Sağlık Güncelleme Tarihi: 2 May 2022 08:09

5 yaş altı çocuklar için COVID-19 riski için ne yapılabilir?

ABD'de pandeminin başlangıcından bu yana 4 yaş ve altı 468 çocuk COVID-19'dan öldü. 5 yaşın altındaki çocuklar için COVID-19 riski devam ediyor.

5 yaş altı çocuklar için COVID-19 riski için ne yapılabilir?

5 yaşın altındaki çocuklar için COVID-19 aşılarının gelmesini endişeyle bekleyen ebeveynler için zor bir zaman . Haziran sonu. Ve bir federal yargıç 18 Nisan'da toplu taşıma için bir maske talimatını iptal ettikten sonra - bazı uçak yolcularının uçuş sırasında maskelerini çıkarmasına yol açtı - bazı ebeveynler, birçok insanın en küçük çocukların hala korunamadığını unuttuğu için hayal kırıklığını dile getirdiler. aşı.

Aynı zamanda, birçok pediatrik bulaşıcı hastalık uzmanı, aşı gelmeden önce ebeveynlerin kendilerini güvende hissetmeleri için çeşitli nedenler olduğunu söylüyor. Her şeyden önce, çocuklarda ciddi hastalık riskleri yetişkinlere kıyasla hala düşüktür ve ebeveynler çocuklarını daha güvende tutmak için önlemler alabilirler.

5 yaşından küçük çocuklar için COVID-19 riskleri hakkında ne biliyoruz?

Henüz aşılanmamış olmalarına rağmen, 5 yaşın altındaki çocuklar COVID-19'a yakalandıktan sonra düşük ciddi hastalık riski ile karşı karşıyadır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre 24 Nisan itibarıyla ABD'de pandeminin başlangıcından bu yana 4 yaş ve altı 468 çocuk COVID-19'dan öldü . Nadir fakat ciddi vakalarda, bazı çocukların , kalp, akciğer ve beyin gibi organların iltihaplanabileceği, potansiyel olarak ölümcül bir durum olan Çoklu Sistem İnflamatuar Sendromu geliştirdiği bilinmektedir . Ancak nüfus büyüklüğüne göre bu sayılar, özellikle yaşlılarda ve altta yatan hastalıkları olanlarda görülenlerle karşılaştırıldığında, çok küçük bir riski temsil ediyor.

Ayrıca, bu küçük riskler tüm çocuklar için eşit değildir. Amerikan Pediatri Akademisi'nin bulaşıcı hastalıklar komitesi başkan yardımcısı Dr. Sean O'Leary'ye göre, 6 aylıktan küçük bebekler solunum yolu hastalıkları açısından daha yüksek risk altındadır ve kronik akciğer hastalığı gibi önceden var olan rahatsızlıkları olan çocuklar, sağlıklı çocuklardan daha savunmasızdır.

O'Leary , ABD'de artan vakalara neden olan en son varyantın (BA.2 ) özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar için tehlikeli olup olmayacağını söylemek için çok erken , diyor. Bununla birlikte BA.2, Omicron'dan en az %30 daha bulaşıcı görünüyor - ki bu da ABD'de dolaşan önceki varyantlardan daha bulaşıcıydı “Vakaların arttığını görüyoruz, [ancak] onlar kadar hızlı artmıyorlar Omicron ile. Ancak buradan sonra işlerin nereye gideceğini tahmin etmek biraz zor” diyor O'Leary.

Bu bahar için bazı iyi haberler

O'Leary, tüm bu risklere rağmen pandeminin mevcut durumu hakkında bazı "iyi haberler" olduğunu söylüyor. Vakalar artmasına rağmen, ABD henüz büyük bir artış görmediğini söylüyor. Ayrıca, ABD'de havaların artık ısınmaya başlamasına yardımcı olduğunu söylüyor - insanlar dışarıda toplanmak için daha fazla fırsata sahip olacak.

