Sağlık Güncelleme Tarihi: 20 Eyl 2017 14:14

Gebe kalamam sorununun yüzde 40'ı erkekten kaynaklanıyor

İstedikleri halde çocuk sahibi olamayan çiftlerde sorunların yüzde 40'ı erkeklerde görülüyor. Bu erkeklerin yüzde 30-40'lık kısmında ise problemin sebebi bilinmiyor.

Gebe kalamam sorununun yüzde 40'ı erkekten kaynaklanıyor

Türkiye’de çocuk sahibi olamayan çiftelere bakıldığında, sorunların yüzde 40 erkekler, yüzde 40 kadınlar, yüzde 20’si de her ikisinden kaynaklanıyor. Kadın konusunda daha çok araştırma yapılıyor. Erkeğin değerlendirilmesi sadece sperm analizine indirgeniyor.

Hürriyet’ten Mesude Erşan‘a konuşan Erkek Cinsel ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, “İnfertilitesine (kısırlık) etki eden başlıca faktörler arasında doğumsal ürogenital anomaliler (en sık rastlanan inmemiş testis), maliniteler (kanser), ürogenital enfeksiyonlar, varikosel (testis damarlarında genişleme), hormonal bozukluklar, genetik anomaliler sayılabilir.

Yüzde 30-40’ında ise problemin sebebi bilinmiyor. Bu gruba da tıp dilinde “idiopatik erkek infertilitesi” deniyor. Çiftlerde problem erkekte olduğu zaman erkeğin üroloji uzmanı tarafından muayenesi ve değerlendirilmesi varikosel gibi tedavi edilebilir anatomik bozuklukların teşhisi, testosteron azlığı gibi kısırlıkla beraber sık görülen hormonal bozuklukları veya testis tümörü gibi hastalıkların erken teşhis ve tedavisi açısından önem taşıyor. Erkeğin sadece sperm analizine bağlı olarak değerlendirilmesi ve doğrudan tüp bebek tedavilerine yönlendirmek tedavi tekrarlayan başarısızlıklarına ve maddi manevi kayıplara yol açıyor” dedi.

Ekleme Tarihi: 20 Eyl 2017 14:14