Güncel Güncelleme Tarihi: 6 Eki 2023 05:28

El Nino etkisiyle Türkiye'ye yağacak karın tarihi açıklandı

Sıcak yaz aylarının ardından uzmanlar, bu yılın kışının sert ve yağışlı olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Pekiyi Türkiye'ye ilk kar ne zaman geliyor?

Kış Kar Yağışı

Sıcak yaz aylarının ardından uzmanlar, bu yılın kışının sert ve yağışlı olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. El Nino hava akımının etkisiyle Türkiye'ye düşecek olan ilk kar tarihi belirlendi. İşte detaylar:

Afyonkocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, meteorolojik verileri değerlendirdi.

El Nino'nun etkili olduğu yıllarda Türkiye'nin bol yağış aldığını belirten Bozyurt, bu yılın sonbahar ve kış mevsiminin bol yağışlı ve soğuk geçeceğini öngörüyor.

İstanbul Kar

Ekim ayında yağışların artacağını ve özellikle 15-20 Ekim tarihlerinde Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı bir sistemin etkili olacağını söylüyor.

İç kesimlerde, Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi şehirlerde sezonun ilk karının bu dönemde yağabileceğini belirtiyor.

Ayrıca, 7-10 Kasım tarihleri arasında ciddi bir soğuk hava kütlesi beklediğini ifade eden Bozyurt, bu dönemin de kar yağışı getirebileceğini vurguluyor.

Ardından, 11 Kasım gibi bir yüksek basınç sisteminin gelmesiyle bir hafta ila 10 gün boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkabileceğini ve bu döneme "pastırma yazı" denildiğini açıklıyor.

Bozyurt ayrıca İstanbul ve çevresinin sonbahar ve kış aylarında yağış alacağını ve kar yağışının barajlara olumlu etkide bulunacağını belirtiyor. İstanbul için ise aralık ayından itibaren yoğun yağışlar öngörüyor.

El Nino etkisiyle bu kışın Türkiye için yağışlı ve karlı bir dönem olacağı beklentileri, su kaynakları ve toprak verimliliği açısından olumlu bir gelişme olarak karşılanabilir.

Ekleme Tarihi: 6 Eki 2023 03:00