Ve 5 yaşın altındaki çocuklar aşılanmak için çok küçük olsalar da, bu onların bağışıklık sistemlerinin virüse karşı tamamen saf olduğu anlamına gelmez. CDC verileri, bu yaş grubu arasında giderek daha fazla sayıda çocuğun, vücut tarafından SARS-CoV-2'ye yanıt olarak oluşturulan antikorlara ilişkin kanıtlara sahip olduğunu gösteriyor; bu, önceki bir enfeksiyonu düşündürüyor. O'Leary, önceki enfeksiyonlar aşılama veya aşı artı enfeksiyon kadar koruma sağlamasa da, "bir toplumda ne kadar fazla bağışıklık varsa, genel olarak o kadar az enfeksiyon vardır" diyor. Ancak, böyle bir korumanın hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Omicron ile çok daha fazla enfeksiyon geçirdik; COVID için seroprevalans yükseldi - bu söz konusu değil ”diyor. "Söz konusu olan, hem bu BA.2 varyantı için hem de koruma açısından gelecekteki varyantlar için tam olarak ne anlama geldiğidir."

Ebeveynler beş yaşın altındaki çocukları nasıl güvende tutabilir?

Önümüzdeki birkaç ay içinde büyük bir artış olmasa bile bu, ebeveynlerin gardını düşürmesi gerektiği anlamına gelmez. Duke Üniversitesi Hastanesi'nde pediatrik bulaşıcı hastalık doktoru olan Dr. Ibukun Kalu, "Şu anda yaygın bir enfeksiyon görmeyebiliriz, ancak yakın gelecekte toplumlarımızda dolaşan virüs görmeye devam edebiliriz" diyor.

Tüm aile her zaman yalnız ve içeride kalmadıkça, çocuğunuzun riskini sıfıra indirmek imkansız olabilir. Bununla birlikte, riski azaltmak için farklı yöntemleri birleştirmek, koruma katmanları sağlar.

Bir kere, diyor O'Leary, “dış mekanlar genellikle iç mekanlardan daha güvenlidir, küçük gruplar genellikle daha büyük gruplardan daha güvenlidir. Kapalı alanlardaysanız, genellikle maskeli olmak, maskeli olmamaktan daha güvenlidir.”

Ayrıca, en küçük çocukların henüz aşılanamaması, aşılamayı tamamen unutmanız gerektiği anlamına gelmez. Daha büyük aile üyeleri, kendilerini aşılayarak ve güçlendirerek 5 yaşın altındaki çocukları korumaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, hamileyken aşı olan annelerin , doğmamış çocuklarına bir miktar bağışıklık aktarabileceğini bile buldu . 6 aydan küçük bebekler için, diyor O'Leary, "yapabileceğiniz en iyi şey... bir tanesi, annenin hamilelik sırasında veya öncesinde aşılanması ve ikincisi, o bebeğin etrafındaki herkesin aşılanması."

Ayrıca endişelenmeniz gereken tek hastalık COVID-19 değil. Küçük çocuklar için ölümcül olabilen grip için 6 aylıktan büyük çocuklar için bir aşı mevcuttur. Ayrıca birçok çocuk, çocukları kızamık gibi çocuklar için COVID-19'dan daha tehlikeli olabilecek hastalıklardan koruyan diğer aşılardan da geri kalmıştır. O'Leary, “Nefesimizi tutuyoruz, çünkü pandemi [önlemler] nedeniyle [kızamık] oranları düştü” diyor. Ancak seyahat gevşedikçe bir dalgalanma “kesinlikle olabilir. Şu anda dünya çapında bir sürü kızamık var.”

Kalu, ebeveynlerin çocuklarını sadece COVID-19'dan değil, diğer enfeksiyonlardan korumanın yollarını düşünmeleri gerektiğini söylüyor. Özellikle küçük çocuklar için bu, onlara ellerini yıkamayı öğretmeyi, çevreyi temiz tutmayı ve çocukları hasta olduklarında evde tutmayı içerir. Kalu, "Bunlar mide virüsü ve COVID-19 için işe yarayan şeyler" diyor.

Ekleme Tarihi: 2 May 2022 08:09