Motosiklet Güncelleme Tarihi: 4 Eyl 2022 01:00

Elektrikli motosikletler benzinli motosikletlerin yerini alacak

Benzinle çalışan motorsikletlerin yerini elektrikli motosikletler alıyor. Motosiklet kullanıcıları ve üreticiler dirensede yeniye geçiş çok hızlı olabilir.

Elektrikli motosiklet

Elektriğe geçiş yapan motosiklet üreticileri

Dünyada fosil yakıtlarla çalışan motorların yerini yavaş yavaş elektrikli araçlar alıyor. Motosiklet üreticileri de elektrikli motor dönemine geçiyor. O şirketlerden bir tanesi de İngiliz Startup şirketi Meaving. Ürettiği elektrikli motorlarla pazara öncülük yapıyor. Amaç daha temiz bir dünya ve daha az gürültü.

İki genç İngiliz girişimci Retro görünümlü deri koltuklu siyah renkte tel jant tekerleri ile elektrikli motosikletin öncülerinden oldu. Benzinle çalışan geleneksel iki tekerli motosikletlerin motor kısmında, elektrik üreten pil takımı var. Maeving şirketinin kurucuları Seb Inglis-Jones ve Will Stirrup retro tarzı, pille çalışan elektrikli motosikletlerine RM1 adını verdiler.

Tüm dünyada motosiklete endüstrisi yakıt olarak benzini kullanıyor. Fakat artık trend değişiyor. Benzinli motosikleti savunan sürücüler geleneksel olanı terk etmek istemiyorlar. Fakat bu kesim gittikçe yaşlanıyor. Yerlerini yeni nesil motorları tercih eden genç kuşak müşteriler dolduruyor. Diğer taraftan motosiklet üreticilerinin müşteri sayıları da azalıyor.

İngiliz Startup şirketine göre elektrikli motosiklet hem sektör temsilcilerinin hem kullanıcıların hem de yeni müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor. Şirket, gürültülü ve benzinli motorun yerini, sessiz sedasız çalışan ve çevreye zarar vermeyen yeni Retro görünümü RM1’in alabileceğini söylüyor. Bunu söylerken son derece de iddialılar.

Şirketin fabrikası Coventry yakınlarında gerçekleştirilen test sürüşlerinde sorunsuz deneyim sunuyor. Zincir dişli setine ihtiyaç duymuyor ve son derece de atak olarak biliniyor.

Şirketin hedef pazarında ekonomik olarak biinç sahibi Y Kuşağı var. Şirketin kurucularına göre mevcut motosiklet endüstrisinin yeni sürücüleri sektöre kazandırma konusunda sorunu var. Sektörün geneli için en önemli hedef genç müşteriler kazanmak.

Otomobil endüstrisi elektrikli pille çalışan araçlara geçişte büyük bir deprem yaşadı. Motosiklet sektöründe bu deprem otomobil sektöründen daha büyük. Araçlarda pilleri yerleştirecek alanlar motosiklete göre daha fazla. Motosikletlerde ise pilleri dar bir alana sığdırmak aşılması gereken büyük sorunlardan.Her ne kadar zor olsa da gün geçtikçe bu alanda şansını deneyen şirket sayısı artıyor.

ABD’nin efsane motosiklet markası Harley Davidson şehir içinde 146 mil (Yaklaşık 235 km) gidebilen Live Wire modelini tanıtmıştı. 29 bin pounda (608 bin TL) satışa sundu. Yine Amerika’nın California eyaletinde Zero 161 mil (260 km) gidebilen SR/S modelini satışa sundu. Fiyatı 20.100 pound’dan (422 bin TL) başlıyor.

Pahalı modellerin yanı sıra bir de ucuz olanlar var. Super Soco gibi Çinli modeller 40 mil (65 km) menzile sahip ve fiyatları 2900 pound (61 bin TL) civarında.

Arc adı ile bir başka Startup şirketi İngiltere’de Vector ismini verdiği elektrikli motoru 90 bin pounda (1 milyon 886 bin TL) satışa çıkardı. İlk teslimatını da sonbaharda gerçekleştirecek.

Yeni girişimci şirketlerin yatırımlarının yanı sıra İngiltere’nin köklü motosiklet üreticileri de elektrikli motosiklete geçiş yapmak i̇çin hazırlık yapıyor. Norton markası haziran ayında kamuoyuyla paylaştığı haberinde yeni bir elektrikli motosiklet üreteceğini duyurmuştu. Ünlü motosiklet markası Triumph prototip aşamasında olan modelini yakın piyasaya çıkarmayı hedefliyor. Hintli milyarder Anand Mahindra’nın satın aldığı BSA da çok yakında elektrikli sesini piyasaya sunacak.

Elektrikli motosikletlerle birlikte şaşırtıcı potansiyele sahip ve yeni yeni filizlenen elektrikli bisikletler, elektrikli scotterler ve muhabbetler rekabet içerisinde. İngiltere’de bu araçlarla ilgili de yasal düzenlemeler başladı.

