Sağlık Güncelleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:35

Buluş doğruysa prostat kanseri binlerce erkek kurtulabilir

Prostat kanserine bağlı bakterilerin keşfi, potansiyel bir atılım olarak görülüyor. Bilim adamları, mikropların neden olup olmadığını henüz bilmiyorlar, ancak kanıtlanırsa binlerce hayat kurtarabilir.

Buluş doğruysa prostat kanseri binlerce erkek kurtulabilir

Bilim adamları, hastalığın en ölümcül formunun önlenmesi ve tedavisi için potansiyel bir devrim olarak selamlanan çalışmalarında agresif prostat kanseri ile bağlantılı bakterileri keşfettiler.

East Anglia Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, prostat kanseri olan ve olmayan 600'den fazla erkeğin idrar ve prostat dokusu üzerinde karmaşık genetik analizler yaptılar ve hastalığın hızlı ilerlemesiyle bağlantılı beş bakteri türü buldular.

Çalışma, bakterilerin prostat kanserini tetiklediğini veya alevlendirdiğini kanıtlamıyor, ancak şu anda devam eden çalışmalar rollerini doğrularsa, araştırmacılar en fazla risk altındaki erkekleri belirlemek için testler geliştirebilir ve kanserin her yıl binlerce can almasını önlemek için potansiyel olarak antibiyotik bulabilirler.

Araştırmayı finanse eden İngiltere Prostat Kanseri'nden Dr Hayley Luxton, “Bu, erkekler için tedavide gerçekten devrim yaratma potansiyeline sahip heyecan verici bir keşif” dedi .

European Urology Oncology dergisinde yazan bilim adamları, genetik araştırmalarının, ilerlemiş prostat kanseri ile ilişkili üç bilim için yeni olan beş bakteri türünü nasıl bulduğunu anlatıyor. İdrarında, prostatında veya tümör dokusunda türlerden bir veya daha fazlasına sahip olan erkeklerin, olmayan erkeklere göre erken evre kanserlerinin ilerlemiş hastalığa ilerleme ihtimali 2,6 kat daha fazlaydı.

East Anglia Üniversitesi'nde kanser genetiği profesörü olan baş bilim adamı Colin Cooper, bakterilerin hastalığa karışmamasının mümkün olduğunu söyledi. Örneğin, daha agresif prostat kanseri olan erkeklerde, belirli bakterilerin gelişmesine izin veren bağışıklık sistemi eksiklikleri olabilir. Ancak araştırmacılar, tıpkı Helicobacter pylori enfeksiyonlarının mide kanseri riskini artırması gibi, mikropların dahil olduğundan şüpheleniyorlar .

Cooper, "Bir bakteri türünün prostat kanserine neden olduğundan emin olsaydınız, onu ortadan kaldırmak için bir antibiyotik bulabilirdiniz ve bunun ilerlemeyi önleyeceğini umardınız" dedi. Ancak bu göründüğü kadar basit değil, diye uyardı. "Birçok komplikasyon var. Antibiyotikler prostata pek iyi girmez ve sadece belirli bakterileri öldüren bir antibiyotik seçmeniz gerekir” dedi.

Prostat kanseri, erkeklerde bulunan hastalığın en yaygın şekli olmasına rağmen, birçok durumda hastalar hastalık yüzünden değil, hastalıkla birlikte ölmektedir. Prostat kanserinin daha agresif formları, her yıl Birleşik Krallık'ta yaklaşık 12.000 can alıyor.

Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün araştırmasında kanser genetikçisi olan Prof Rosalind Eeles, prostat kanseri vakalarında "yeni mikroorganizmalar" bulmanın "çok ilginç bir sonuç" olduğunu söyledi. "Nedensel olup olmadıkları henüz bilinmiyor, ancak bu kanıtlanabilirse, önleme için potansiyel bir yolumuz var" dedi. "Bunu kanıtlayabilmemizin yolu, bu organizmaların kanseri olmayan prostat örneklerinde asla bulunup bulunmadığını görmektir."

Mikroplarla ilgili genetik bilgi, bilim adamlarının hangi toksinleri ve diğer maddeleri salabilecekleri de dahil olmak üzere vücutta nasıl davranabileceklerini bir araya getirmelerine izin verdi. Bu, böceklerin prostat kanserine nasıl neden olabileceğine dair yarım düzine hipotez geliştirmelerine yol açtı.

Luxton, "Şu anda agresif prostat kanserlerini güvenilir bir şekilde tanımlamanın hiçbir yolu yok ve bu araştırma erkeklerin onlar için doğru tedaviyi almalarına yardımcı olabilir" diye ekledi.

"Ekip, yeni tanımlanan bu bakterilerin yalnızca tahminde bulunmakla kalmayıp aynı zamanda agresif prostat kanserine neden olduğunu gösterebilirse, ilk kez prostat kanserinin oluşmasını gerçekten önleyebiliriz. Bu, her yıl binlerce hayat kurtarabilecek büyük bir atılım olacaktır.”

Ekleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:35