Sağlık Güncelleme Tarihi: 3 May 2022 19:41

Avrupa pandemi sonrası yeni kabusu yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü pandemi sonrasında Avrupa'da obezitenin salgın boyutuna ulaştığını duyurdu. Hastalık 200.000 kanser vakasına ve 1,2 milyon ölüme neden oldu.

Avrupa pandemi sonrası yeni kabusu yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü , obezitenin Avrupa'da "salgın boyutlara" ulaştığını, büyük bir raporun hastalığın yılda 200.000 kanser vakasına ve 1,2 milyon ölüme neden olduğunu gösterdiğini söylüyor.

15 yıldır bu tür ilk çalışmada WHO, aşırı kilo ve obezite oranlarının ölümcül seviyelere ulaştığını ve “hâlâ tırmanmakta” ​​olduğunu söyledi. Raporda, bölgedeki hiçbir ülkenin DSÖ'nün obezite artışını 2025 yılına kadar durdurmaya yönelik küresel bulaşıcı olmayan hastalık (BOH) hedefini karşılama yolunda olmadığı belirtildi.

Avrupa genelinde yetişkinlerin %59'u aşırı kilolu veya obez, ayrıca beş yaşın altındaki çocukların %8'i ve okul çağındaki her üç çocuktan biri. Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan rapora göre, Avrupa'da obezite prevalansı Amerika hariç dünyanın herhangi bir yerinde olduğundan daha yüksek .

Raporda, "Endişe verici bir şekilde, DSÖ Avrupa bölgesinde aşırı kilo ve obezite prevalansında tutarlı artışlar oldu ve hiçbir üye devlet, obezitedeki artışı 2025 yılına kadar durdurma hedefine ulaşma yolunda değil" dedi.

Obezite, kas-iskelet sistemi komplikasyonları, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve en az 13 kanser türü dahil olmak üzere bir dizi başka hastalıkla bağlantılıdır . Rapor, aşırı vücut yağının erken ölüme yol açtığını ve sakatlık için önde gelen bir risk faktörü olduğunu söyledi.

Raporda, “DSÖ Avrupa bölgesinde obezitenin, yılda en az 200.000 yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olması muhtemeldir ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir” dedi. "Bölgedeki bazı ülkeler için obezitenin önlenebilir kanser için ana risk faktörü olarak sigarayı geçeceği tahmin ediliyor."

Araştırmaya göre, Avrupa bölgesindeki tüm ülkeler arasında Birleşik Krallık, İsrail, Malta ve Türkiye'nin ardından en fazla kilolu ve obez yetişkinlere sahip olan dördüncü sırada yer alıyor. Yalnızca obezite oranlarında, Birleşik Krallık Malta'dan sonra ikinci sıradadır.

Obezite, çok kilolu olmak olarak tanımlanır. Vücut kitle indeksinin (VKİ) 25 ila 29,9 arasında olması fazla kilolu, 30 ve üzeri ise obez olarak tanımlanır. Rapor, Avrupalı ​​erkeklerin genel olarak fazla kilolu veya obez olma olasılığının daha yüksek olduğunu, ancak Avrupa'da obezite ile yaşayan kadınların sayısının (%24) erkeklerden (%22) daha fazla olduğunu buldu.

Raporda, obezite ile yaşayan insanların Covid-19 pandemisinin etkisinden orantısız şekilde etkilendiği belirtildi. Gıda tüketiminde ve fiziksel aktivite düzenlerinde, insanların sağlığı üzerinde uzun yıllar kalıcı etkileri olacak ve tersine çevrilmesi için önemli çaba gerektirecek olumsuz değişimler olmuştur.

Rapor, obezitenin nedenlerinin sadece sağlıksız bir diyet ve fiziksel hareketsizlikten daha karmaşık olduğunu söyledi. Raporda, çocuklara sağlıksız gıdaların çevrimiçi olarak pazarlanması ve “yerleşik çevrimiçi oyunların yaygınlaşması” gibi “modern Avrupa'nın son derece dijitalleşmiş toplumlarında yaşamaya özgü çevresel faktörlerin de obezitenin itici gücü olduğu” belirtildi.

DSÖ Avrupa bölge direktörü Dr Hans Kluge, Avrupa'daki obezite salgınını tersine çevirmenin hala mümkün olduğunu söyledi. “Daha etkinleştirici ortamlar yaratarak, sağlıkta yatırım ve yeniliği teşvik ederek ve güçlü ve dayanıklı sağlık sistemleri geliştirerek bölgedeki obezitenin gidişatını değiştirebiliriz.”

Rapor, şekerli içeceklere şeker vergileri ve sağlıklı gıdaya yönelik sübvansiyonlar gibi önlemlerin yanı sıra obezite ile mücadele için üst düzey siyasi taahhüt çağrısında bulundu. Sağlıksız gıdaların çocuklara pazarlanması sona ermeli, dedi.

Ekleme Tarihi: 3 May 2022 19:41