Maeving'in 29 ve 31 yaşlarındaki kurucuları Stirrup ve Seb Inglis-Jones, finans ve pazarlama kariyerlerini bırakarak Startup’ı kurdu. Genç olan iki girişimci ilk iş olarak-ya ürün müdürü Graeme Gilbert'i transfer ederek işe başladılar. Köklü markaların önüne geçmeyi ve liderlik yapmayı hedefliyorlar.

Maeving’in ürettiği elektrikli motosikletlerin fabrikada montajı elle yapılıyor. Genç girişimciler piyasadaki durgunluğun kendileri için bir fırsat sunduğunu belirtiyor. Fabrikada 25 kişilik bir ekip çalışıyor. Şimdiye kadar yüze yakın elektrikli motosikletin teslimatını gerçekleştirirler. Eğer gerekli finans kaynağını bulabilirlerse hedefleri 2500 adet.

Meaving tarafından üretilen RM1 modelinin pilleri çıkarılabiliyor. Güç hücreleri değiştirilebiliyor. Sen ve elektrikli motosikletin şarj süresini hedefleyerek kendi markalarında avantaj yakalamaya çalışıyorlar.

motor

RM1’in çıkarılabilen iki adet pili Samsung tarafından üretiliyor. Her bir pil 40 mil menzile sahip. Evde dolum yaptıktan sonra elektrikli motosikletin gövdesine yerleştirilerek yol almasını sağlıyor. Tek pilli sürüş için pil bedeli 4500 Pound’dan başlıyor. Bu piller Alman otomotiv markası Bosch tarafından üretilen tekerlek içi elektrik motoruna güç vererek hareket etmesini sağlıyor. Motosikletin hızı saatte 45 km ile sınırlı.

Güler bu motosikleti büyük bir şehiriçi aracı olarak tasarladıklarını söylüyor. Hedefleri daha fazla kitleye ulaşarak motosikletin niş bir alan olmadığını göstermek.

Bu modelin tek eksisi elektrikli otomobillerde olduğu gibi hızlı şarj imkanı sahip olmaması. Bugünkünde görünmüyor fakat çıkarılabilir değiştirilebilir bilgi sayesinde şehir içi seyahatler için cazip bir araç olma özelliğini koruyor. Asya menşeli bazı şirketler, İngiltere genelinde geniş pil takas istasyonları ile yaygın bir hizmet veriyor.

Tayland'ın Bangkok'taki kamuya ait petrol şirketi iştiraki Swap & Go ile New York’taki Nasdaq borsasında Nisan ayında işlem görmeye başlyan Tayvan kökenli Gogoro pil takas şirketleri olarak öne çıkıyor. Takas istasyonlarda pillerin değiştirilmesi benzin doldurmak için ihtiyaç duyulan süreden daha kısa sürüyor.

image

Özellikle büyükşehirlerdeki trafik yoğunluklarında i̇ki tekerlekli elektrikli motosikletler benzinli versiyonlarına göre veya diğer araçlara göre zaman ve pratiklik bakımından daha fazla avantaj sunuyor. Trafik sıkışıklığına maruz kalmıyorlar. Hava kirliliğine etkileri çok daha az. Gürültü kirliliği de yapmıyorlar.

Danışmanlık McKinsey'e göre Çin, dünya çapındaki tüm iki tekerlekli araç satışlarının yarısına yakınını gerçekleştiriyor. Üstelik Çin’deki hava kirliliği nedeniyle bunların yüzde 70'i elektrikli. Hindistan, Endonezya, Tayland ve Kore gibi ülkelerde 2 ve 3 tekerli modelleri ile elektrikli motosiklet pazarında hızla büyümeye adaylar.

Motosiklet Endüstrisi Derneği temsilcilerine göre iki tekerlekli ve elektrikli vasıtalar ve yaygınlaşmaya başladı. Motosiklet kullanıcıları tarafından tam kabul görmedi. Şehirlerde sıkça görülmeye başlasa da şarj cihazlarının kullanılabilirliği ve pil teknolojisi iyileşene kadar kırsal bölgelerde ağırlıklı olarak eğlence amaçlı fosil yakıtlı araçlar kullanmaya devam edecek.

İngiltere ve Birleşik Krallık’ta geçen ay moped, motosiklet ve üç tekerlilerin 2035 yılına kadar emisyon değerlerinin sıfırlaması görüşünde anlaşmaya varıldı. Bu kararla birlikte henüz elektrikli motosiklet alanında faaliyet sene başlamamış markalar alarma geçti. Ürettikleri araçlar için değişebilir pillere sahip olmayan sektör temsilcileri yeni arayışlar içerisine girdi.

Teknolojik gelişmeler ve zaman motosiklette yeni duruma adapte olmamış sektör temsilcilerinin beklediğimden daha hızlı yeni üretim modelin adapte olacağını ortaya koyuyor.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 4 Eyl 2022 01:00