyum ortamını da bozduğu vurgulanıyor.
  • YÖK koordinasyonunda üniversitelerin birçok alanda elde ettiği başarıların görmezden gelinemez bir gerçek olduğu belirtiliyor.
  • Ülkenin ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik gelişimine katkı sunan politikaları sekteye uğratmaya çalışmanın ve öğrencileri hedef göstererek ötekileştirmenin iyi niyetle bağdaşmadığı ifade ediliyor.
  • Kadim kültür, değerler ve bilimsel duruşla Türk yükseköğrenim alanının uluslararasılaşma vizyonunu yükseltmek için çaba gösterileceği ve Türkiye'nin gönül elçileri olan uluslararası öğrencilere sahip çıkılacağı bildiriliyor.
  • Daha adil bir dünya ve daha güçlü bir Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda yarınlara değer katmaya devam edileceği vurgulanıyor.

Bildiri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin de dahil olduğu birçok üniversitenin sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Ekleme Tarihi: 21 Nis 2024 06:00