Sağlık Güncelleme Tarihi: 30 Eki 2021 01:26

FDA, Pfizer'in 5-11 yaş arası çocuklar İçin onay verdi

Amerika'nın Gıda ve İlaç Dairesi FDA 29 Ekim 2021 Cuma günü, 5-11 yaş arası çocukların Pfizer'in COVID-19 aşısını almasının yolunu açtı.

FDA, Pfizer'in 5-11 yaş arası çocuklar İçin onay verdi


FDA, acil kullanım için çocuklara ve yetişkinlere verilen miktarın sadece üçte biri olan dozları onayladı ve gelecek hafta gibi erken bir tarihte 28 milyona kadar daha fazla Amerikalı çocuk aşı için uygun olabilir.

Düzenleyici bir engel daha kaldı: Salı günü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin danışmanları, kısa bir süre sonra kurum müdürünün nihai bir karar vermesiyle birlikte, hangi gençlerin aşılanması gerektiği konusunda daha ayrıntılı önerilerde bulunacaklar.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Kawsar Talaat, “Bu aşı ile çocuklar, uzaktan eğitimde evde kilitli kalmaktan, arkadaşlarını görememekten daha iyi bir şeye geri dönebilirler” dedi. "Aşı onları koruyacak ve topluluklarımızı da koruyacak."

Birkaç ülke, 3 yaşındakiler için aşılamaya yeni başlayan Çin de dahil olmak üzere 12 yaşın altındaki çocuklarda diğer COVID-19 aşılarını kullanmaya başladı. Ancak Pfizer ve ortağı BioNTech tarafından yapılan aşıyı kullananların çoğu, ABD'nin kararını izliyor ve Avrupalı ​​düzenleyiciler, şirketlerin çocuk boyutundaki dozlarını düşünmeye başladı.

FDA'nın eylemiyle, Pfizer, herkes için mor kapaklı dozlarla karışmayı önlemek için turuncu kapaklı milyonlarca pediatrik aşı şişesini doktor muayenehanelerine, eczanelere ve diğer aşı merkezlerine göndermeye başlamayı planlıyor. Çocuklara üç hafta arayla iki atış yapılır.

Çocuklar COVID-19'dan yaşlı insanlara göre daha düşük ciddi hastalık veya ölüm riski altında olsa da, 5 ila 11 yaşındakiler hala ciddi şekilde etkilenmiştir - 8300'den fazla hastaneye yatış, yaklaşık üçte birinin yoğun bakıma ihtiyacı ve o zamandan beri yaklaşık 100 ölüm dahil. FDA'ya göre koronavirüs pandemisinin başlangıcı.

Ve ekstra bulaşıcı delta varyantı dolaşırken, hükümet okul yılının başlangıcından bu yana bir milyondan fazla çocuğu etkileyen 2.000'den fazla koronavirüs ile ilgili okul kapanışı saydı.

Bu haftanın başlarında, FDA'nın bağımsız bilimsel danışmanları, pediatrik aşının vaat edilen faydalarının herhangi bir riskten daha ağır bastığı yönünde oy kullandı. Ancak birkaç panelist, tüm gençlerin aşılanması gerekmediğini ve aşıların virüsten daha yüksek risk altında olanları hedef almasını tercih ettiklerini söyledi.

Federal izlemeye göre, ABD'de COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan 5 ila 11 yaşındakilerin yaklaşık %70'inin astım ve obezite gibi başka ciddi tıbbi durumları var. Ek olarak, hastaneye kaldırılan gençlerin üçte ikisinden fazlasının Siyah veya Hispanik olması, hastalığın etkisinde uzun süredir devam eden eşitsizlikleri yansıtıyor.

Pfizer aşısının ne kadar yaygın olarak kullanılması gerektiği sorusu, çocuk doktorları ve diğer tıp uzmanları için resmi önerilerde bulunan CDC ve danışmanları için önemli bir husus olacaktır.

Pfizer'in 2,268 okul çocuğu üzerinde yaptığı bir araştırma, yapay aşı yapılan çocuklar arasındaki 16 COVID-19 vakasına ve aşılanan çocukların sadece üçüne kıyasla, aşının semptomatik COVID-19 enfeksiyonlarını önlemede yaklaşık %91 etkili olduğunu buldu.

Çocuk dozu, gençlerin yaşadığı ağrılı kollar, ateş veya ağrı gibi benzer veya daha az geçici reaksiyonla güvenli olduğunu kanıtladı.

Ancak çalışma, çoğunlukla genç erkeklerde ve genç erkeklerde ikinci tam güç dozundan sonra bazen ortaya çıkan kalp iltihabı gibi son derece nadir yan etkileri tespit edecek kadar büyük değildi. Daha küçük bir doz alan daha küçük çocukların da bu nadir riskle karşı karşıya kalıp kalmayacağı belli değil.

Bazı ebeveynlerin, aile tatili toplantıları ve kışın soğuk mevsimi öncesinde çocuklarını aşılamaları beklenir.

Ancak yakın tarihli bir Kaiser Aile Vakfı anketi, çoğu ebeveynin çekim yapmak için acele etmeyeceğini gösteriyor. Bu ayın başlarında ankete katılan ebeveynlerin yaklaşık %25'i çocuklarına "hemen" aşı yaptıracaklarını söyledi. Ancak ebeveynlerin geri kalan çoğunluğu, aşının nasıl çalıştığını görmek için bekleyeceklerini söyleyenler ile çocuklarına “kesinlikle” aşı olmayacağını söyleyenler arasında kabaca bölünmüş durumda.

Benzer şekilde yapılmış Moderna aşısı da küçük çocuklarda araştırılıyor ve hem Pfizer hem de Moderna ayrıca bebekler ve okul öncesi çocuklar için aşıları test ediyor.

Associated Press Sağlık ve Bilim Departmanı, Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün Fen Eğitimi Departmanından destek almaktadır. Tüm içerikten yalnızca AP sorumludur.
 

Ekleme Tarihi: 30 Eki 2021 01:26