Sağlık Güncelleme Tarihi: 28 Oca 2018 13:08

Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak'taki hastaların hastane çilesi

Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak'taki hastalar sık sık çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor. Edilirken de birçok sorun yaşıyor. Ancak bunları anlatacak pek kimse de bulamıyorlar.

Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak'taki hastaların hastane çilesi

Bir iş kazası geçen yakınımızı Cizre’den Batman’daki özel bir hastaneye sevk etmişlerdi. Batman’da bekleyişimiz sürerken genelde Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak’tan çok sayıda hasta yakını gördük: Bazıları 20 gündür, bazıları bir ayı aşkın süredir yakınlarının iyileşmesini bekliyordu. Bu bekleyiş sürerken birçok sorun da yaşıyorlardı. Parasızlıktan otele gidemediği için camilerde yatanlar, memleketlerinde doktor olmadığı için isyan edenler…

‘BİZİ NEDEN BURAYA GÖNDERDİLER?’

Batman’da hastamızın yattığı özel hastanede hastaların çoğu Şırnaklılardan oluşuyordu. Aynı memleketten olunca herkes birbirine yardım etmeye çalışıyordu. Sohbetlerde dinlediklerimizse neredeyse hep aynı soruyu soruyordu: “Bizi neden buraya gönderdiler? En ufak bir işlemde başka hastanelere sevk ediyorlar. Ve hep de bu hastaneye gönderiyorlar. Biz bunları hak edecek ne yaptık?”

Silopi’den gelene Nezir, 11 gündür yeni doğan bebeğinin taburcu olmasını bekliyordu. Sohbet ederken şunları anlattı: “Silopi’de ne zaman hastaneye gitsek bizi başka şehirdeki bir hastaneye sevk ediyorlar. Silopi’deki çocuk doktoru Batman’a sevk ederken ‘en fazla 3 gün kalırsınız’ dedi. Bugün 11 gün oldu buradayız. Daha önce de birçok hastamızı bu hastaneye gönderdiler. Burada, Dünya Hastanesi, Yaşam Hastanesi gibi hastaneler de var ama nedense bizim bölgeden gönderilen hastaların çoğu bu hastaneye sevk ediliyor. Kendi memleketimizde ise hastanenin adı var ama kendi yok!”

‘ANLAYACAĞIN TORPİL LAZIM…’

Nezir daha sonra karşıda oturan 50’li yaşlardaki birini işaret etti: “Bu amca 25 gündür burada. Babası hasta. Doktorlar dün kendisine, ‘eğer siz Şırnak Devlet Hastanesi’nde bir yer ayarlayabilirseniz oraya geri gönderebiliriz’ demişler.” Sonra sözü o hasta yakını alıyor, “Buraya gelirken birkaç gün otelde kaldım. Param bitince camiye yatmaya gidiyorum. Doktora bizi taburcu edip etmeyeceğini sordum. Şırnak’taki hastanede bizim yer bulmamızı istediler. Yani anlayacağın torpil lazım. 3 gündür birilerini arıyorum. Hâlâ kimseden geri dönüş olmadı. Eğer orada bir tanıdık çıkar ve bize yer açarsa oraya gideceğiz. En azından akşamları evimizde oluruz.”

BATMAN’DAN SEVK YAPILMADAN DİYARBAKIR’A…

5 günün sonunda Batman’daki yoğun bakım doktoru hastamızın Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne gitmesi gerektiğini söylüyor. Biz de kendisine sevkimizi yapıp yapmadığını soruyoruz. Ancak o buna gerek olmadığını savunuyor: “Gerek yok çünkü biz sizi taburcu ettik. Siz oradaki plastik polikliniğine gideceksiniz…” Hastamızın enfeksiyon kapmaması için özel araçla gidemeyeceğimizi, ambulans vermelerini söyleyince başka bir birime gönderildik. Buradaki görevliler Batman’dan Diyarbakır’a 100 km. yol olduğunu ambulansla bizi bin TL’ye götürebileceklerini söylediler! Hastamızın durumu yüzünden pazarlık yapmayı da düşünemedik doğrusu! Ancak parasıyla olmasına rağmen ambulans işlemleri uzayınca taburcu edilip yoğun bakımdan çıkarılan hastamızı yine beklemeyip özel araçla yola çıkardık. Diyarbakır’a varmadan önce oradaki tanıdık doktorlara sevkimiz yapılmadan taburcu edildiğimizi, gittiğimiz hastanenin bizi kabul edip etmeyeceğini sorduk. Olumsuz cevaplar alınca tekrar Batman’daki yoğun bakım doktorunu arayıp sevkimizi gerçekleştirmediği için bizi kabul etmeyebileceklerini, yaptığı uygulamanın hatalı olduğunu söyledik. Önce cevap vermedi ancak ısrar edince şu cevabı verdi: “Eğer orası kabul etmezse sizi geri kabul edebiliriz!”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi acil bölümüne geldiğimizde bir acil doktoru hastamızın durumunu görünce sinirli bir şekilde söylendi: “O doktoru arayıp böyle bir uygulamayı nasıl yaptığını sorun!” (Hacı Bişkin - Gazeteduvar)

Ekleme Tarihi: 28 Oca 2018 13:08