Sağlık Güncelleme Tarihi: 28 Kas 2021 23:43

Covid-19 OMICRON Varyantı neden endişe verici?

SARS-CoV-2'nin ilk kez Güney Afrika'da bildirilen yeni varyantı, dünya çapında sağlık görevlileri için alarmlar vererek, mevcut aşılara dirençli olabileceği korkuları arasında yeni seyahat kısıtlamalarına yol açıyor.

Covid-19 OMICRON Varyantı neden endişe verici?

Güney Afrika'da COVID-19 virüs vakalarının genetik analizini yürüten araştırmacılar, Güney Afrika, Botswana'daki vakalarda ve Güney Afrika'dan Hong Kong'a seyahat eden bir gezginde B.1.1.529 adlı yeni bir varyantın bulunduğunu belirlediler. ülkenin sağlık bakanı 25 Kasım'da duyurdu. Ertesi gün, Belçikalı sağlık yetkilileri yeni varyantın Avrupa'da keşfedilen ilk vakasını bildirdi. Aynı gün, Dünya Sağlık Örgütü B.1.1.529'u endişe verici bir varyant olarak ilan etti ve onu Omicron olarak etiketleyerek bu tür virüslerin büyüyen listesine ekledi .

Başkan Biden , "ihtiyati tedbir olarak" ABD ve Güney Afrika ülkelerine gidiş geliş kısıtlamalarını duyurdu .

Beyaz Saray'ın COVID-19 baş tıbbi danışmanı ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Dr. Anthony Fauci, CNN ABD araştırmacılarının Güney Afrikalı meslektaşlarıyla "bilim adamlarından bilim adamlarına tam olarak ne olduğunu bulmak için konuşacaklarını söyledi. oluyor."

Bu varyant neden endişe verici?

Varyantı özellikle endişe verici yapan şey, Güney Afrikalı bilim adamlarının şu anda mevcut aşılar ve ilaç tedavileri için ana hedef olan spike proteininde rapor ettiği 30'a kadar mutasyon sayısıdır. Değişiklikler, proteini orijinalinden yeterince farklı gösteriyor, bilim adamları mevcut aşıların hala hastalığa karşı koruma sağlayıp sağlayamayacağı konusunda endişeleniyorlar. Araştırmacılar şimdi yeni varyantın ne kadar kolay yayıldığını ve aşı korumasından gerçekten kaçıp kaçamayacağını belirlemek için acele edecekler.

Şimdiye kadar bilim adamları, mevcut aşıların ciddi hastalıklara karşı koruma sağlamaya devam ettiğini ve aşıların, kapsamın yüksek olduğu bölgelerde COVID-19'dan hastaneye yatışları ve ölümleri azaltmaya yardımcı olduğunu söylediler. Ancak dünya çapında çok sayıda insan, ya dozlara erişemedikleri ya da aşı olmakta tereddüt ettikleri için hala aşılanmıyor. Bu, virüse mutasyona uğramak için yeni fırsatlar sağlayan sürekli bir yeni enfeksiyon akışına katkıda bulunur ve halk sağlığı uzmanları, aşı korumasından kaçabilecek yeni varyantlara karşı temkinli olmuştur.

Dünya nasıl tepki veriyor

Araştırmacılar en son varyant hakkında daha fazla bilgi edinene kadar, dünya yoğun bir tatil seyahat sezonuna hazırlanırken, sağlık yetkilileri ve siyasi liderler hiçbir şeyi riske atmıyor. Birleşik Krallık, altı Afrika ülkesinden (Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Eswatini ve Zimbabwe) uçuşları derhal yasakladı ve bu ülkelerden Birleşik Krallık'a giren tüm yolcular için 10 günlük zorunlu karantina uyguladı. İngiltere sağlık bakanı Sajid Javid , varyantın "büyük uluslararası endişe" olduğunu söyledi .

Belçikalı sağlık yetkilileri söz konusu yeni varyantın bir vaka, yurtdışından dönmüştü bir aşılanmamış gezgin, ülkede ortaya çıkmıştı. Önlem olarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyden yaptığı açıklamada , Güney Afrika ülkelerinden uçuşların "bu yeni varyantın yarattığı tehlike hakkında net bir anlayışa sahip olana kadar askıya alınması gerektiğini" söyledi. Bloktaki vakalar, düşük aşılama oranları ve halka açık alanlarda daha fazla insan yoğunluğu nedeniyle son haftalarda hızla artıyor.

ABD'de, araştırmacılar için ilk öncelikler arasında, virüsün moleküler özellikleri hakkında daha fazla ayrıntı almak, bu ülkede varyantı aramaya başlamak için bir test geliştirmelerine ve varyantı laboratuvarda sorgulamaya olanak tanıyacak. Bu antikorların virüsü nötralize etmeye devam edip etmediğini belirlemek için aşılanmış kişiler veya COVID-19'dan iyileşenler tarafından yapılan antikorlar.

Bu sonuçların öncesinde aşı üreticileri, özellikle yeni varyantı hedefleyen bir aşı geliştirmeyi düşünüyorlar. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, bilim adamlarının yeni varyantın genetik imzasını içeren yeni bir aşıyı yaklaşık altı hafta içinde oluşturmasına ve birkaç ay içinde aşıyı test etmeye başlamasına izin verecek kadar esnek olan mRNA teknolojisine güveniyor.

Ekleme Tarihi: 28 Kas 2021 23:43