Yaşam Güncelleme Tarihi: 26 Mar 2024 14:00

'Damsız' Rezervasyon Yapmayan İşletmeye 80 Bin TL Ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bekarlığa veda partisi için sekiz erkeğin rezervasyon talebini reddeden işletmeye 80 bin TL ceza kesild.

parti

'Damsız' Rezervasyon Yapmayan İşletmeye 80 Bin TL Ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekarlığa veda partisi için bir mekana gitmek isteyen sekiz erkeğin rezervasyon talebini reddeden işletmeye 80 bin TL ceza verdi. TİHEK'in kararı, cinsiyet ayrımcılığına ve önyargılara dikkat çekmesi bakımından önemli.

Olay:

A.Ö. isimli bir kişi, İzmir'de bir eğlence mekanında bekarlığa veda partisi için rezervasyon yaptırmak istedi. Mekana 8 erkek geleceğini bildiren A.Ö., "Sadece erkek müşterilerden oluşan grupların rezervasyon taleplerinin kabul edilmediği" yanıtını aldı.

TİHEK'in Kararı:

A.Ö., TİHEK'e başvurarak cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını savundu. TİHEK, işletmenin "Sadece erkek alamıyorum maalesef efendim" ve "Sadece erkek veya erkek çoğunluğu olan kalabalık grupları da alamıyorum" şeklindeki sözlerini delil olarak kabul etti.

TİHEK, işletmenin savunmasını da reddetti. İşletmenin, "Tamamı erkek grupların, içkinin tesiriyle kadın misafirleri rahatsız edici tavırlarda bulundukları" iddiasının bir ön yargıdan ibaret olduğunu ve ayrımcılık olgusu beslediğini vurguladı.

Sonuç:

TİHEK, işletmenin cinsiyet ayrımcılığı yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 80 bin TL idari para cezası verdi. Bu karar, cinsiyet ayrımcılığının kabul edilemez olduğunu ve bunun için ağır yaptırımlar uygulanacağını gösteriyor.

Kararın Önemi:

TİHEK'in kararı, cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadelede önemli bir adım. Bu karar, işletmelerin cinsiyet temelinde ayrımcılık yaparak müşteri kabul edemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • İşletmeler, cinsiyet, ırk, din, dil, etnik köken, siyasi görüş, felsefi inanç, engellilik gibi ayrımcılık yasaklarının kapsamına giren hiçbir gerekçeyle müşteri kabul etmeyi reddedemezler.
  • Müşteriler, ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşünüyorsalar TİHEK'e veya diğer yetkili mercilere başvurabilirler.

Daha Fazla Bilgi:

Ekleme Tarihi: 26 Mar 2024 14:00